Żaby, jaszczurki i inne żyjątka na działce cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kathrina
100p
100p
Od: 25 kwie 2007, o 17:10

Post »

bishop71, to nie "żuczek" tylko "czerwony żuczek" :D
Kasia
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

bishop71 pisze:1. Motyl
2. żuczek
:lol:
hehehehehehe tyle to każdy wie ale interesują mnie raczej szczegóły jak nazwa poszczególnego motylka i żuka hihihihih Rozbawiłeś mnie :!: :;230 :;230 :;230 :;230 :;230 :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Post »

Ten motyl nazywa się Czerwończyk żaczek - pomogłem sobie atlasem, ale że należy do rodziny modraszków to już widziałem. Natomiast kim jest ten osobnik w czerwonym kubraczku niestety nie wiem, może jakaś biedronka bezkropkowa ?
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

bishop71, Kathrina i karpek - gratuluję wiedzy. ;:1

Motyl nazywa się czerwończyk żarek.

Chrząszcz wygląda na poskrzypkę liliową, czego nie gwarantuję przy nieostrym zdjęciu i mało widocznej głowie owada.
Mietek.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

eMZet, to miłe, że uszczegółowiłeś systematykę :lol: :lol:
również gratuluję :wink:
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Niestety nie mieszkaniec. Jedynie przelotem:
Obrazek
Awatar użytkownika
qrystyna216
50p
50p
Od: 18 sty 2007, o 21:58

Post »

A to moi goście

Obrazek Obrazek
Obrazek
qrystyna216
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Serdecznie dziękuję za pomoc w identyfikacji tych stworzonek, zaraz biorę się do lektury :D
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bishop twój gość jest niesamowity, piękny ptak i to na parapecie, nie typowy widok, bo u mnie tylko gołębie i wróble spacerują i po drodze toaletę urządzają sobie. :cry: Szkoda że u mnie takie nie chodzą jedynie słyszę je czasem w zaroślach nie opodal bloku.
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

qrystyna216 pisze:A to moi goście

Obrazek Obrazek
Obrazek
My się jeszcze nie znamy więc witam Cię serdecznie, Twoi goście też są ciekawi szczególnie winniczki. :D
edyta_irka
100p
100p
Od: 17 kwie 2008, o 21:49

Post »

Ja działam na dwóch terenach - jeden to moja działka, do zielonego zagospodarowania mam ok 200 m2, a to niektórzy z moich gości - kaczki krzyżówki i sójka Obrazek Obrazek

Odwiedzają mnie też sroki, wróble, motyle, żabki i raz była ropuszka kłamczuszka ;:11
Ślimaków przedstawić nikomu nie będę, mszyc i skoczka różanego też.

Na działce u Teściów wywalczyłam prawa do rabatkowania, ukwiecania i innych działań upiększających :) Mamy oczko z rybkami, do którego wprowadziło się też 5 żabek, pod kamykamy zamieszkały jaszczurki. Działka jest w w leśnej okolicy, więc nie dziwne nam odwiedziny dzięciołów, pliszek, sójek, bocianów, dudków (moich pupili). Na pobliskich polach lub w lesie można ujrzeć sarny, dziki, bobry, lisy (nasz niestety został ukatrupiony), łasice, czasem zaskrońce. itp. W domu rządzi kot i pies. Motyle, ważki, biedronki też są. Ślimaków brak bo gleba piaszczysta. A działka jest jakieś 80 km od Warszawy :)
edyta_irka
Ogród Edyty
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aż dziw bierze że tyle zwierzaków można u Ciebie spotkać. A te kaczki w tym oczku wyglądają zabójczo śmiesznie :;230 :;230 :;230 To u mnie na osiedlu nie chciały pływać po wielkim stawie a u Ciebie na działce w oczku są. Super. Teraz ptaki na stawie się już pokazały i kaczki, łabędzie, i perkozy.
edyta_irka
100p
100p

Post »

To zdjęcie z kaczkami też mi się podoba, chociaż wykonane przez szybę i w pośpiechu.

Swoją drogą może przylatują do mnie bo są tak piękne i potrzebują oklasków, pochwał itp.
Ja im to zapewniam ;:63
edyta_irka
Ogród Edyty
edyta_irka
100p
100p

Post »

Wybieram się do teściów na jakieś 2 tyg. Jeśli uda mi się złapać (fotograficznie) jakiegoś gościa, to podzielę się zdjęciami. Żaby i jaszczurki to pewne. Ciekawe czy inny będą chętni na sesję fotograficzną :) Niestety dla aparatu pojawiają się niespodziewanie. Stoję sobie na działce niby nic, myślę o rabatkach, co gdzie wsadzić itp. a tu nad głowa (bardzo nisko) przelatują 2 bociany :) Dudki nie lubią aparatu - już kilka razy próbowałam.
edyta_irka
Ogród Edyty
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No ale kto wie może się uda. Ja też czasem spotkam fajne zwierzaki ale zapominam zrobić zdjęcia, albo za nim otworze telefon to zwierzaków już dawno nie ma. A dudki są piękne a zdjęcie im zrobić jest strasznie trudno, tak słyszałem już od paru osób. Ostatnio sowę szukałem może znowu pojawi się na swoim drzewie to zrobię fotkę. A tak po za tym to widzę często nietoperze jak latają koło mojego bloku. Jest ich coraz więcej co mnie cieszy bo bardzo je lubię. A tak to jeszcze w mieście pokazują się inne ptaki, dziki, sarny, lis a nawet mówili coś o pawiu którego jakaś kobieta znalazła na swojej działce ale skąd biedak tam się znalazł tego nikt nie wie. :D
Brawa dla kaczek ;:63 ;:63 ;:63 ;:63 ;:63
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”