Trawnik w lesie brzozowym
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 5 paź 2007, o 07:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Trawnik w lesie brzozowym
Witam forumowiczów. Podjąłem być może piekielną decyzję posiadania trawnika w lasku brzozowym. Tak naprawdę brzóz jest może z 15 ale za to takich 20 metrowych. Przygotowałem podłoże, nawiozłem ziemi, ubiłem i? no właśnie. Jaką proponujecie odmianę trawy na takie warunki???
Rok temu ok tygodnia padał deszcz. Wbiłem łopatę a tam pieprz!!!?? Ponoć korzenie brzozy spijają całą wodę. W necie można kupić odmianę sahara o obniżonym apetycie na wodę. Zawsze słucham praktyków a nie sprzedawców więc co powiecie uczynię:)
Z góry WIELKIE podziękowania za sugestie.
Pozdrawiam
Rok temu ok tygodnia padał deszcz. Wbiłem łopatę a tam pieprz!!!?? Ponoć korzenie brzozy spijają całą wodę. W necie można kupić odmianę sahara o obniżonym apetycie na wodę. Zawsze słucham praktyków a nie sprzedawców więc co powiecie uczynię:)
Z góry WIELKIE podziękowania za sugestie.
Pozdrawiam
Re: Trawnik w lesie brzozowym
Czy Twoje Brzozy robią cień na planowany trawnik ? Jeżeli tak, uwzglęnij w rozważaniu trawę, która będzie w miarę dobrze rosła w cieniu (jeden z producentów oferuje chyba coś o nazwie "shadow" o ile się nie pomyliłem)
Mieszanka traw sahara tym się charakteryzuje, że w mieszance są gatunki traw, które zapuszczają badzo głęboko korzenie, dzięki czemu łatwiej jest przetrwać suszę. W Twoim przypadku te brzozy mają korzenie na każdej głębokości.
Mieszanka traw sahara tym się charakteryzuje, że w mieszance są gatunki traw, które zapuszczają badzo głęboko korzenie, dzięki czemu łatwiej jest przetrwać suszę. W Twoim przypadku te brzozy mają korzenie na każdej głębokości.
Pozdrawiam Serdecznie
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 5 paź 2007, o 07:55
hmmm super uwaga
generalnie zrobiłem przecinkę drzew i słońce operuje ale faktycznie nie cały czas
czyli trawa shadow byłaby idealna
azraz poszukam czy jest dostępna na rynku.
przy okazji
chciałbym już siać w ten weekend.
czy to nie za wcześnie?
dzięki za podpowiedź!
generalnie zrobiłem przecinkę drzew i słońce operuje ale faktycznie nie cały czas
czyli trawa shadow byłaby idealna
azraz poszukam czy jest dostępna na rynku.
przy okazji
chciałbym już siać w ten weekend.
czy to nie za wcześnie?
dzięki za podpowiedź!
Możesz już siać, jest już dość ciepło. Trawa potrzebuje czasu aby wyrosnąć 
Zobacz jeszcze na poniższy link, na samym dole tej strony znajdziesz mnóstwo tematów dotyczących trawnika i trawy.
Poczytaj i zastanów sie jaką trawę posiać. Nie ma prostej odpowiedzi kiedy i jaką trawę wybrać.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=2821

Zobacz jeszcze na poniższy link, na samym dole tej strony znajdziesz mnóstwo tematów dotyczących trawnika i trawy.
Poczytaj i zastanów sie jaką trawę posiać. Nie ma prostej odpowiedzi kiedy i jaką trawę wybrać.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=2821
Pozdrawiam Serdecznie
- gemciu83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Trawę możesz wysiać jeśli jest już w nocy w miarę ciepło tj. nie ma dużych przymrozków. W ciągu dnia min. 15st.
Gdy wysiejesz w optymalnych warunkach trawę tj. za dnia 23-25st i przy dużej wilgotności to nasiona już i po 3 dniach wzejdą. Jednak Ty będziesz na kostrzewach się opierał, więc licz się z okresem od 15-22 dni tyle będziesz na wschody nasion czekał.
Shadow i Sahara dużo nie pomoże bo mówisz o chyba Kalnasie i coś z graminexu itp. producentów.
Ja osobiście poleciłbym Ci Barenbruga Watersaver lub RTF Superroot.
Gdy wysiejesz w optymalnych warunkach trawę tj. za dnia 23-25st i przy dużej wilgotności to nasiona już i po 3 dniach wzejdą. Jednak Ty będziesz na kostrzewach się opierał, więc licz się z okresem od 15-22 dni tyle będziesz na wschody nasion czekał.
Shadow i Sahara dużo nie pomoże bo mówisz o chyba Kalnasie i coś z graminexu itp. producentów.
Ja osobiście poleciłbym Ci Barenbruga Watersaver lub RTF Superroot.