Cytrusy - porady ogólne

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

krusz pisze:Dziękuję za poradę :) Pytam o markety bo nie wiem czy oni tych roślin jakoś masowo nie "pompują" nawozami żeby się sprzedały a po miesiącu padną... W kwiaciarniach jakoś do tego bardziej z sercem chyba podchodzą :P
Moje cytryny kupowane były w supermarketach. Dzielnie się trzymają, lato na tarasie wyraźnie im posłużyło.
Te 2 mandarynki, które już pokazywałam ciągle wiszą na roślinie, dojrzewa też duża cytryna. :lol:
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

teresat pisze:Ale tutaj u Ciebie pachnąco i kolorowo :lol:
Wspaniałe cytrusiki.

Maje adoptowane cytrynki na razie nie owocują, jedna z nich walczy z tarcznikami z moją pomocą, a druga chyba z wrażenia zrzuciła liście.
Pokaż je ocenimy co im dolega. :D
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ObrazekCholerka jasna - dojrzewająca cytryna spadła mi z drzewka ale z drugiej strony co się dziwić - spójrzcie ile ważyła.
A twarda jest jak kamień..... :roll:
x-C-j
---

Post »

No gratuluję pół kilograma to ładna sztuka, cytryny skierniewickie już tak mają bardzo często dochodzą i do większych rozmiarów i wagi, to ich cecha gatunkowa. Spójrz tutaj na cytryny jacka55 :D
Awatar użytkownika
jack55
50p
50p
Od: 10 lis 2008, o 10:22

Post »

Dewuka no , no..
a była tylko jedna czy jest więcej na krzaku?
Szaman, dzięki za propagowanie moich osiągnięć
jack55
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jack55 pisze:Dewuka no , no..
a była tylko jedna czy jest więcej na krzaku?
Szaman, dzięki za propagowanie moich osiągnięć
Dziękuję za miłe słowa. Na krzaku była tylko 1 cytryna.
Pooglądałam Twoje cytryny. Gratuluję okazów.Moja największa miała 680 gr.
Zarejestrowałam się na cytrusowym forum.
szymon2020
50p
50p
Od: 20 lut 2008, o 13:29

Post »

Miał ktoś doświadczenie w sadzeniu cytrynki w ziemi na lato? Myślę nad tym, bo mojej cytrynce coś odbija, raz rośnie, raz wcale nie rośnie, a raz zrzuca liście, może by ją to zregenerowało. Opłaca się to robić czy nie ma co sobie zawracać głowy?
Awatar użytkownika
jack55
50p
50p

Post »

szymon2020, zawsze można spróbować wysadzić do gruntu-ale co to da?? Lepiej przesadzić do dobrej ziemi, kupić nawóz do cytrusów i nawozić zgodnie ze sposobem stosowania; zwalczać przędziorka a na pewno będzie dobrze rosła.
A tak wygląda moja po zimie: Obrazek Obrazek
Powodzenia
jack55
zanetchen
100p
100p
Od: 23 kwie 2009, o 12:43

Co to jest a mojej doniczce??

Post »

Kupiłam na allegro cytryne skierniewicką i w donicy znalazłam to coś!
zielone glony czy cuś... czy ta cytrynka jest oby na pewno zdrowa?? co mam z tą zieleniną zrobić? czy w związku z tym mam ją już przesadzić do nowej ziemi? czy zareklamować? Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
jack55
50p
50p

Post »

Powodem jest ziemia i wilgotność zbyt wysoka. Proponuję przesadzić. Czy masz możliwość zrobienia sobie ziemi (podam proporcję)
jack55
zanetchen
100p
100p
Od: 23 kwie 2009, o 12:43

Post »

jack55 pisze:Powodem jest ziemia i wilgotność zbyt wysoka. Proponuję przesadzić. Czy masz możliwość zrobienia sobie ziemi (podam proporcję)
mam ziemie dla cytrusów-tylko problem polega na tym, iż cytrus powinien się przecież zaklimatyzować. więc przesadzić go owszem mogę, tylko czy to nie zaszkodzi cytrynie jeszcze bardziej? zresztą, jak już przesadzę to nie powinnam najpierw zdrapać tej zieleniny? albo teraz ją zdrapać, przesuszyć trochę cytrusa i przesadzić za tydzień?
x-C-j
---

Post »

Możesz spokojnie przesadzić. :wink:
x-C-j
---

Cytrusy - Porady

Post »

Proszę o zadawanie poniżej pytań dotyczących wszelkich problemów z Waszymi cytrusami - chorób, szkodników czy najzwyklejszych pytań.
Nie zakładajcie nowych tematów związanych z cytrusami. Ten wątek może być taką bazą - zbiorem informacji dla szukających porad o cytrusach. :wink:
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

To ja pierwsza:
Czy to cytryna czy mandarynka :?:
Obrazek
Z tego co pamiętam wysiewałam mandarynkę, no i ma kolce, :lol: ale pachnie cytryną
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
x-C-j
---

Post »

Moim zdaniem na 99% cytryna, patrząc na budowę liści i wygląd pnia to jest to cytryna. Swoją drogą świetny materiał na zaszczepienie na niej kilku różnych szlachetnych, owocujących odmian cytrusów. Poprzez takie szczepienie uzyskujesz cytrusa na którym z jednego pnia rosną gałęzie owocujące kilkoma różnymi owocami. Ma sporo lat widzę patrząc na grubość pnia. Najdokładniej i na 100% określiłbym gdybyś przysłała mi jeden listek pocztą. :wink:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”