Cukier różany i inne przetwory z róż

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

fenja pisze:Czy płatki róży Mme Plantier nadają się również na konfiturę?
Jak najbardziej, tylko jaki to będzie miało kolorek po utarciu to ja nie wiem, ale może troszkę soku z cytryny od początku ucierania i byłoby ok. Ja zresztą dodaję zawsze cytryny do ucieranej.

MaGorzatka zaskoczyłaś mnie tym cierpkim smakiem, może końcówki płatków są gorzkawe.
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Posty: 393
Od: 22 wrz 2008, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

SYROP Z PŁATKÓW RÓŻY

0,5 kg płatków róży (po usunięciu białych części)
0,5 kg cukru
4 szklanki wrzącej wody (pojemność 1 szklanki to 200ml)
1 łyżeczka kwasku cytrynowego (nie zastępować kwasku cytryną)

Płatki mocno rozgnieść drewnianą pałką, zalać wrządkiem i dosypać kwasek cytrynowy, odstawić na 24 godziny. Po upływie doby odcisnąć płatki i do "wody różanej" dodać cukier całość gotować 20 min, przelać gorący go butelek lub słoików. Z tej porcji produktów wychodzi ok 1 litra pysznego pachnącego różowiutkiego syropku. Syropek robi się błyskawicznie jest smaczny, zdrowy i tani. Pozdrawiam Beata.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Mam specjalną różę konfiturową z babcinej działki. Cudownie pachnie, ma cudny słodki różowy kolor. Nadaje się na dżemy syropy, toniki, nalewki, ale kwitnie tylko raz w sezonie. Za to czuć i widać ją na odległość.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

PESTKA@ robiłaś nalewkę z płatków?
Rzuć przepisem...
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3326
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Robiłam, ale nie pamiętam przepisu :( :( jak znajdę to wstawię.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Może chociaż mniej więcej pamiętasz..ja sobie poradzę z resztą.

W każdym razie płatki nie mogły czekać, to je przez maszynkę do mięsa i się macerują w alkoholu ok 40% w proporcjach 1 (objętościowo ml płatki):4 (ml alkohol)
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9813
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Dziś pierwszy raz robiłam dżemik z róż, korzystając z wszystkich tu umieszczonych przepisów i doświadczeń :;230
Nie robiłam zdjęć, bo była zestresowana, czy wyjdzie :roll:
Płatki ściągałam jednym ruchem, nożyczkami odkrawałam drugim ruchem białe końcówki płatków.
Potem (korzystając z rady Małgosi) zamiast ucierać w moździerzu, zblendowałam! ;:173
Ugotowałam syrop woda z cukrem (taki ulep, nie wiem jakie proporcje), wsypałam zblendowane płatki, dodałam 2 łyżki żelfixu, pół łyżeczki kwasku cytrynowego, pogotowałam 3 minutki i do wyparzonych słoiczków.
Wyszły tylko 2 :;230
Ale chyba dokupię drugą Louise Odier, chociaż tym razem dodałam kilka kwiatów Mrs John Laing i Jaques Cartier.

Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Nie gotuj, wiesz jak śliczna i trwała wychodzi bez gotowania? i z cytryną, i bez żelfixu :(
Obrazek
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 9813
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Poznań

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Próbowałam bez, ale co poniektórym w domu nie przypasiło. Ale planuję inną wersję z cytryną:-)
Jak podkreśliłam - zrobiłam dżemik, a na konfiturę poczekam z drugim rzutem.
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 2789
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Moja róża konfiturowa też już kwitnie i chyba w przyszłym tygodniu zrobię konfiturę z płatków. Z lenistwa pewnie taką, jak rok temu - na surowo z cukrem pudrem. Tamta się przechowała bez zarzutu, ostatni słoiczek mam napoczęty w lodówce.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 4109
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

takasobie ja Tobie powiem, że ja tego w ogóle nie jadam :lol: bo nie lubię (delikatnie mówiąc) słodyczy. Moja córka robi sama lody w maszynie i lody różane im wybitnie podpasowały
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p
Posty: 723
Od: 9 wrz 2012, o 22:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Rzeszów - okolice

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Dołączam się do wątku, bo kocham konfitury różane :)

No i właśnie mnie myśl naszła o zrobieniu czegoś w tym roku z płatków róży :)

Na mojej Louise Oudier będzie sporo kwiatków, a ponadto pięknie zakwitnie też Souvenir du Docteur Jamain, który pachnie obłędnie - w tamtym roku nie mogłam koło niego przejść bez wąchania :) ;:oj
Moim marzeniem jest zrobienie takiej konfitury, jaka wychodzi z manufaktury krakowskiego Kredensu - są to płatki róży w cukrze. Jak myślicie, jeśli zagotuję płatki w cukrowym syropie i wleję to słoiczka to będzie coś w tym stylu? W oryginale te płatki róży są w całości - można je wyławiać łyżeczką z herbaty, co jest bardzo ekscytującym zajęciem ;:306
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
Awatar użytkownika
avalonne
500p
500p
Posty: 723
Od: 9 wrz 2012, o 22:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Rzeszów - okolice

Re: Cukier różany i inne przetwory z róż

Post »

Skoro płatki wszystkich róż nadają się na konfitury, to Souvenir du Docteur Jamain też, prawda? Pytanie tylko, czy nie będą gorzkie - bo gdzieś czytałam, że róże, których kolor podchodzi pod fiolet są w smaku gorzkawe. A Souvenir du Docteur Jamain jest bordowa jak zakwita, a fioletowa, jak już jest w ostatniej fazie kwitnienia. Czy ktoś wie coś na ten temat? Souvenir bowiem tak mocno i pięknie pachnie, że aż w głowie się kręci :)
Pozdrawiam.
Celinka
Planuję ogród nieśmiało
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”