Echinopsis
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 13:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Echinopsis
Nie zapomnij tylko jeszcze, żeby echinopsis zakwitł wymaga dodatkowo zimowania w niskiej temperaturze.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Pamiętam o tym - od momentu zakupu stoi w chłodzie - podłoże zupełnie suche.
Ninia, oprócz wieku, wielkości, odpowiedniego podłoża i zimowania, to, czy zakwitnie wcześniej, czy później zależy głównie od gatunku. E.subdenudata kwitnie rzeczywiście wcześnie, mój rośnie w szósteczce, ma jeszcze sporo miejsca po bokach, mały jest

E.ancistrophora MN201 - doniczka 8,5 cm, ale kwitł już rok temu, a był dużo mniejszy

A najmniejsze (u mnie) są kwitnące hybrydy (od Henia oczywiście
)
E.hybr.'Fidelia' (maleństwo)

E.hybr.'Ganymedes'

E.hybr.'Sterntaler'

Wszystkie hybrydy w szósteczkach.

E.ancistrophora MN201 - doniczka 8,5 cm, ale kwitł już rok temu, a był dużo mniejszy

A najmniejsze (u mnie) są kwitnące hybrydy (od Henia oczywiście

E.hybr.'Fidelia' (maleństwo)

E.hybr.'Ganymedes'

E.hybr.'Sterntaler'

Wszystkie hybrydy w szósteczkach.
Duży jest, po dobrym zimowaniu powinien zakwitnąć
.

- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mi również kwitł tego lata, tylko szkoda, że zakwitł nad ranem i przekwitł po południu...
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 13:36
To akurat coś naturalnego, kwiaty kaktusów zwykle są jednodniowe.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kwiaty echinopsisów. Inne kaktusy potrafią trzymać kwiaty dłużej.
- sauromatum
- Od: 18 maja 2010, o 07:54
Mam Gymnocalycium, którego kwiaty utrzymują się około 5 dni
Ale tylko jedno tak długo kwitnie, pozostałe max 2 dni
A ta wygląda mój kolejny kilkuletni Echinopsis:

Również niezawodnie kwitnie

A ta wygląda mój kolejny kilkuletni Echinopsis:

Również niezawodnie kwitnie
- sauromatum
Pokażę jaki wpływ mają złe warunki świetlne na rozwój kaktusów - w tym wypadku akurat echinopsisów
W marcu wziąłem z pracy odrost dużego, zaniedbanego okazu - chyba komuś spadła cała doniczka i odrosty leżały luzem w doniczce. Odrost był w opłakanym stanie ale lubię takie wyzwania
Roślina nie miała nawet korzeni.
Na zdjęciu poniżej widać tego zabiedzonego kaktusa - na zdjęciu to ten patyk na górze zdjęcia:

Ogólnie to on był jakieś 2 cm dłuższy ale go głęboko wkopałem.
W tym momencie ta roślina wygląda tak:

Spodziewałem się takiego efektu niestety. Roślina bardzo ładnie się rozwinęła ale pęd, który wyrósł w słabych warunkach świetlnych nie jest w stanie rozszerzyć się na tyle aby utrzymać poprawnie rozwiniętą część pędu czyli wielką kulę na górze.
Rozważam odcięcie całej rośliny mniej więcej na poziomie tego uszkodzenia widocznego na ostatnim zdjęciu i próbę zakorzenienia jej od nowa żeby nadać jej prawidłowy wygląd. Jeśli to się nie uda to zakorzenię po prostu nowy przyrost i z niego wyhoduję poprawnie wyglądającą roślinę. Czasami po prostu nie da się naprawić wyglądu rośliny, spowodowanego zbyt małą ilością światła.

W marcu wziąłem z pracy odrost dużego, zaniedbanego okazu - chyba komuś spadła cała doniczka i odrosty leżały luzem w doniczce. Odrost był w opłakanym stanie ale lubię takie wyzwania

Na zdjęciu poniżej widać tego zabiedzonego kaktusa - na zdjęciu to ten patyk na górze zdjęcia:

Ogólnie to on był jakieś 2 cm dłuższy ale go głęboko wkopałem.
W tym momencie ta roślina wygląda tak:

Spodziewałem się takiego efektu niestety. Roślina bardzo ładnie się rozwinęła ale pęd, który wyrósł w słabych warunkach świetlnych nie jest w stanie rozszerzyć się na tyle aby utrzymać poprawnie rozwiniętą część pędu czyli wielką kulę na górze.
Rozważam odcięcie całej rośliny mniej więcej na poziomie tego uszkodzenia widocznego na ostatnim zdjęciu i próbę zakorzenienia jej od nowa żeby nadać jej prawidłowy wygląd. Jeśli to się nie uda to zakorzenię po prostu nowy przyrost i z niego wyhoduję poprawnie wyglądającą roślinę. Czasami po prostu nie da się naprawić wyglądu rośliny, spowodowanego zbyt małą ilością światła.
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 14:24
Wiosną utnij roślinę w przewężeniu.
Po zaschnięciu posadź, akurat z echinopsisami (choć nie wszystkimi, oczywiście) nie ma problemów z ukorzenieniem tak odciętych fragmentów jak odrostów więc sukces w zasadzie murowany.
Swoją drogą to przyrost ma imponujący.
Po zaschnięciu posadź, akurat z echinopsisami (choć nie wszystkimi, oczywiście) nie ma problemów z ukorzenieniem tak odciętych fragmentów jak odrostów więc sukces w zasadzie murowany.

