Aloes drzewiasty (Aloe arborescens).
- kuneg
- 500p
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Aloes drzewiasty (Aloe arborescens).
Aloes, jak każdy sukulent, magazynuje wodę w liściach. Jak liść gruby i pękaty, to podlewać nie trzeba, bo ma dość wody w liściach. Jak liść cienki i zwijający się, to należy podlać, bo inaczej zaczną zasychać..
Cześć, wracam z moim okazem który ostatnio zaczął niedomagać,
Niestety - przyszła zima i jedyne stanowisko słoneczne dla niego to parapet okna które często się otwiera i wietrzy - co prawda nie ma aktualnie mrozów ale nie ukrywam, że mógł złapać nieco "zimnego" powietrza.
Niestety - albo stoi na tym parapecie albo po ciemku bo nie mam innego słonecznego miejsca.
Jeżeli chodzi o podłoże itp. to wszystko robię z wskazówkami z forum -nie było problemu aż do ostatniego miesiąca(?) ,
Podlewany był : 15.09 , 14.11 i 23.12 (tutaj wspomogłem go nieco nawozem do sukulentów - według instrukcji)

Dodatkowe pytanie : usychają największemu okazowi dolne liście i po jakimś czasie odpadają - pomagać mu w tym i ucinać liście czy zostawić jak jest?
Niestety - przyszła zima i jedyne stanowisko słoneczne dla niego to parapet okna które często się otwiera i wietrzy - co prawda nie ma aktualnie mrozów ale nie ukrywam, że mógł złapać nieco "zimnego" powietrza.
Niestety - albo stoi na tym parapecie albo po ciemku bo nie mam innego słonecznego miejsca.
Jeżeli chodzi o podłoże itp. to wszystko robię z wskazówkami z forum -nie było problemu aż do ostatniego miesiąca(?) ,
Podlewany był : 15.09 , 14.11 i 23.12 (tutaj wspomogłem go nieco nawozem do sukulentów - według instrukcji)

Dodatkowe pytanie : usychają największemu okazowi dolne liście i po jakimś czasie odpadają - pomagać mu w tym i ucinać liście czy zostawić jak jest?
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 13:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zimą sukulentów się nie nawozi, tutaj nie należy się sugerować co pisze producent na opakowaniu, bo jemu zależy na sprzedaży.
Sukulenty z powodu małej ilości słońca, a w zasadzie praktycznie w ogóle, przechodzą okres spoczynku. W wątku wielokrotnie był omawiany jak należy pielęgnować te rośliny w tym okresie. Zmiany to najprawdopodobniej skutek właśnie zbędnego nawozu. Zostaw jak jest i dopiero gdy roślina nie podejmie wzrostu, czyli gdzieś dopiero w marcu, żadnego nawozu. W ogóle sukulenty nawet w okresie wegetacji nawozisz góra raz w miesiącu, a nawet można co 2.
Najstarsze liście usuwasz normalnie jak wyschną, roślinie są już zbędne.
Sukulenty z powodu małej ilości słońca, a w zasadzie praktycznie w ogóle, przechodzą okres spoczynku. W wątku wielokrotnie był omawiany jak należy pielęgnować te rośliny w tym okresie. Zmiany to najprawdopodobniej skutek właśnie zbędnego nawozu. Zostaw jak jest i dopiero gdy roślina nie podejmie wzrostu, czyli gdzieś dopiero w marcu, żadnego nawozu. W ogóle sukulenty nawet w okresie wegetacji nawozisz góra raz w miesiącu, a nawet można co 2.
Najstarsze liście usuwasz normalnie jak wyschną, roślinie są już zbędne.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Odpowiadając bezpośrednio nie cytujemy. Iwona
Dzięki za odpowiedź - aczkolwiek uważam że problemy zaczęły się przed podaniem nawozu
Niestety - sytuacja postępuje i liście są coraz bardziej żółte i więcej jest tej żółci.
Dzięki za odpowiedź - aczkolwiek uważam że problemy zaczęły się przed podaniem nawozu
Niestety - sytuacja postępuje i liście są coraz bardziej żółte i więcej jest tej żółci.
- norbert76
No to musisz poprawić warunki uprawy. Roślina nie może być narażona na podmuchy zimnego powietrza, a również na częste przestawianie...
Zapewnij stabilne warunki i tyle.
Zapewnij stabilne warunki i tyle.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Cześć
Zrobiłem jak sugerowałeś , do wyboru mam dwa parapety przestawiłem na ten przy którym nie otwieram okna ale który jest nad kaloryferem który cały czas pracuje.
Niestety - problem się pogarsza , mam wrażenie że liście wykręca coraz bardziej i coraz więcej zaczyna ich "usychać" - szczególnie dolne liście.
Przepraszam za jakość zdjęć , syfiasty aparat...

Zrobiłem jak sugerowałeś , do wyboru mam dwa parapety przestawiłem na ten przy którym nie otwieram okna ale który jest nad kaloryferem który cały czas pracuje.
Niestety - problem się pogarsza , mam wrażenie że liście wykręca coraz bardziej i coraz więcej zaczyna ich "usychać" - szczególnie dolne liście.
Przepraszam za jakość zdjęć , syfiasty aparat...

- norbert76
No dobra, ale co Ty chcesz od tego Aloesu?
Przecież wygląda całkowicie w porządku. A to, że odrzuca najstarsze liście to normalne. Aloesy to z reguły są w zasadzie drzewa, więc z czasem tworzą pień. Dodajmy jeszcze, że w obecnym okresie jest mało słońca więc roślina może nieco przyśpieszyć odrzucanie starych liści. Na wiosnę powinno wszystko wróci do normy.
Gdyby to dotyczyło młodych liści, to wtedy można mówić o problemie.
Szkoda, że od razu nie wrzuciłeś zdjęcia całej rośliny...
Przecież wygląda całkowicie w porządku. A to, że odrzuca najstarsze liście to normalne. Aloesy to z reguły są w zasadzie drzewa, więc z czasem tworzą pień. Dodajmy jeszcze, że w obecnym okresie jest mało słońca więc roślina może nieco przyśpieszyć odrzucanie starych liści. Na wiosnę powinno wszystko wróci do normy.
Gdyby to dotyczyło młodych liści, to wtedy można mówić o problemie.
Szkoda, że od razu nie wrzuciłeś zdjęcia całej rośliny...
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 9 sie 2013, o 07:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie , chciałam się Was zapytać o jedną rzecz . Czy spotkaliście się z aloe vera ver chinesis? Ponoć jest bardzo podobny do zwykłego aloe very . Mam dwa aloesy i różnią się od siebie . Jeden ma mniej białych plam i nie wytwarza odrostów, drugi ma więcej białych plam i wytwarza odrosty od kiedy miał pół roku . Ten drugi podejrzewam że to właśnie jest ten chinesis.
Pozdrawiam Anna