Porzeczka w formie piennej
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 sty 2015, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Porzeczka w formie piennej
Witam, mam na ogródku dość stare porzeczki czarne i czerwone i młodziutką białą. Słyszałem że aby stworzyć porzeczkę w formie piennej należy zaszczepić ją na porzeczce złotej. Moje pytanie brzmi: Czy zamiast szczepić można zwyczajnie poprowadzić świeży pęd prosto do góry(np. przywiązując go do kija) po drodze pozbywając się pędów bocznych aż osiągniemy odpowiednią wysokość? Jakie są zalety szczepienia na porzeczce złotej?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Porzeczka w formie piennej
Można i jest to porzeczka na "własnym pniu".Porzeczka złota ma grube,mocne pędy i nie jest wrażliwa na przeziernika porzeczkowego.Można też szczepić na porzeczkoagreście.
-
- 50p
- Od: 16 maja 2015, o 13:35
- Kontakt:
Szczepienie na porzeczce złotej daje jednak lepsza silniejsza podstawę , w naszych ogródkach była też bardziej żywotna .
Tak po prostu lubię to co robię , wielu docenia to co już zrobiłem , tym bardziej mam motywację do następnych działań.
-
Tak całkowicie z ciekawości pytam,dlaczego chcesz mieć porzeczki na kiju? O wiele lepiej mieć porzeczkę przy kiju,czyli uprawa szpalerowa.
- Ohajo
- 500p
- Od: 19 paź 2009, o 00:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja uprawiam z powodzeniem czerwoną porzeczkę i na krzaku, i na kiju. Pienną wygodniej się zrywa, ale roślina jest mniej żywotna, co roku (rośnie od 5 lat) usuwam część podsychających pędów i upewniam się, że jest solidnie przywiązana do palika.
Ubiegłej jesieni zacząłem przygodę z porzeczką czerwoną przy kiju, szpaler się powoli kształtuje
Ubiegłej jesieni zacząłem przygodę z porzeczką czerwoną przy kiju, szpaler się powoli kształtuje

"Tylko ten bez szkody rozmawia, kto umie milczeć" - Tomasz a'Kempis
-
Ze szpaleru czerwonej usunąłem 5 szt. i w to miejsce posadziłem 5 sztuk białej.