Bonsai domowe i te z marketu; porady, uwagi, diagnostyka
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bonsai domowe i te z marketu; porady, uwagi, diagnostyka
Myślę, że taki wątek ma szanse "na przeżycie". Wielu z nas ma takie wyhodowane drzewka (rośliny, "doniczkowce" tylko posadzone w "innych" doniczkach i trochę inaczej prowadzone i pielęgnowane), bądź to zakupione w markecie bądź otrzymane w prezencie. Wielu z nas ma także z tymi roślinami różnorakie problemy. Moglibyśmy tutaj wymieniać swoje doświadczenia, opinie, zasięgać porad, przedstawiać zdjęcia swoich roślin. Niekoniecznie muszą to być rośliny posadzone w płaskich pojemnikach. Może ktoś chce zrobić bonsai z rośliny rosnącej w "normalnej" doniczce i ma pytania jak to zrobić ?!
Obecnie jest wiele gatunków i ciągle pojawiają się nowe więc wybór duży i problemy są różne.
Ja np. mam pytanie czy ktoś z naszego Forum próbował tworzyć bonsai z delonix regia, jakarandy, akacji srebrzystej lub glicyni (wisterii) ?
Obecnie jest wiele gatunków i ciągle pojawiają się nowe więc wybór duży i problemy są różne.
Ja np. mam pytanie czy ktoś z naszego Forum próbował tworzyć bonsai z delonix regia, jakarandy, akacji srebrzystej lub glicyni (wisterii) ?
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
O! Mamy wątek
fajnie, że się zdecydowałeś go założyć.
Zaraz idę przekopać pocztę w poszukiwaniu fotek i jak znajdę to zadam pytanie

Zaraz idę przekopać pocztę w poszukiwaniu fotek i jak znajdę to zadam pytanie

Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
- karpek
Bonsai można tworzyć (czy próbować tworzyć) z bardzo wielu roślin drzewiastych - krzaczastych.
Np. obcięta szeflera drzewkowata:
- pieniek grubości palca wskazującego, obcięta jakieś 2 tyg. temu dzisiaj ma już kilka rozgałęzień (wkleję zdjęcia).
Np. obcięta szeflera drzewkowata:

"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
- karpek
Poszperałem i znalazłem następny. Kilkuletni mirt o grubości pieńka przy ziemi (także) wskazującego palca, rozgałęziający się na dwa pieńki, po zimie był w bardzo kiepskim stanie - stał w ciemnym i zimnym kącie pokoju. Został poobcinany dość drastycznie, prawie do samych pni, gdzieś w maju. "zabrał się" i dziś wygląda tak:
Rozkopałem jeszcze trochę palcami ziemię przy pieńku w poszukiwaniu korzeni. Przesadzony zostanie do docelowej doniczki (takiej do bonsai, płaskiej) może jutro jak przeschnie ziemia. Może coś z tego będzie. Oczywiście zdjęcia powklejam.

Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
- karpek
Mirt na razie zostawiony w spokoju. Takie oliwki kupiłem na wyprzedaży
Ponieważ ta pojedyncza na drugim zdjęciu ma ciekawą nasadę korzeni i układ gałązek:
została przycięta (prześwietlona) i odrutowana:
i wygląda tak:

Oczywiście drzewko wymaga przesadzenia i dalszej korekty ulistnienia ale musi trochę się odbudować.

Ponieważ ta pojedyncza na drugim zdjęciu ma ciekawą nasadę korzeni i układ gałązek:

została przycięta (prześwietlona) i odrutowana:

i wygląda tak:

Oczywiście drzewko wymaga przesadzenia i dalszej korekty ulistnienia ale musi trochę się odbudować.
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
Witaj
Bardzo ciekawie zrobiłeś to drzewko oliwne 
Też mam oliwkę i nie mam pojęcia co z nią zrobić. Kompletnie nie mam na nią pomysłu. Może mi pomożesz coś wymyślić?
Pokażę parę zdjęć:

Tylko pierwsze zdjęcie jest moje. Reszta wykonana przez Basię (basqa)

Też mam oliwkę i nie mam pojęcia co z nią zrobić. Kompletnie nie mam na nią pomysłu. Może mi pomożesz coś wymyślić?

