Skoanna pisze:Tak, tak, z normalnego czosnku ale jest też taki szczypiorek co nazywa się czosnkowy. Ja sadzę ząbki czosnku i zużywam z nich szczypiorek, jest bardzo czosnkowo aromatyczny, ale roślina o nazwie szczypiorek czosnkowy wyglądem nie odbiega od zwykłego szczypiorku a w smaku ma lekki posmak czosnku. Dwie różne roślinki
Również się przyłączam, świetny pomysł z tym czosnkiem , na pewno wypróbuję do mojej bazylii, jak ją rozsadzę do doniczek
Skoanna pisze:To mały plastik, dobrze widzę? No to szanse faktycznie mizerne W naturalnej dużej zdarzało mi się miętę zimować i nic jej nie było, ale w takim plastikowym maluchu niestety i zamarza i przesycha. Ja bym też zajrzała do środka
Po weekendzie przekopie zima taka słaba była . Tylko w Sylwestra większy mróz ale wtedy mnie nie było w domu wiec nie mogłam przenieść do domu
No trudno. Wezmę od rodziców z działki. Tam rośnie jak chwast
vibana pisze:w tym roku posiałam szałwię muszkatołowa i wąskolistną. Czy te odmiany także są traktowane jako zioła, czy tylko lekarska?
Wioletko są, większość osób traktuje je raczej jako ozdobne ale muszkatołowa ma duże zastosowanie w kosmetyce naturalnej, można z niej też robić kąpiele i odwary. Niektórzy stosują ją jako przyprawę. Szałwii wąskolistnej nie znam Lawendę wąskolistną znam to zdecydowanie zioło.
dorotas24 pisze:Kupiłam wczoraj miętę w markecie. Próbowałam ją rozdzielić. Z 3 kłębków podzieliłam je na 2 kłębki: pojedynczą i podwójną. Mam nadzieję że przetrwają na parapecie.
przetrwają na pewno . To roślina aby miała mokro to przeżyje .
Wczoraj posiałam bazylię właściwą zieloną, rozmaryn i trawę cytrynową i to by było na tyle z tegorocznego siania do doniczek. Reszta pójdzie w prost do gruntu lub kupie sadzonki. Jakoś wyjątkowo nie chce w tym roku mieć zawalonych parapetów, stołu doniczkami po pikowaniu
Bazylia rośnie u mnie bardzo szybko i wysiałam dzisiaj miętę pieprzową 12 sadzonek mięty pieprzowej, a reszta ziół pójdzie od razu do gruntu, bo miejsce mam ograniczone.
U mnie też bazylia super rośnie. Tylko wczoraj jak pryskałam pomidorki HT na wódce to trochę mi spadło na siewki bazylii i dosłownie wypaliło je. Więc radzę uważać bo są bardzo delikatne
Witaj,
przede wszystkim roślinki mają za mokro, szczypiorek spokojnie możesz ścinać, bazylia wypuszcza listki z boku, powinna się przyjąć. Pietruszka do pikowania się chyba nie nadaje, za bardzo wybiegła, ja bym ją zostawił na żywioł.
Jaką masz temp.? Jeśli > 22-24 C, to lepiej by się miały w 20 C.
Nie cytuj postu jeśli odpowiadasz bezpośrednio pod nim. Wstawiaj mniejsze zdjęcia, bo te rozwalają całą stronę. szarotk66
W mieszkaniu mam 21 stopni, dopuszczalnie? Zdjęcia robiłam zaraz po podlaniu. Ile w ogóle potrzeba czasu żeby pietruszka zaczęła wyglądać jak pietruszka? Na razie ma bardzo cieniutkie łodyżki, jak niteczki... w ogóle to powinno się ją sadzić kępkami czy pojedynczymi łodyżkami?
Za bardzo wybiegła...tzn? Powinnam ją pikować wcześniej? Wyczytałam gdzieś że dopiero jak wypuści właściwe liście.
Moja też ładnie rosła aż w poprzednią sobotę zapomniałam ją zabrać na noc do domu i została na balkonie. Do tego padało i ją mocno przelało. I tak z połowa siewek mi padła
Jak wszystkie inne rozsady, czyli tak. Ja swoim daje biohumus do ziół 1/2 nakrętki na 1,5l wody i okazjonalnie jeśli zostanie mi z podlewania pomidorów i papryk florovit w rozcieńczeniu 1,5ml na 2l wody. Jedno albo drugie do każdego podlewania. Pryskam też PW na kędzierzawość liści bo to brak wapnia zazwyczaj (poza bazylią kędzierzawą ta ma właśnie tak wyglądać)