Hortensja bukietowa (Hydrangea paniculata )

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Artysta1
100p
100p
Od: 27 mar 2025, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hortensja ogrodowa ( Hydrangea macrophylla ) wymagania,pielęgnacja - dyskusje

Post »

Witam,
na jesień posadziłem hortensje na pniu. Od razu po nasadzeniu, zauważyłem, że powoli zaczęła gubić liście.
Mamy już kwiecień, a oznak pąków nie widać. Czy to oznacza, że się nie przyjęła? Jak to sprawdzić?
Dziękuję.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Re: Hortensja ogrodowa ( Hydrangea macrophylla ) wymagania,pielęgnacja - dyskusje

Post »

Tak jak w każdym innym gatunku- skrobnij paznokciem skórkę: jak się pod nią pokaże zielona tkanka, to żyje. Jak brązowa, to kapica.
Napisz w profilu skąd jesteś, to ktoś ci lokalnie doradzili i będziemy też wiedzieć z jakim klimatem mamy do czynienia. Ale generalnie ogrodowa nigdzie w gruncie nie zimują tak, żeby zakwitnąć. To na pewno hortensja ogrodowa?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Artysta1
100p
100p

Post »

Przepraszam, jest to hortensja bukietowa.
A rejon to Śląsk

Obrazek
aberracje
200p
200p
Od: 20 wrz 2017, o 10:55

Re: Hortensja bukietowa (Hydrangea paniculata )

Post »

Artysto, zaraz Cię z wątku wyrzucą, ale może zdążysz przeczytać;
Ze zdjęcia nie jest łatwo ocenić, ale wydaje mi się, że widać zielone, czyli żyje. Generalnie nie radzę skrobać hortensji w celu sprawdzenia czy żyje, lepiej ja po prostu przyciąć (bo tniesz tak czy siak) i obejrzeć przekrój.
Skróć zeszłoroczne pędy (te cztery górne) do wysokości pierwszego oczka każdy, czyli mniej więcej na 10-15cm (nie widzę jak gęsto były tam liście). Jeśli w przekroju widzisz zieloną obrączkę tuż pod kora, to gałąź jest żywa. Martwa gałąź ma jednolity, jasny kolor.
U mnie na wsi hortensje jeszcze tydzień temu nie startowały, ale spodziewam się że lada moment to nastąpi (stanu na dziś nie znam). Nieco późniejszy start to nic wielkiego, jeśli u Ciebie też jeszcze jest chłodno, akurat bukietowki się nie spieszą wiosną. W zależności od pogody, możesz ją podlewać a nawet lekko zasilić kiedy zobaczysz pierwsze oznaki życia.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie ledwie pąki pękły.
Ale prosiłem kolegę @Artysta1, żeby uzupełnił profil o swoje siedlisko. I mówiłem 'skrobnij paznokciem', nie maczetą.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Artysta1
100p
100p

Post »

Profil uzupełniony :oops:
Dziękuję paniom za cenne rady. Jutro przytnę hortensję.
Czyli zaraz nad pierwszym oczkiem, tak?
aberracje
200p
200p

Post »

Artysto, przyciąłeś hortensje?
Ja właśnie z wakacji wróciłam i w międzyczasie się u mnie hortensje wypączkowaly na całego :) A jak Twoja?
Artysta1
100p
100p

Post »

Przyciąłem, zero reakcji :(
aberracje
200p
200p

Post »

Podlewaj jeśli nie pada, daj jej jeszcze czas, wywalić zawsze zdążysz. Ja mam taką jedną, co prawda w doniczce siedzi i ma prawo foszyc, ale naprawdę podnosi mi ciśnienie. W zeszłym roku pierwsze oznaki życia dała w maju, ponad trzy tygodnie później niż koleżanki. Pierwsze pąki wypuściła z najcieńszych i najlichszych gałązek, testując moją cierpliwość, a potem się rozpędziła i w czerwcu nie było widać różnicy między nią a pozostałymi. W tym roku też jeszcze jest w trybie "zima, nie przeszkadzać", zupełnie jak Twoja.
Artysta1
100p
100p

Post »

Tak, poczekam nawet do lata. Póki żyje to daje szanse i podlewam co kilka dni obficie jak nie pada.
A jeśli omarzła w zimie za bardzo? Niczym jej nie przykryłem. Co to może oznaczać dla tak młodego pędu?
aberracje
200p
200p

Post »

Przemarznięty pęd mógłby odbić niżej u podstawy, większym problemem mogą być przemarznięte korzenie. Hortensje bukietowe są wytrzymałe, znoszą do -35C w gruncie, ale młoda roślina ze słabym systemem korzeniowym jest delikatniejsza.
Geo
100p
100p
Od: 15 lut 2008, o 14:19

Post »

Artysta1 pisze: 28 kwie 2026, o 07:16 ...podlewam co kilka dni obficie jak nie pada...
Ja świeże sklepowe sadzonki podlewam codziennie ponieważ są one hodowane w substracie torfowym, który błyskawicznie obsycha. Dopóki roślina nie przekorzeni się porządnie do rodzimego gruntu, co może zająć nawet rok, to podlewam bardzo intensywnie. Nie musi być bardzo dużo ale musi być bardzo regularnie.
Artysta1
100p
100p

Post »

Jeśli w tym roku nic nie wypuści to wyrzucić czy czekać do przyszłego roku?
W środku zielona:-(
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pomocą może być ocne przycięcie i pozostawienie kilku pączków nad ziemią. Ograniczy to parowanie i da szansę reszcie. Jak na koniec czerwca nic nie pokaże, to na pewno death!
Artysta1
100p
100p

Post »

Ona jest na pniu. Przyciąłem do pierwszego pąka. Podlewam teraz obficie codziennie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”