Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 13455
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wrocław
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Zrobiłam ketchup według przepisu 176.
Poszłam na łatwiznę i trochę go zmodyfikowałam.
Po zagotowaniu pomidorów sok podbierałam chochlą do osobnego garnka.
Ketchup wyszedł po prostu niebiański, była niedawno moja córka i łyżką wyżerała mi prosto z garnka.
Sok doprawiony też znalazł uznanie.
Poszłam na łatwiznę i trochę go zmodyfikowałam.
Po zagotowaniu pomidorów sok podbierałam chochlą do osobnego garnka.
Ketchup wyszedł po prostu niebiański, była niedawno moja córka i łyżką wyżerała mi prosto z garnka.
Sok doprawiony też znalazł uznanie.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Comcia do robienia tego ketchupu (itp) warto poszukać takiego gara, wcale nie za ciężkie pieniądze można trafić, byleby stalowy. Dużo tych dziurek powinno być we wkładce żeby od razu robiła za przecierak
Na odcieku w tym samym garze robi się potem dodatkowe składniki albo można razem z pomidorami.
Ja cebulę jednak lekko zeszkliwiam, nie daję surowej
Na odcieku w tym samym garze robi się potem dodatkowe składniki albo można razem z pomidorami.
Ja cebulę jednak lekko zeszkliwiam, nie daję surowej
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4024
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, Rembertów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
A powiedzcie, co używacie do przecierania pomidorów (oprócz tradycyjnego sitka i kopyści lub bardziej zaawansowanie miksera). Widziałam na Allegro, w sklepach internetowych oraz na targu maszynki podobne do maszynki ręcznej do mielenia mięsa, tylko z taką zwężającą się tutką z dziurkami. Produkcji ukraińskiej wszystko było żeliwne, produkcji niemieckiej plastikowe, tylko tutka metalowa. Koszt plastikowej 25 zł. Pieniądze nie wielkie, ale jeśli się nie sprawdza, to po co mi jeszcze jeden grat . Czy ktoś to ma i jak wygląda w użyciu. Czy się nie zapycha, czy wytłoki są suche, czy może zostaje w nich jeszcze sporo miąższu?
Pozdrowienia, Jola
Pozdrowienia, Jola
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja używam tylko 'sitka' i drewnianej łopatki/łyżki itp albo zwykłej łyżki (pomidory, jabłka),
Moja przyjaciółka ma takia żeliwną maszynkę o której piszesz, ale przetwarza ogromne ilości i to baaaardzo 'brudna' robota jak zauważyłam
Moja przyjaciółka ma takia żeliwną maszynkę o której piszesz, ale przetwarza ogromne ilości i to baaaardzo 'brudna' robota jak zauważyłam
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
I jeszcze polecam tą przykrywkę silikonową, to takie elastyczne, sprężyste tworzywo. Genialna na gejzery pomidorowe też, i b. dobrze się myje, kupiłam ją w lidlu ze dwa lata temu, nie do zdarcia
http://fanlidla.pl/gazetka/2011.07.25.k ... do,patelni
http://fanlidla.pl/gazetka/2011.07.25.k ... do,patelni
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1872
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowsze...
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Do przecierania od lat używam takiego przecieraka:
Jest genialny i czysto sie robi, ale.... 1. blenderuję warzywa gdy gorące 2. przecieram zanim ostygnie
Praktycznie niewiele zostaje odpadu. Sitko i łyżka/pałka przy tym pada.
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10112530/
Jest genialny i czysto sie robi, ale.... 1. blenderuję warzywa gdy gorące 2. przecieram zanim ostygnie
Praktycznie niewiele zostaje odpadu. Sitko i łyżka/pałka przy tym pada.
Ja używam nakładke stalowa z IKEI (genialna!)monika pisze:I jeszcze polecam tą przykrywkę silikonową...
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10112530/
Pozdrawiam, Asia
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
BRZOSKWINKA po blenderze to już bym w ogóle nie przecierała
Ale tak pomyślałam że do ketchuou chyba też można surowe pomidory przepuścić przez maszynkę do mięsa i dopiero rozgotować, a potem przez Twojego przecieraka...
Ja ketchup robię bez skórek i w zasadzie bez pestek więc zostanę prz ręcznym przecieraniu. I tak te gary bardzo mi robotę usprawniają. No i nie robię wielkich ilości.
Pomidory do sosów robię przez maszynkę do mięsa ze skórką
Ale tak pomyślałam że do ketchuou chyba też można surowe pomidory przepuścić przez maszynkę do mięsa i dopiero rozgotować, a potem przez Twojego przecieraka...
Ja ketchup robię bez skórek i w zasadzie bez pestek więc zostanę prz ręcznym przecieraniu. I tak te gary bardzo mi robotę usprawniają. No i nie robię wielkich ilości.
Pomidory do sosów robię przez maszynkę do mięsa ze skórką
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1872
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowsze...
