Powrót na główną stronę Forum.

Ogrodniczo Działkowe Forum.
Najlepsi polscy fachowcy. Bazy wiedzy praktycznej. Porady.
Opryskiwacz
* Rejestracja    * Pomoc   * Wyszukiwarka    * Zaloguj 
   ::  Koronawirus - Licznik ::     ::  Koronawirus (bez Chin) ::    

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie  [ Posty: 102 ] 
Przeszukiwarka poniższego WĄTKU:
Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5, 6  
Autor Wiadomość
RoksiSK
 Tytuł: Moja kuchnia - RoksiSK
PostNapisane: 2 cze 2007, o 10:57 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 871
Skąd: Kraków
Pzazdrościłam Przemo, że on ma swój dział i ja też chce ;:96
Uwielbiam gotować chyba tak bardzo jak pięlegnować ogród. Nie mam w ty kierunku żadnego wykształcenia, ale w ogrodnictwie, też nie! :P Najważniejsze to pasja :D :D :D
Na bieżąco będę podawać przepisy wraz ze zdjęciami, bo najważniejsze to również zobaczyć, to co powstało. Tak więc zapraszam!!!

_________________
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki


Góra   
  Zobacz profil      
 
RoksiSK
 Tytuł:
PostNapisane: 2 cze 2007, o 11:18 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 871
Skąd: Kraków
"MAKARON Z SOSEM POMIDOROWO-PAPRYKOWYM" - 1

Składniki:
- 40 -60 dkg mięsa z łopatki lub schabu,
- 2 papryki czerwone,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- kilka dorodnych pomidorów (lub z puszki bez skórek),
- łyżeczka lub dwie przecieru,
- oregano, bazylia, papryka ostra (przyprawy suche) ,
- sól,
- ser gouda utarty do posypania,
- makaron "grube rurki" lub spagetti.

Paprykę przekroić na pół, oczyścić i umyć. Położyć na brytwanie natłuszczonej olejem. Paprykę układać skórką do góry i posmarować lekko olejem. Piec w temp. 180 stopni, do momentu, aż skórka zacznie się przypalać. Wyjąć i poczekać, aż stanie się ciepła. Wsadzić do woreczka i do lodówki. Gdy ostygnie usunąć skórkę i pokroić w kostkę.
Mięso, cebulę i czosnek zmielić w maszynce o grubym sicie. Dodać 2 łyżki oleju i zioła oraz sól. Dusić 10 min. Dodać pomidory pokrojone. Dusić, aż się rozpuszczą. Dołożyć paprykę i przecier pomidorowy (jeśli jest za kwaśne dodaję troszkę ketchupu lub szczyptę cukru). Dusić jeszcze kilka minut.
Ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju.
Odcedzony makaron połączyć z sosem.
Ułożyć na taterzu, posypać goudą (ja nie lubię parmezanu), można przyozdobić bazylią.
Makaron z sosem świetnie smakuje po podgrzaniu :P :P :P

Obrazek

_________________
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Grzegorz B
 Tytuł:
PostNapisane: 2 cze 2007, o 11:37 
Agnieszko na sam widok "cieknie ślinka", a co dopiero zasmakować takie danie. Pewnie "niebo w gębie". Oj Twój mąż miał szczęście, że trafił na Ciebie. Wzorowa żona, gospodyni, matka i do tego umiąca zadbać o ładne obejście wokół domu. Czego chcieć więcej, żyć nie umierać.

Pozdrawiam :D :D :D


Góra   
       
 
RoksiSK
 Tytuł:
PostNapisane: 2 cze 2007, o 11:44 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 871
Skąd: Kraków
Dziękuję GRZESIU za tak miłe słowa :oops: Na bieżąco będę uzupełniała strony daniami i przepisami na pyszne ciasta i desery. Jednak potrwa to trochę, bo dopiero muszę je przyrządzić i porobić zdjęcia - uważam, że podanie samego przepisu to jedno, ale podanie go ze zdjęciem ... to już zupełnie co innego :P :P :P Wieczorem będzie przepis i zdjęcia pizzy, którą teraz robię (obowiązkowo w sobotę!!!! - ponieważ mąż uwielbia ją dojadać w niedzielę na śniadanie).

_________________
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki


Góra   
  Zobacz profil      
 
RoksiSK
 Tytuł:
PostNapisane: 2 cze 2007, o 15:24 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 871
Skąd: Kraków
Krzyś śpi, a pizza się piecze, więc wykorzystam chwilę i podam przepis (duża blacha).

