Przywrotnik ostroklapowy (Alchemilla mollis)
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przywrotnik ostroklapowy (Alchemilla mollis)
Ja też i siałam i sadziłam kłącza bez rezultatów, ale w tym roku kupiłam na wiosnę w biedronce kapersy , wsadziłam i rośnie, żałuję, że tyko jeden kupiłam, bo w kapersie były tylko dwa chudziutkie patyczki, ale są już ładne kępki.
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 10:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Za całego opakowania mam znowu 3 sztuki, z których przeżyje na oko jedna.
- Menysek
- 200p
- Od: 24 paź 2007, o 10:56
Pocieszacie mnie ciutkę, że to bardziej złożony problem
Może trzeba poszukać sadzonek? Moje karpy były takie sobie średnie - chyba ciut zbyt przesuszone. Zwłaszcza te wiosenne.
Może to jest przyczyną...

Może trzeba poszukać sadzonek? Moje karpy były takie sobie średnie - chyba ciut zbyt przesuszone. Zwłaszcza te wiosenne.

Może to jest przyczyną...
"W przedziwnym mieszkam ogrodzie, gdzie żyją kwiaty i dzieci, i gdzie po słońca zachodzie uśmiech nam z oczu świeci...
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Monika - "Przy malowniczej drodze"
I pielęgnuję murawę, plewiąc z niej chwasty i osty, by każdy, patrząc na trawę, duszą, jak trawa, był prosty.". L. Staff
Monika - "Przy malowniczej drodze"
Przed kwitnieniem są piękne, po kwitnieniu dużo gorzej gdy przykleją się do nich meszkowatej powierzchni obsypujące się kwiatostany.Nie bardzo wiadomo co potem z nimi zrobić.Ja ścinałam razem z przekwitłymi kwiatostanami, odrastały nowe listki, ale mam wrażenie, że osłabia to roślinę.
- Agneska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2015, o 09:20
Rzeczywiście, po kwitnieniu liście przywrotnika marnie wyglądają. Ja albo usuwałam je wszystkie wraz z przekwitłymi kwiatostanami (u mnie rośliny potem ładnie odbijały), albo usuwałam przekwitłe kwiatostany i tylko najbrzydsze liście (z tym jest dużo roboty jak ma się sporo kęp). Na pewno po kwitnieniu nie są już tak dekoracyjne jak przed i w czasie kwitnienia ale czy nie jest to problem większości bylin?
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 10:33
U mnie w tym roku znowu całkowita porażka, siałem nasiona w różnych warunkach. Jedne wczesną jesienią na zewnątrz, aby przeszły naturalną stratyfikację, drugie w lodówce trzymane odpowiedni czas i nic, kompletnie nic. Nasiona muszą być beznadziejne, nie widzę innych możliwości. Może one muszą być wyjątkowo świeże.
- Agneska
Być może muszą być świeże. Bo u mnie znów same rozsiały się jak chwasty i musiałam je pousuwać.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
A takie przywrotnikowe dziecko jest podobne do rodzica?
Bardzo te roślinę lubię, mam jej kępkę i nie chciałabym niechcący wypełnić potomstwa.
Bardzo te roślinę lubię, mam jej kępkę i nie chciałabym niechcący wypełnić potomstwa.
- Agneska
Tak, bardzo podobne. Taka miniaturka rodzica. Na pewno je zauważysz jak się pojawią.
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
- Laelia
- 200p
- Od: 17 lis 2013, o 13:44
Ja bym radziła przejść się na spacer na łąki, przywrotnik nie trudno znaleźć w naturze a nigdzie nie znalazłam informacji żeby był chroniony. Można kawałek uszczknąć, on się ładnie rozrasta 
U mnie problemem jest to, że łapie mączniaka

U mnie problemem jest to, że łapie mączniaka

Pozdrawiam
Magda
Magda
Agneska ! dzięki!
Byłam i zakupiłam
małe ale już się zabierają do kwitnienia
Mam nadzieję, że szybko sie rozrosną i rozsieją 

kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
- Agneska
Kluska, cieszę się, że masz już upragnione przywrotniki:) Na pewno się rozrosną, co jakieś trzy lata trzeba je rozsadzać. Zostaw kilka kwiatostanów aby zawiązały nasiona, to będziesz mieć swoje siewki. Ja wszystkie kwiatostany obcinam, bo nie chcę już aby się rozsiewały a i tak gdzieś tam wyłażą co roku, może z nasion które przeleżały się w ziemi?
Pozdrawiam
Agneska
Agneska
Ja też mam problemy z przywrotnikiem - rozsiewa si wszędzie, zdominował mi ogród. Siewki pojawiają się wiosną, najłatwiej usuwać te najmłodsze, potem się zakorzeniają bardzo mocno i trzeba wykopywać. Warto też zauważyć, że kwiatostany są doskonałe jako dodatek do bukietów, między innymi tych letnich. Pasują do każdego koloru kwiatów.
Ja je kocham na wiosnę i dopóki nie zmoczy ich deszcz
Po tym leżą na ścieżce i nie za bardzo wiem jak temu zapobiec.Po wycięciu przekwitłych kwiatostanów u mnie brzydko podsychają, ale może dlatego, że rosną w pobliżu brzozy płaczącej.

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Mnie też denerwują brzydkie rośliny po kwitnieniu, więc ścinam je do najmłodszych liści. Szybko pojawiają się nowe, zielone i roślina wygląda porządnie.