Pokażę parę zdjęć:

Tylko pierwsze zdjęcie jest moje. Reszta wykonana przez Basię (basqa)
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
- karpek
Twoja oliwka ma mocny pień i widać, że rośnie zdrowo. Nie wiem tylko czy zamierzasz ją przesadzić do płaskiej doniczki bonsai czy nie (w takiej oczywiście też może sobie dalej rosnąć) - ale zgodzisz się, że drzewko wymaga prześwietlenia konarów i gałęzi.
Ja używam IrfanView i nie wiem czy w nim można rysować takie "krechy" jak to robi Przemek - może on coś doradzi albo wręcz sam "narysuje Ci te kreski".
Trzeba rozpocząć od wyboru przedniej strony (frontu) drzewka, najlepsza jest ta:

Jestem przekonany, że dla Twojego drzewka najlepiej pasowałby styl miotlasty (hokidachi) i zacząłbym od próby wygięcia - wypoziomowania (np. przy pomocy drutu) gałęzi rosnących najbardziej na zewnątrz korony oraz usunięcia (wycięcia) gałęzi z korony które rosną ("patrzą") do środka (korony).
Chyba nie pogmatwałem chociaż trudno to opisać.
Ja używam IrfanView i nie wiem czy w nim można rysować takie "krechy" jak to robi Przemek - może on coś doradzi albo wręcz sam "narysuje Ci te kreski".
Trzeba rozpocząć od wyboru przedniej strony (frontu) drzewka, najlepsza jest ta:

Jestem przekonany, że dla Twojego drzewka najlepiej pasowałby styl miotlasty (hokidachi) i zacząłbym od próby wygięcia - wypoziomowania (np. przy pomocy drutu) gałęzi rosnących najbardziej na zewnątrz korony oraz usunięcia (wycięcia) gałęzi z korony które rosną ("patrzą") do środka (korony).
Chyba nie pogmatwałem chociaż trudno to opisać.
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
Można, ja też mam ten program do obróbki zdjęć oprócz Painta i wolałbym byś to sam pozaznaczał w końcu jesteś specjalistą w dziedzinie bonsai, ja jedynie mógłbym to pozaznaczać na swoje oko ale nie miałbym pewności że tak jest prawidłowo.karpek pisze: Ja używam IrfanView i nie wiem czy w nim można rysować takie "krechy" jak to robi Przemek - może on coś doradzi albo wręcz sam "narysuje Ci te kreski".

Chcę go przesadzić do doniczki dla bonsai. Ale zrobię to dopiero w trakcie cięcia konarów. Z wyginamiem gałązek będzie problem. Są zbyt sztywne (kruche). Obawiam się, że mogę formować jedynie cięciem a dopiero młode przyrosty giąć. Popróbuję z odciągami. Ale to też najpierw trzeba pociąć.
Problem jest i w tym, że nie ma centralnego czubka wzrostu... coś tu trzeba będzie pokombinować.
Nie masz painta? To jest składnik windowsa i na pewno go masz
Tam można rysować. I nie tylko ;)
Przemo... jak można rysować w irfanie? Nie znajduje tej opcji
(ale to może pogadamy o tym tutaj http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 8&start=48 by nie zaśmiecać tego wątku)
Problem jest i w tym, że nie ma centralnego czubka wzrostu... coś tu trzeba będzie pokombinować.
Nie masz painta? To jest składnik windowsa i na pewno go masz

