To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Basiu robię solankę, na litr wody sypię 2 łyżki soli kamiennej, takiej jak do ogórków. Pomidory obieram ze skórki, duże kroję na mniejsze kawałki, małe daję całe. Do słoików układam na full. Solanki wlewam max 5cm. Pomidory puszą jeszcze sok. Pasteryzuję litrowe słoiki około 30-40min. Smak kupnych pomidorów z puszki się nie umywa, mimo tego, że te własne nie są tak bardzo czerwone. ;:333
Polecam wszystkim, którzy nie wiedzą co zrobić z nadmiarem pomidorów. Zimą i do zupy i do sosu na pizzę, my lubimy tak jak pisałam z cebulką i nawet śmietanki wlewamy, a sok doskonały do picia. ;:215
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5065
Od: 15 kwie 2015, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź, jutro w takim razie kolejny dzień z przetworami :D .
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2216
Od: 6 lis 2010, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Kochana, pasztecik wyszedł mega pyszny :tan
Wprost cudowny ;:138
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Wow, Aluniu szybka jesteś. ;:oj Prawda, że pyszny?
Cieszę się, że smakowało. ;:196
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2216
Od: 6 lis 2010, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

;:215 Dorotko miałam już cukinię zerwaną ale nie wiedziałam co z nią zrobić. Dlatego czatowałam na przepis żeby nie próżnować.
A powiedz co robisz z nadmiarem fasolki szparagowej?
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Nadmiar fasolki kiszę jak ogórki, robię też tak jak korniszony. Jest pyszna. No i oczywiście mrożę. :wink:
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1214
Od: 14 sty 2013, o 10:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Czy foremke trzeba czyms wcześniej posmarować czy wylewamy pasztet bezpośrednio do formy ?
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1092
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Jak masz silikonową to nie musisz smarować. Ja zwykłą wykładam papierem do pieczenia.
Beata
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Ja piekę ten pasztet w jednorazówkach, tych nie smaruję. Tradycyjną blaszkę warto posmarować odrobiną oleju, lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
asia124
200p
200p
Posty: 302
Od: 31 lip 2013, o 03:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Zamość/Hrubieszów

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Potwierdzam, pasztet jest przepyszny, niedawno zrobiony a już prawie go nie ma ;:oj
Pozdrawiam Asia :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=86554" onclick="window.open(this.href);return false; - moje doniczkowe
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Kilka dni temu zamknięto piekarnię, w której kupowałam mój ulubiony dyniowy chleb. :( No czas wziąć się za pieczenie.
Dziś upiekłam chleb owsiany;

Obrazek

Obrazek

Gdy się skończy, będę eksperymentowała z innymi, młyn mam "pod nosem", więc mąkę kupię sporo taniej, a bardzo dobrej jakości. ;:333
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
grafi26
200p
200p
Posty: 390
Od: 25 mar 2016, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: wielkopolska

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Ten chlebek na drożdżach czy na zakwasie? Podaj przepis. Ja już ponad rok nie kupuję chleba. Piekę na zakwasie z dodatkiem drożdży 3 foremki ( bo tyle mieści się w piekarniku). Po wystygnięciu zamrażam. Jest lepszy od tego z piekarni a z moich wyliczeń wynika że jest też tańszy.
szarotka66
1000p
1000p
Posty: 6118
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Gmina Nowe nad Wisłą

Re: To co najlepsze - szarotka w kuchni Cz. 2

Post »

Jest to chlebek owsiany na drożdżach.

Chlebek owsiany

5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
10 łyżek płatków owsianych
1 l ciepłej wody
2 łyżeczki soli
1 kg mąki pszennej
garść nasion słonecznika
garść siemienia lnianego
mak, sezam, czarnuszka,dynia itp do posypania
Drożdże rozrobić z cukrem, dodać wodę, płatki owsiane, mąkę i sól. Wymieszać, odstawić na pół godziny. Następnie dodać słonecznik i siemię lniane. Dobrze wymieszać. Przełożyć do 2 foremek "keksówek". Posmarować mlekiem, posypać nasionami. Piec w piekarniku nagrzanym do 170-180*C około godziny.
Chlebki wyjąć z foremek jak najszybciej po upieczeniu, bo "pocą" się i skórka na spodzie będzie miękka.

Można dodać (ograniczając ilość mąki pszennej) kilka łyżek otrębów, mąki żytniej, krupczatki.

Mam prośbę, jeśli macie sprawdzone, łatwe przepisy na chleb to proszę o podanie, bo chcę wypróbować różne. :wit
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”