Swoją drogą to przyrost ma imponujący.

Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1 7 8 9
Sprzedam, wymienię Nowa oferta roślin dostępna wiosną 2023r
- sauromatum
hen_s, dzięki
Nie szczędzę słońca moim sukulentom
Znalazłem zdjęcie mojego największego okazu z sierpnia:

Znalazłem zdjęcie mojego największego okazu z sierpnia:

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 14:24
Robi wrażenie! 

Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1 7 8 9
-
- 200p
- Od: 26 lut 2017, o 12:43
Echinopsis
Czy ktoś wie jaka jest różnica między roślinami Echinopsis subdenudata a Echinopsis subdenudata cv. Fuzzy Navel? Nie mogę się dopatrzyć żadnych różnić w wyglądzie zewnętrznym.
- aga_zgaga
Re: "Kaktusowe Rozmówki..." cz.3
Z tym E.subdenudata jest jakieś zamieszanie.
Ten drugi to kultywar nie występujący w naturalnym środowisku. Ma wg mnie puchate kuliste aureole. Tych wersji hodowlanych jest wiele, jest "Domino" , jest "Fuzzy navel", jest wersja z aureolami w postaci kresek.
To moje dwa marketowce, różnią się kolorem i aureolami. Oba bardzo mi się podobają:

E.subdenudata z natury (inaczej Echinopsis ancistrophora) możesz obejrzeć tu:
http://www.cactusinhabitat.org/index.pH ... cie&id=237
A Tomek (blabla) wystawiał stanowiskową subdenudatę i one miała długie ciernie. Te zielone kulki w białe kropki, to ja nie wiem czy są do spotkania w środowisku naturalnym i czy to są subdenudaty.
A na http://www.llifle.com/Encyclopedia/CACT ... ubdenudata opisują, że to kulisty kaktus właściwie bezcierniowy.
Sama jestem ciekawa jak to z nimi jest.
Ten drugi to kultywar nie występujący w naturalnym środowisku. Ma wg mnie puchate kuliste aureole. Tych wersji hodowlanych jest wiele, jest "Domino" , jest "Fuzzy navel", jest wersja z aureolami w postaci kresek.
To moje dwa marketowce, różnią się kolorem i aureolami. Oba bardzo mi się podobają:

E.subdenudata z natury (inaczej Echinopsis ancistrophora) możesz obejrzeć tu:
http://www.cactusinhabitat.org/index.pH ... cie&id=237
A Tomek (blabla) wystawiał stanowiskową subdenudatę i one miała długie ciernie. Te zielone kulki w białe kropki, to ja nie wiem czy są do spotkania w środowisku naturalnym i czy to są subdenudaty.
A na http://www.llifle.com/Encyclopedia/CACT ... ubdenudata opisują, że to kulisty kaktus właściwie bezcierniowy.
Sama jestem ciekawa jak to z nimi jest.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 05:31
- Kontakt:
Łączenie Echinopsis subdenudata i Echinopsis ancistrophora do jednego gatunku to nieporozumienie. Rosną w innych rejonach i są zupełnie inne. To że są spokrewnione wcale nie oznacza, że jest to jeden i ten sam gatunek.
Jeśli chodzi o naturalne Echinopsis subdenudata to widziałem je tylko na jednym stanowisku a tam rosły rośliny zarówno bez cierni jak i ociernione. Kultuwary wg mnie mogą być efektem krzyzowania z innymi echinopsami, np. Echinopsis eyriesii, nie ma co robić nad nimi jakiś wielkich doktorantów, bo jeśli nie znamy przodków to nie ma to większego sensu.
Jeśli chodzi o naturalne Echinopsis subdenudata to widziałem je tylko na jednym stanowisku a tam rosły rośliny zarówno bez cierni jak i ociernione. Kultuwary wg mnie mogą być efektem krzyzowania z innymi echinopsami, np. Echinopsis eyriesii, nie ma co robić nad nimi jakiś wielkich doktorantów, bo jeśli nie znamy przodków to nie ma to większego sensu.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- aga_zgaga
Liczyłam, że się Tomku odezwiesz, bo Ty mogłeś to widzieć na żywca
Wracając do pytania Arash37, moim zdaniem, na logikę Fuzzy Navel powinien miec dluższe futerko na aureolach niz Domino i zwyklaki (zajrzyj do wątku Tomka, tom_ek, on ma takiego puchatego). Doktoratów nie ma co pisać, ale jestem ciekawa jak się rejestruje (czy w ogóle) takie kultywary. Bo może w jakiejś licencji stoi jak kultywar ma wyglądać
Ale pewnie to wszystko wolny rynek, czyli wolna amerykańska.
No i jak takiego marketowce podpisać? Echinopsis hybr.? Echinopsis sp.?

Wracając do pytania Arash37, moim zdaniem, na logikę Fuzzy Navel powinien miec dluższe futerko na aureolach niz Domino i zwyklaki (zajrzyj do wątku Tomka, tom_ek, on ma takiego puchatego). Doktoratów nie ma co pisać, ale jestem ciekawa jak się rejestruje (czy w ogóle) takie kultywary. Bo może w jakiejś licencji stoi jak kultywar ma wyglądać

Ale pewnie to wszystko wolny rynek, czyli wolna amerykańska.
No i jak takiego marketowce podpisać? Echinopsis hybr.? Echinopsis sp.?