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
a ja przecieram, bo zostaja pływają pestki i resztki skórek. Nie lubię jak mi pływa w pomidorówce...monika pisze:BRZOSKWINKA po blenderze to już bym w ogóle nie przecierała
Do sosów "gruboziarnistych" typu ajwar, adżyka nie przecierałam.
Pozdrawiam, Asia
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Każdy sposób robienia jest dobry, byle by było jak najmniej pracy i mycia garów, no i efekt taki jakiego oczekujemy.
Co do przykrywek antyrozpryskowych, na pryskający tłuszcz zwłaszcza, też tak uważam - ma być prosto, łatwo i przyjemnie
Co do przykrywek antyrozpryskowych, na pryskający tłuszcz zwłaszcza, też tak uważam - ma być prosto, łatwo i przyjemnie
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1231
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
W mojej odpady sa suche, nie zatyka sie. Zdjecie jest w przepisie nr 103.jode22 pisze:A powiedzcie, co używacie do przecierania pomidorów (oprócz tradycyjnego sitka i kopyści lub bardziej zaawansowanie miksera). Widziałam na allegrooo, w sklepach internetowych oraz na targu maszynki podobne do maszynki ręcznej do mielenia mięsa, tylko z taką zwężającą się tutką z dziurkami. Produkcji ukraińskiej wszystko było żeliwne, produkcji niemieckiej plastikowe, tylko tutka metalowa. Koszt plastikowej 25 zł. Pieniądze nie wielkie, ale jeśli się nie sprawdza, to po co mi jeszcze jeden grat . Czy ktoś to ma i jak wygląda w użyciu. Czy się nie zapycha, czy wytłoki są suche, czy może zostaje w nich jeszcze sporo miąższu?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6#p1761476
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1350
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpacie okolice Jasła
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja mam taką maszynkę kupioną sporo lat temu na targu od ruskich , jestem zadowolona trzeba odpady jeszcze raz przepuścić i są suche .jode22 pisze:A powiedzcie, co używacie do przecierania pomidorów (oprócz tradycyjnego sitka i kopyści lub bardziej zaawansowanie miksera). Widziałam na allegrooo, w sklepach internetowych oraz na targu maszynki podobne do maszynki ręcznej do mielenia mięsa, tylko z taką zwężającą się tutką z dziurkami. Produkcji ukraińskiej wszystko było żeliwne, produkcji niemieckiej plastikowe, tylko tutka metalowa. Koszt plastikowej 25 zł. Pieniądze nie wielkie, ale jeśli się nie sprawdza, to po co mi jeszcze jeden grat . Czy ktoś to ma i jak wygląda w użyciu. Czy się nie zapycha, czy wytłoki są suche, czy może zostaje w nich jeszcze sporo miąższu?
Pozdrowienia, Jola
Wiesz ja robię jak mam większą ilość pomidorów .. przygotowuję słoiki nakrędki i "poświęcę się" ale warto.
Surowe bardzo dojrzałe pomidory przekręcam przez tą maszynkę daję do gara zagotowuje ściągam szumowinę " dosmaczam" sola troszeczkę cukru można dodać drobniutko pokrojoną natkę selera ale to juz wg uznania..gorący do słoików mocno zakręcam i i stawiam na zakrędkę a potem kocykiem .. nie pasteryzuję .
Nie wiem czy się wprawiłam ale szybko mi to idzie
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1872
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Mazowsze...
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Tula, przepis brzmi niesamowicie, tylko jak to przeliczyć na mniejszą wersję? 100kg pomidorów na raz jest dla mnie niewyobrażalne... Ile to reklamówek pomidorów?Tula pisze:No to 103. bardzo stary, włoski przepis na przecier z pomidorów. W dziurze, w której mieszkam, od pokoleń właśnie tak robią. Jest PYCHA i nadaje się do wszystkiego: na sos do makaronu, na pomidorową, do flaków, do gołąbków.
Składniki:
100 kg pomidorów (przy mniejszej ilości oczywiście wszystko proporcjonalnie zmniejszyć)
duża reklamówka mocno dojrzałej czerwonej papryki - tej co ma kształt rogów
reklamówka bazylii
reklamówka selera naciowego
reklamówka naci z pietruszki
pół reklamówki cebuli
800 gram soli
Pozdrawiam, Asia
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych
Tu lubię zaglądać:Więcej dzieci, niż rodziców... Przetwory z działki. Wszystko o zwierzętach gospodarczych
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja zawsze robiłam pomidorki do słoików w całości, ale teraz chcę spróbować czegoś innego, ale bardzo prostego. Myślę coby te pomidorki wrzucić do gara i co dalej........? Nie mam takiego dużego sitka, żeby jej przetrzeć, bo pewnie będzie dużo skórek, ale fajnie by było, żeby pesteczki były, bo lubię. Ja chcę takie pomidorki na zupkę, właśnie z pesteczkami.