Kilka(dziesiąt) razy czytałam, że ktoś wlewa wodę do podstawki, zamiast do doniczki.
Co to ma na celu? Czy są jakieś rośliny, którym to służy? Bo mnie się wydawało dotąd, że ta dziurka w doniczce to jest raczej po to, żeby nadmiar wody po podlaniu wypływał i należy podstawkę z niego czym prędzej opróżnić, żeby dziurki nie blokować, bo służy też dostarczaniu powietrza do korzeni.
Kiedy wlewamy wodę do podstawki?
- raflezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lip 2009, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kiedy wlewamy wodę do podstawki?
W zasadzie podlewanie od dołu służy większości roślin.
Podlewanie przez podsiąkanie jest bardzo dobre dla tych roślin, które mają wrażliwą szyjkę korzeniową., która gnije przy podlewaniu "od góry".
Natomiast u innych stymuluje rozwój drobnych korzeni z włośnikami i tym samym ich rozwój. Korzenie wydłużają się (podążają) w tym kierunku, gdzie mogą napotkać wilgoć. Jak pewnie wiesz właśnie włośniki są organami pobierającymi wodę. Tworzą się na dystalnych częściach korzeni, więc po co zalewać części bliższe szyjki podlewając od góry?
Podlewanie przez podsiąkanie jest bardzo dobre dla tych roślin, które mają wrażliwą szyjkę korzeniową., która gnije przy podlewaniu "od góry".
Natomiast u innych stymuluje rozwój drobnych korzeni z włośnikami i tym samym ich rozwój. Korzenie wydłużają się (podążają) w tym kierunku, gdzie mogą napotkać wilgoć. Jak pewnie wiesz właśnie włośniki są organami pobierającymi wodę. Tworzą się na dystalnych częściach korzeni, więc po co zalewać części bliższe szyjki podlewając od góry?
Iwona
Moje wątki - spis
Moje wątki - spis
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 kwie 2013, o 22:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kiedy wlewamy wodę do podstawki?
Dziękuję za odpowiedź. Podlewanie do podstawki służy więc w zasadzie rozwojowi bryły korzeniowej. I mało jest roślin, które tego nie lubią, tak? Muszę zrewidować swoje poglądy na podlewanie. Zdaje się, że w ten sposób nie można przelać kwiatów...raflezja pisze: Natomiast u innych stymuluje rozwój drobnych korzeni z włośnikami i tym samym ich rozwój. Korzenie wydłużają się (podążają) w tym kierunku, gdzie mogą napotkać wilgoć.
Asia