Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
dziewczyny
To teraz proponuję spróbować sałatki "mojego taty" Jak bedzie smakowało -będzie ciąg dalszy
To teraz proponuję spróbować sałatki "mojego taty" Jak bedzie smakowało -będzie ciąg dalszy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Przepisy wigilijne przeniosłam tu
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p2641099
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p2641099
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Polecam. Od czasu do czasu robię sobie dwudniówki tylko na tej sałatce i kiecka przestaje się opinać tu i ówdzieRomualda Witczak pisze:Alu sałatkę na pewno spróbuję
- marzena06
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3072
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
A ja głupia latam z kijkami,ćwiczę -a po wczorajszym spacerze to pociągajaca jestem
- semper
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2538
- Od: 27 lis 2011, o 10:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: 160km od Pragi
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Bardzo lubię sałatki.Znalazłem tu wiele nowych przepisów.
Ja najczęściej robię sałatkę na winie.Otwieram lodówkę wyciągam to co się nawinie pod rękę, kroję w kostkę,dodaje majonezu i musztardy,doprawiam i gotowe.
Pozdrawiam Jurek
Ja najczęściej robię sałatkę na winie.Otwieram lodówkę wyciągam to co się nawinie pod rękę, kroję w kostkę,dodaje majonezu i musztardy,doprawiam i gotowe.
Pozdrawiam Jurek
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Następny przepis jutro (dla wnuczek... i nie tylko) - na wychodzący sernik
Cieszę się, że każdemu wychodzi
A jak moim dzieciom piekłam jabłecznik, to wyciągałam jeden z piekarnika, a one już "piszczały", żebym następny piekła, "bo na jutro nic nie będzie"
Cieszę się, że każdemu wychodzi
A jak moim dzieciom piekłam jabłecznik, to wyciągałam jeden z piekarnika, a one już "piszczały", żebym następny piekła, "bo na jutro nic nie będzie"
- marzena06
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3072
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
To ja czekam z niecierpliwością ,bo akurat sernik jest moją piętą achillesową
- marzena06
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3072
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Alu z niecierpliwością czekam na przepis na sernik
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
124. Sernik kokolidka (wychodzący, dla mało wtajemniczonych)
1 kg twarogu półtłustego (kostka)
8 jaj
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy lub 1/2 olejku migdałowego (ja daję jedno i drugie)
1 kostka margaryny (np. Kasia)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
rodzynki, płatki migdałowe (jeżeli ktoś lubi)
herbatniki w ilości wystarczającej do wyłożenia blachy.
Oddzielić białko od żółtek i odstawić.
Twaróg przepuścić przez maszynkę.
Dodać żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliniowy, proszek do pieczenia, sól, wcześniej namoczone rodzynki, płatki migdałowe.
Blachę wysmarować masłem, wysypać tartą bułką, spód wyłożyć herbatnikami.
Margarynę włożyć do rondelka i na małym ogniu niech się rozpuszcza.
W tym czasie ubić białka na sztywno.
Prawie wrzącą margarynę wlewamy do twarogu z dodatkami i mieszamy ręką. Twaróg się prawie rozpuści, mieszamy szybko, dodajemy delikatnie pianę z białek i lekko mieszamy, żeby się połączyło. Wylać całość na herbatniki.
Piec 1 godzinę 150-160 stopni.
Po upieczeniu nie wyciągać z piekarnika, uchylić drzwiczki i pozwolić, żeby ostygł (chyba, że chcemy na ciepło z gałką lodów - to nie czekamy).
Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Ja piekę w tortownicy o średnicy 24 cm.
Na blachę 40 x 40 trzeba wziąć 1,5 wszystkich produktów.
Smacznego.
1 kg twarogu półtłustego (kostka)
8 jaj
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy lub 1/2 olejku migdałowego (ja daję jedno i drugie)
1 kostka margaryny (np. Kasia)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
rodzynki, płatki migdałowe (jeżeli ktoś lubi)
herbatniki w ilości wystarczającej do wyłożenia blachy.
Oddzielić białko od żółtek i odstawić.
Twaróg przepuścić przez maszynkę.