"PIZZA" - 2

Ciasto:
- ok. 1/2 kg mąki,
- 1/2 kostki drożdży,
- szklanka ciepłej wody,
- 2-3 łyżki oleju, 1/2 łyżeczki cukru, 1/3 łyżeczki soli.
Połowę porcji mąki i pozostałe składniki włożyć do miski i wyrabiać. Dodawać stopniowo mąkę. Wyrobić ciasto, pozostawić w misce i przykryć szczelnie folią spożywczą (ja mam miskę z przykrywką). Pozostawić na godzinę (efekt - zdj. 2).
Obrazek Obrazek

Następnie przygotowujemy dodatki.
Sos: ketchup, utarty ząbek czosnku i oregano.
Dodatki: duszone na masełku pieczarki (40dkg), szynka (ja kroję w słupki), utarty se gouda (35 - 40dkg) dziś będzie z ananasem i oliwkami.
Obrazek Obrazek

Blachę natłuszczamy (olej) i rozkładami ciasto. Ja rozgniatam rękami (delikatnie), aż pokryje całą blachę. Następnie nakłóć widelcem ciasto i rozłożyć sos. Nałożyć dodatki i ser oraz posypać oregano. Piec 25 min w temp. 190 stopni.
Efekt wkleję wieczorem, bo na razie się piecze. To mój sprawdzony przepis, który robię w każdą sobotę od kilku już lat!
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

_________________
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki


Góra   
  Zobacz profil      
 
krysp50
 Tytuł:
PostNapisane: 2 cze 2007, o 17:16 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Avatar użytkownika
Postów: 609
Skąd: Wielkopolska

 1 szt.
Nie mogę tu zaglądać, bo z wielkim trudem zaczęłam się odchudzać, a tu tyle smakowitości...............

_________________
Pozdrawiam Krystyna


Góra   
  Zobacz profil      
 
RoksiSK
 Tytuł:
PostNapisane: 2 cze 2007, o 17:22 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 871
Skąd: Kraków
Obrazek ObrazekObiecany efekt końcowy.

Nie martwcie się dziewczyny! Razem będziemy się odchudzać :P :P :P
Co do słodkich przepisów, to mam kilka świetnych, ale chcę je poprzeć zdjęciami. Długo nie będzie trzeba czekać, bo zawsze jest okazja żeby coś upiec.
Pozdrawiam cieplutko!!!

_________________
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki


Góra   
  Zobacz profil      
 
RoksiSK
 Tytuł:
PostNapisane: 3 cze 2007, o 20:44 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 871
Skąd: Kraków
"SAŁATKA - KEBAB" (WARSTWOWA) - 3
Obrazek Podwójną pierś z kurczaka kroimy na małe kosteczki, dodajemy "Przyprawę do Gyrosa" i 2-3 łyżki oleju. Wkładamy do lodówki na 2 godz.
Obrazek Smażymy i wkładamy do miski, w której będziemy podawać.
Obrazek Dodajemy posiekaną w kostkę czerwoną cebulę.
Obrazek Ketchup z majonezem 1:1.
Obrazek Kukurydza z puszki (ja daję 1/2 opakowania).
Obrazek 3-4 ogórki konserwowe pokrojone w kostkę.
Obrazek Ketchup z majonezem. Ja zawsze robię kleksy, któe później łyżką rozmazuję.
Obrazek Kilka liści kapusty pekińskiej posiekanej w cienkie paski. Posolić i posypać pieprzem.
Obrazek Posypać na wierzchu kosteczkami papryki marynowanej.
Obrazek Obrazek Efekt końcowy :P :P :P

_________________
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki


Góra   
  Zobacz profil      
 
RoksiSK
 Tytuł:
PostNapisane: 4 cze 2007, o 13:11 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 871
Skąd: Kraków
Zapomniałam napisać :oops: :oops: :oops: Sałatka po przyrządzeniu musi poleżeć w lodówce 2-3 godz.
U mnie pozostało po niej jedynie wspomnienie ... Oboje z mężem ją bardzo lubimy, bo przypomina w smaku trochę kebaba :P
Dziękuję za tak miłe opinie. Pozdrawiam cieplutko!!!

_________________
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki


Góra   
  Zobacz profil      
 
gofimi
 Tytuł:
PostNapisane: 4 cze 2007, o 15:14 
Offline
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Avatar użytkownika
Postów: 36
Skąd: Elblag
A ja dodaję do takiej sałatki jeszcze surową marchew startą na tarce o dużych oczkach i do sosu majonezowo keczupowego trochę wyciśniętego czosnku.

_________________
A ja dopiero tworzę.....
Pozdrawiam Gosia


Góra   
  Zobacz profil      
 
RoksiSK
 Tytuł:
PostNapisane: 6 cze 2007, o 17:23 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 871
Skąd: Kraków
"SAŁATKA Z FASOLĄ CZERWONĄ I PIECZARKAMI" - 4

Składniki:
- 8 jajek,
- słoik pieczarek marynowanych,
- 4 duże ogórki konserwowe,
- puszka fasoli czerwonej,
- groszek konserwowy,
- 2-3 połówki marynowanej papryki,
- średni majonez,
- 2 łyżki śmietany,
- sól, pieprz.

Ugotowane jajka i ogórki konerwowe pokroić w drobną kosteczkę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Polać majonezem i śmietaną, doprawić solą i pieprzem - dobrze wymieszać. Dodać pokrojoną w większą kostkę paprykę, groszek i fasolę. Ostrożnie wymieszać. Ewentualnie doprawić.
Do tej sałatki można dodać kukurydzę.
Obrazek Obrazek

_________________
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki


Góra   
  Zobacz profil      
 
Grzegorz B
 Tytuł:
PostNapisane: 6 cze 2007, o 17:33 
Agnieszka, jak Ty to robisz, że znajdujesz na to wszystko czas. Jestem pod wrażeniem Twoich zdolności, i szczerze gratuluję mężowi, że trafił na taki skarb.