Przemo... jak można rysować w irfanie? Nie znajduje tej opcji

- karpek
Rzeczywiście oliwka chociaż ma bardzo twarde i sztywne drewno to jest ono bardzo kruche, szczególnie na rozgałęzieniach. Niestety bez drutu się nie obejdzie - trzeba owinąć i powyginać albo tak jak pisałaś - zrobić odciągi. Także wziąłem pod uwagę to że nie ma przewodniego pnia i dlatego zaproponowałem styl miotlasty.
Tak ja bym to widział - przynajmniej w I fazie:
- wklej zdjęcia, sam jestem ciekaw na ile się zmieni.
Jeżeli wytniesz te parę gałęzi, to możesz także przyciąć korzenie - drzewko nie powinno ucierpieć. Do cienia i chociaż 2 razy na dobę spryskać (ja tak robię).
Tak ja bym to widział - przynajmniej w I fazie:

Jeżeli wytniesz te parę gałęzi, to możesz także przyciąć korzenie - drzewko nie powinno ucierpieć. Do cienia i chociaż 2 razy na dobę spryskać (ja tak robię).
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
No tak. Otóż okazało się, że nieco namieszałam
Wklejałam zdjęcia nieco bez zastanowienia i z rozpędu wkleiłam fotki 2-ch różnych oliwek. Ta którą tak pięknie opisałeś została u Basi i zaraz ją tu przygonię by skorzystała 
Odkryłam to dopiero jak siadłam z drzewkiem i sekatorem przed kompem i fotkami. Początkowo nie mogłam zrozumieć dlaczego mi się obrazek nie zgadza z rzeczywistością. A to inne drzewko ;)
Moje jest na trzech ostatnich zdjęciach i na pierwszym (to na balkonie). Nie wiem czy te zdjęcia wystarczą by określić cięcia. Jak nie to dopiero jutro mogę zrobić nowe bo dzisiaj za ciemno.
A teraz lecę po Basię

Odkryłam to dopiero jak siadłam z drzewkiem i sekatorem przed kompem i fotkami. Początkowo nie mogłam zrozumieć dlaczego mi się obrazek nie zgadza z rzeczywistością. A to inne drzewko ;)
Moje jest na trzech ostatnich zdjęciach i na pierwszym (to na balkonie). Nie wiem czy te zdjęcia wystarczą by określić cięcia. Jak nie to dopiero jutro mogę zrobić nowe bo dzisiaj za ciemno.
A teraz lecę po Basię

No cóż... teraz to Ty wykorzystasz porady
Cierpliwien poczekam. Kara musi być za moje roztrzepanie ;)

I jak dla mnie wystarczy to by nazwać Cię specjalistą, ja osobiście wiem jak to się robi ale nie mam się czym pochwalić bo bonsai jakoś nigdy mnie aż tak bardzo nie ciągło by zająć się tą dziedziną a u Ciebie widać spore doświadczenie i wiedzę. Cieszę się że mamy takiego specjalistę-amatora jak raczyłeś to skromnie nazwać na forum. Z własnych źródeł wiem, że jak formujemy górę to korzeni nie powinno się jednocześnie przycinać bynajmniej u oliwki gdyż ciężko to potem odchorowuje, dlatego proponuję najpierw uformować wstępnie koronę a za jakieś trzy tygodnie dopiero przesadzanie i korekcja korzeni.karpek pisze: Nie przesadzajmy (z tym specjalistą) jestem tylko amatorem i miłośnikiem a zależy mi także na wymianie opinii i zdaniu innych - więc piszcie !

AlfaXIII obawiam się że będziesz musiała dać aktualne zdjęcie swojej oliwki zrobione w dużym rozmiarze, wklejone jako miniaturka do powiększenia, tak by cała roślina była widoczna na fotce by karpek mógł poprzyglądać się Twojej roślinie i zobaczyć co z niej za cudo stworzyć.

Porobiłam fotki. Kapinkę one nieostre ale może się nadadzą.

Zrobiłam zdjęcia z 4 stron i ostatnie pokazuje jak wygląda środek drzewka. Jeśli trzeba inne ujęcia to zrobię tylko trza mi napisać jakie

Zrobiłam zdjęcia z 4 stron i ostatnie pokazuje jak wygląda środek drzewka. Jeśli trzeba inne ujęcia to zrobię tylko trza mi napisać jakie