Dezynfekcja,odkażanie miejsc po przycinaniu

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
mike_wwa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 lip 2007, o 16:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Dezynfekcja,odkażanie miejsc po przycinaniu

Post »

Drodzy Forumowicze

Mam jeszcze jedno pytanie z gatunku technicznych i generalnych: czym dezynfekować miejsca po przycinaniu roślin (np. hibiskusa, czy geranium). W różnych miejscach na forum pojawiały się różne propozycje: węgiel drzewny, denaturat. Czy jest jakiś sposób lepszy niż inne? A może dla niektórych roślin lepiej będzie zastosować coś konkretnego?

Proszę o porady (wszelkie dyskusje mile widziane :twisted: )

Pozdrawiam

Michał
Pozdrawiam

Michał
Awatar użytkownika
Jolanka
50p
50p
Od: 18 sie 2007, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Dezynfekcja po przycinaniu

Post »

Witam, sama jestem ciekawa na temat dezynfekcji, choc mysle, ze stosowanie typowych zabiegów pielęgnacyjnych (przycinanie itd.) i pilnowanie ich wygladu powinno wystarczyc. Wiem, ze ten temat dotyczy roslinek przeznaczonych do akwariow, tam stosuje sie m.in. nadmanganian potasu, ale nie mam akwarium. odnosnik do tematu roslinek akwariowych:
http://www.artnet.com.pl/kozicki/thekrib/plant-qa.html

Chetnie poznam zdanie innych forumowiczów i tez skorzystam z ich wiedzy.

Pozdrawiam
Jolanka

:) :) :) :)
kto kompostuje, dwa razy zyskuje -
oszczędza środowisko, humus produkuje

JOLANKA
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p
Od: 17 kwie 2007, o 22:53

Post »

Węgiel drzewny jest bardzo dobry. Wiem, że są do kupienia jakieś specjalne preparaty do odkażania, ale nie wiem jak takie coś się nazywa, poza tym takie preparaty są zazwyczaj drogie. A tak wystarczą jakieś resztki po grillu :))
Chłop jak sięga, to przysięga, jak dostaje, to przestaje.

Mój zielony dom
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ania007 pisze:Węgiel drzewny jest bardzo dobry. Wiem, że są do kupienia jakieś specjalne preparaty do odkażania, ale nie wiem jak takie coś się nazywa, poza tym takie preparaty są zazwyczaj drogie. A tak wystarczą jakieś resztki po grillu :))

Zgadzam się z tym, z tym że resztki (pył) węgla do grillowania (zawsze na spodzie worka jest go sporo) a nie po grillowaniu. :D :D :D
Awatar użytkownika
ania007
200p
200p
Od: 17 kwie 2007, o 22:53

Post »

Masz rację Przemo, mnie również chodziło o węgiel przed grillowaniem. Może trochę niejasno się wyraziłam.
Chłop jak sięga, to przysięga, jak dostaje, to przestaje.

Mój zielony dom
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”