Wpadnę za jakiś czas sprawdzić co tam u Ciebie nowego słychać w kuchni.

Pozdrawiam serdecznie :D :P :D


Góra   
       
 
RoksiSK
 Tytuł:
PostNapisane: 6 cze 2007, o 18:03 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 871
Skąd: Kraków
Zapraszam serdecznie :P :P :P
Jest mi bardzo miło czytając taką opinię :oops: :P :oops:
Jeśli chodzi o kwestiię czasu - to wciąż mi go brakuje. Na szczęście jestem bardzo enegiczną osobą i jakoś sobie radzę. Lubię mieć wszystko zaplanowane - czasem jest to wadą, bo niezbyt przepadam za "niespodziankami".
Pozdrawiam cieplutko!!!

_________________
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki


Góra   
  Zobacz profil      
 
RoksiSK
 Tytuł:
PostNapisane: 7 cze 2007, o 23:33 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 871
Skąd: Kraków
"ROLADA Z BITĄ ŚMIETANĄ I TRUSKAWKAMI" -5

Obrazek Wziąść 3 jajka - oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
Obrazek 3 żółtka, 10 dkg cukru i cukier waniliowy utrzeć na gładką masę.
Obrazek Połączyć obie masy delikatnie ucierając mikserem. Dodać przesiane 8 dkg mąki, budyń waniliowy i łyżeczkę proszku do pieczenia. Utrzeć.

Obrazek Blachę natłuścić masłem i "przykleić" papier do pieczenia.
Obrazek Rozłożyć równo masę. Piec w nagrzanym do 200 stop. piekarniku przez 8 - 10 minut (trzeba pilnować czasu).
Obrazek Umyć i pokroić owoce.
Obrazek Gorące wyjąć z piekarnika.
Obrazek Rozłożyć ściereczkę i posypać cukrem pudrem. Przełożyć ciasto wierzchem do dołu i delikatnie usunąć papier.
Obrazek Zrolować ciasto w ściereczce. Trzeba, co jakiś czas "wietrzyć" rozwijając. W tym czasie w kubeczku rozpuścić w niewielkiej ilości wody 2 łyżeczki żelatyny. Gdy będzie jeszcze ciepła dodać do ubitej śmietany 30% (250 ml+łyżka cukru pudru). - ciągle ucierając. Delikatnie do masy dodać truskawki i pomieszać ostrożnie.
Obrazek Całą masę wyłożyć na ciasto. Z jednej strony grubiej i z tej zacząć zwijać.
Obrazek Pomóc sobie ściereczką i przenieść bardzo ostrożnie ciasto do pojemnika, a następnie na min. 3 godz. do lodówki.
Obrazek Obrazek

_________________
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki


Góra   
  Zobacz profil      
 
panda7
 Tytuł:
PostNapisane: 8 cze 2007, o 13:54 
Offline
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Postów: 1541

 0 szt.
Roksik... ładnie to tak robić nam ochotę na takie pysznościo-słodkości ??
Jutro upiekę ;-)
Zamiast truskawek mogą być też inne owoce?? Teraz to już sama sobie narobiłam ochoty na taką roladkę z jagodami... ;:152 (tylko gdzie ja teraz znajdę jagody :( ?)

p.s. zamiast żelatyny dodam PEKTYNY, bo w przeciwieństwie do żelatyny nie jest szkodliwa ( i jest pochodzenia roślinnego ;-))


Góra   
  Zobacz profil      
 
kontrapunkt
 Tytuł:
PostNapisane: 8 cze 2007, o 14:47 
Offline
100p
100p
Postów: 181
Skąd: woj. opolskie
Gratuluję doskonałego pomyslu - oj będziemy razem łasuchować :wink: .jeśli pozwolisz od czasu do czasu wtrącimy swoje 3 grosze .Ja np mam przepis na doskonałą sałatkę z brokułami ,jajkiem i pomidorami - podać?
PS ciasto do pizzy bardzo delikatne i doskonale rośnie na mące specjalnie przygotowanej do pizzy kupowanej w Makro polecam .
Pozdrowienia

_________________
Inka


Góra   
  Zobacz profil      
 
grazyna56
 Tytuł:
PostNapisane: 8 cze 2007, o 16:15 
Offline
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Avatar użytkownika
Postów: 711
Skąd: łódż
Agnieszko -pyszności, jeszcze nigdy nie robiłam takiej rolady.Powiedz mi moja droga, a jak sie zwija to ciasto nie pęka :D

_________________
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna


Góra   
  Zobacz profil Wyślij e-mail      
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w temacie           [ Posty: 102 ]  Idź do strony nr...     1, 2, 3, 4, 5, 6  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


    |    Kto przegląda ten dział ?

Przeglądają dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

..
Skocz do:  
www.marolex.pl    E-sklep Marolex
| Polityka cookies. |  Polityka prywatności. |  * Witryna używa cookies.    Użytkowanie witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookies i akceptację Regulaminu. *