Dracena marginata.

Rośliny doniczkowe
mellody89
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 gru 2009, o 14:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Dracena marginata.

Post »

Witam ponownie. Napisałam ostatnio post o mojej dracenie a właściwie o jej problemach z ciemniejącymi końcówkami ;)
Dostałam radę żeby zraszać roślinkę średnio co dwa dni. Od jakiegoś czasu stosuje się do tego ale niestety problem nie zniknął.
Końcówki jak ciemniały tak ciemnieją, listki nadal nie sterczą jak powinny.
Mam tutaj zdjęcia które może pomogą w ocenie sytuacji i ratowaniu mojej roślinki. Obrazek Obrazek Obrazek

Nie używam do niej żadnych nawozów bo nawet nie wiem jakie byłyby ewentualnie dobre o tej porze roku.
Roślinka stoi sobie przy oknie, bo wydaje mi się że tam ma wystarczającą ilość światła.
Wcześniej stała w kącie pokoju w dość ciemnym miejscu, myślałam że to brak światła powoduje te niekorzystne zmiany, ale okazało się że nie bo po przestawieniu jest wciąż tak samo.
Nie wiem co jeszcze mogę o niej napisać...
Jak będą potrzebne jeszcze jakieś informacje to oczywiście proszę napisać - podam.

Zacznij od zapoznania się z Regulaminem forum pkt. II r dotyczący używania polskiej czcionki. Post poprawiłem. Czarodziej.
Reva
500p
500p
Od: 11 gru 2009, o 15:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dracena marginata.

Post »

na pewno ma za małą doniczkę.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Zgadzam się doniczka jest z pewnością za mała i do tego masz za suche powietrze w domu zapewne stąd czernienie lub brązowienie i obsychanie końcówek liści, do przesadzenia. :wink:
adamek_17
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 maja 2009, o 17:37

Post »

Witam. Czy jak listki draceny zwisają w dół, jest to spowodowane za suchym powietrzem, czy jakimś innym czynnikiem ?
x-C-j
---

Post »

Może to być spowodowane różnymi czynnikami ale również i naturalnym procesem starzenia sie liści, dolne zawsze z czasem zaczynają zwisać w dół póki nie uschną. Gorzej jeśli cały pióropusz się opuścił w dół. :wink:
adamek_17
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

dzięki. Akurat, na szczęście nie wszystkie tak zwisają, u tych które zwisają niektóre czernieją końcówki, i robią się zółte, oraz wysychają. Więc na pewno to efekt starości, bo generalnie mam już ją ponad rok i dopiero teraz zaczęły listki poupadać.
adamek_17
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

No, może nie wszystko do końca jest dobrze z moją draceną. Odbarwienie końcówek liści i ich brązowienie jest przyczyną za suchego powietrza ?
x-C-j
---

Post »

Może być przyczyną wielu czynników, opisz warunki jakie jej zapewniasz i pokaż zdjęcia całej rośliny, końcówek liści i widoku na ziemię. :wink:
adamek_17
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Niestety, ale nie mam w tej chwili możliwości zrobienia zdjęcia. Stoi ona na parapecie na wschodnim oknie. Blisko kaloryfera , lecz okno uchylam więc nie powinno jej być za sucho. ziemia jest dla palm. Sądzę że to może efekt nie zraszania, bo pamiętam w latem ją codziennie zraszałem i wszystkie listki pięknie wygladały.Czyli zimą trzeba ją zraszać jak tak to ile ?
A wiosną/latem codziennie ?
x-C-j
---

Post »

Podstawowy błąd - roślina blisko kaloryfera i otwierane okno - duże skoki temp. i owiewanie rośliny mroźnym powietrzem - nie ma to żadnego wpływu na wilgotność powietrza. Odstaw ją od kaloryfera i od otwieranego okna jak najdalej ale nie dalej jak 1,5 metra od okna, zraszanie jest wskazane codziennie o ile nie będziesz zraszał rośliny gdy stoi przy otwartym oknie, możliwe że najnormalniej zmarzła. :wink:
Klufenza
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 cze 2010, o 20:41

Post »

Odświeżam wątek :)
Mam problem z Dracenką, jej listki są oklapnięte. Nie widać, żeby była chora, listki są ładne i zielone(schły im końcówki, ale odkąd ją zraszam tem proces zatrzymał się). Dracena była przesadzana po zakupieniu do większej doniczki z ziemią uniwersalną, podlewam ją co kilka dni, gdy ma sucho. Stoi w pobliżu okna, tak żeby nie spaliło jej słońce. Mimo starań nie potrafię sprawić, żeby listki ładnie się podniosły...
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Jak blisko okna stoi ?
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Klufenza
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Około pół metra, to dość ciemny pokój.
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Pokój może być ciemny ale chodzi o to czy wpadają promienie słoneczne. Nie powinna stać absolutnie w pełnym słońcu. Może być natomiast oddalona nawet metr od okna. To jednak nie to jest przyczyną.
Wprawdzie nie wiemy jak duża jest doniczka i sama roślina - wydaje mi się, że przyczyną takiego stanu rzeczy może być nadmierne podlewanie. Powinnaś każdorazowo po mocnym podlaniu (woda wylewa się na podstawek) dać ziemi przeschnąć nawet na tzw. "pieprz". Taki cykl może (powinien) trwać tydzień - nawet do dwóch. Można badać palcem wilgotność ziemi. Przydałoby się zdjęcie tej draceny, doniczki i zbliżenie na ziemię.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Klufenza
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Zdjęciami obecnie nie dysponuję, ale jestem niemal pewna, że wina faktycznie leży po stronie...mojej :P Tzn. po prostu podlewałam roślinkę zbyt często. Mam nadzieję że uda mi się jeszcze podreperować jej stan.
EDIT:
Jednak mam zdjęcia:
ObrazekObrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”