Dodać żółtka, cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliniowy, proszek do pieczenia, sól, wcześniej namoczone rodzynki, płatki migdałowe.
Blachę wysmarować masłem, wysypać tartą bułką, spód wyłożyć herbatnikami.
Margarynę włożyć do rondelka i na małym ogniu niech się rozpuszcza.
W tym czasie ubić białka na sztywno.
Prawie wrzącą margarynę wlewamy do twarogu z dodatkami i mieszamy ręką. Twaróg się prawie rozpuści, mieszamy szybko, dodajemy delikatnie pianę z białek i lekko mieszamy, żeby się połączyło. Wylać całość na herbatniki.
Piec 1 godzinę 150-160 stopni.
Po upieczeniu nie wyciągać z piekarnika, uchylić drzwiczki i pozwolić, żeby ostygł (chyba, że chcemy na ciepło z gałką lodów - to nie czekamy).
Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Ja piekę w tortownicy o średnicy 24 cm.
Na blachę 40 x 40 trzeba wziąć 1,5 wszystkich produktów.
Smacznego.
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
125. Sałatka pomysłu mojej córy:
-40 g świderków
-3 duże pokruszone liście sałaty lodowej
-łyżka sosu jogurtowego
-100 g żółtej fasolki szparagowej, pokrojonej w krótkie paski
-2 paluszki surimi pokrojone w kostkę
-40 g świderków
-3 duże pokruszone liście sałaty lodowej
-łyżka sosu jogurtowego
-100 g żółtej fasolki szparagowej, pokrojonej w krótkie paski
-2 paluszki surimi pokrojone w kostkę
Pozdrawiam - BabajAGA
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1350
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Jest i tu w czym wybierać
Ciekawe sałatki .. bardzo mi spodobał sernik kokolidka że na herbatnikach i upiekłam i jak szybki był w wykonaniu tak szybko zniknął
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
Najlepsz sałatka to z selera z marchewka jabuszkiem i orzechami (no i ewentualnie z rodzynkami):) albo z białej rzepy kukurydzy i smietany albo popostu wiosenna w ktorej jest wszystko salata zielona pomidorek ogorek zielony rzodkiewka i kukurydza z puszki z lekko ubita smietanka przyprawami.Ostatnio jadłam ciekawa salatke z ananasa brzoskwini z serem bialay i sosem adwokatowym ale to bardziej jak deser a nie jak salatka ale dobra byla
- kubanki
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1981
- Od: 28 sie 2008, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Torunia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO
126. Konkretna sałatka
Taka bardziej konkretna, można jeść bez dodatków:
ryż na sypko (powiedzmy 1 szklanka surowego)
puszka kukurydzy
puszka krojonego ananasa
majonez (zależy od gustu ile)
curry
3 ząbki czosnku
1/2 cytryny
ew. jeszcze sól (oczywiście ryż solimy w czasie gotowania)
Ryż, ananasa odsączoneg, kukurydzę wrzucamy do michy. W kubek duży nakładamy do połowy majonezu, dosypujemy łyżkę curry, wyciskamy czosnek (może być więcej), wciskamy sok z cytryny, ja też dodaję trochę sosu z ananasa i mieszamy. Wlewamy do miski i mieszamy. Powinna się "przegryźć", lepsza jest po kilku godzinach.
Smacznego
Taka bardziej konkretna, można jeść bez dodatków:
ryż na sypko (powiedzmy 1 szklanka surowego)
puszka kukurydzy
puszka krojonego ananasa
majonez (zależy od gustu ile)
curry
3 ząbki czosnku
1/2 cytryny
ew. jeszcze sól (oczywiście ryż solimy w czasie gotowania)
Ryż, ananasa odsączoneg, kukurydzę wrzucamy do michy. W kubek duży nakładamy do połowy majonezu, dosypujemy łyżkę curry, wyciskamy czosnek (może być więcej), wciskamy sok z cytryny, ja też dodaję trochę sosu z ananasa i mieszamy. Wlewamy do miski i mieszamy. Powinna się "przegryźć", lepsza jest po kilku godzinach.
Smacznego