Jakie podłoże do kaktusów polecacie?
Re: Rozmnażanie wegetatywne - ukorzenianie sadzonek
Już kupiłem 3x2kg 4-8mm i go płuczę :/
Frakcje 2-4mm będą mieli (sklep) dopiero za 2 tyg. a nigdzie indziej nie znajdę żwirku.
Moje sukulenty suszą się już od 6 dni i nie chce ich za długo zostawiać.
Frakcje 2-4mm będą mieli (sklep) dopiero za 2 tyg. a nigdzie indziej nie znajdę żwirku.
Moje sukulenty suszą się już od 6 dni i nie chce ich za długo zostawiać.
- tom_ek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sie 2015, o 13:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Eee, mam większe, jest ok.mordd pisze:Ten 4-8 to są jednak spore kamulce.
Jak dla kogo, dla mnie istotna - ale to rzeczywiście rzecz drugorzędna.mordd pisze:W mieszance uroda mało istotna, można przymknąć oko
Nawet jeśli większe kamulce nie przeszkadzają to i sensu za wiele nie mają. Ich jedyną funkcją jest bezproduktywne zajmowanie miejsca w doniczce. I zamiast walić tam garść kamulców 8 mm można wetknąć jeden duży, albo dać mniejszą doniczkę - skutek i sens taki sam
To ma być nie tylko odpowiednio przepuszczalne, ale mieć też stosowną podsiąkliwość bo inaczej woda po prostu przeleci.
Nie stosuję przeźroczystych doniczek instosuję posypkę, mogę tam mieć choćby i różowe kamyczki bo na nie nie patrzę

Nie stosuję przeźroczystych doniczek instosuję posypkę, mogę tam mieć choćby i różowe kamyczki bo na nie nie patrzę

Dam ten żwirek który mam :/ Nie mam możliwości dostania drobniejszego. Proporcje dam 1:3, ziemia i żwirek aktualnie mi się suszą.
- tom_ek
- Od: 16 sie 2015, o 13:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Powtórzę to moim roślinom, jak je znam, to się uśmieją. Ale kto wie, może nie, może zaczną marnieć (bo póki co świetnie sobie w podłożu z nieco grubszym żwirkiem radzą), jak się dowiedzą, że za duże "kamulce" mają.mordd pisze:to i sensu za wiele nie mają. Ich jedyną funkcją jest bezproduktywne zajmowanie miejsca w doniczce
To co Twoim zdaniem "produktywnie" miejsce w doniczce (prócz korzeni) zajmuje?
Podsiąkliwość (czyli m.in. "kapilarność" podłoża), o czym pewnie doskonale wiesz, zależy od wielu czynników, nie tylko od wielkości składników, ale w pierwszym rzędzie od "uleżenia się" podłoża, dalej od porowatości użytych składników (inaczej nasiąka granit, kwarc, inaczej piaskowiec, zeolit, pumeks, keramzyt, jeszcze inaczej torf, humus, glina i włókno kokosowe). Większa frakcja to także lepsze napowietrzenie korzeni. To też "bez sensu"?mordd pisze:To ma być nie tylko odpowiednio przepuszczalne, ale mieć też stosowną podsiąkliwość bo inaczej woda po prostu przeleci.
Stwierdziłem, że kamienie 4-8 nie są gorsze od frakcji 2-4 (różnica dwukrotności), na co odpisałeś:
Odpowiem podobnie, kierując się Twoją logiką: zamiast żwirku 2-4 lepiej wetknąć DWA duże "kamulce" - "skutek i sens takie same".mordd pisze:zamiast walić tam garść kamulców 8 mm można wetknąć jeden duży
Jak nie, jak tak? Nikt nie ma zdolności postrzegania selektywnego: widzę tylko kaktus, ale jego podłoża, doniczki i otoczenia nie widzę. Widzisz i jedno, i drugie, i trzecie, tyle że do drugiego i trzeciego może nie przykładasz wagi. Ale podstawą kaktusiarstwa są wrażenia estetyczne (dlatego przecież kaktusy uprawiamy), co złego w tym, że estetykę przenosi się także na "tło" kaktusa? (Choć jasne, funkcjonalność jest tu ważniejsza). Posypki już nie stosuję.mordd pisze:mogę tam mieć choćby i różowe kamyczki bo na nie nie patrzę
Hmm, nie wiem czy tak to ma wyglądać :/ Kamieni jest bardzo dużo a dałem proporcje 1:3 (1 miarka ziemi, 3 miarki żwirku). Ziemia spada mi na dno i w ten sposób trudno mi nałożyć ziemi że żwirkiem do doniczki bo leci sam żwir...
https://images90.fotosik.pl/253/6c1d47ebafcee509.jpg
Fota jest zbyt duża. Zamieniłem ją na link. Tomek/blabla
https://images90.fotosik.pl/253/6c1d47ebafcee509.jpg
Fota jest zbyt duża. Zamieniłem ją na link. Tomek/blabla
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 13:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziwne, nigdy nie miałem takiego problemu, ale kwestia może leżeć po stronie zbyt dużej frakcji.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 05:31
- Kontakt:
Jak dla mnie takie kamyki w podłożu nie mają większego sensu. Żwirek/piasek musi być ale dla mnie frakcje większe od 2mm nie sprawdzają się. Troszeczkę pyłu nawet poniżej 0,1mm też nie zaszkodzi. Wg mnie optymalna granulacja piasku/żwirku to tak 0,5-2,0mm. Moje podłoże ostatnio składa się z 2 części jakiegoś humusu, 2 części żwirku 1-2mm i 3 części piasku 0-1mm ale wstępnie przesianego, gdzie większość (ale nie całość) drobiazgu poniżej 0,5mm usuwam. Rosną w tym u mnie wszystkie kaktusy, nawet trochę Meksyku i nie narzekam. Pewnie w podłożach typu lawa czy pemza byłoby lepiej ale póki co z uwagi na koszty nie przerzucam się na takie podłoża.
Jeszcze w kwestii rozwarstwiania się podłoża. Sposobem na to jest lekkie jego zwilżenie na czas sadzenia. Z drugiej strony lepiej sadzić w suche podłoże. Tak źle i tak niedobrze ;)
Jeszcze w kwestii rozwarstwiania się podłoża. Sposobem na to jest lekkie jego zwilżenie na czas sadzenia. Z drugiej strony lepiej sadzić w suche podłoże. Tak źle i tak niedobrze ;)
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Tylko co teraz zrobić :/ 2:3 może dać jednak? lub 1:2
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 05:31
- Kontakt:
Ja bym też gruby żwir wywalił. Co najwyżej nadaje się on na drenaż lub posypkę, ewentualnie jako jakiś dostatek przy rzeczywiście dużych roślinach, rzędu 20cm w średnicy. Kopsnąłem się do piwnicy i zrobiłem fotę mojego podłoża:

Karta jest po to, by mieć skalę porównawczą.

Karta jest po to, by mieć skalę porównawczą.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Spróbuję przesiać jakieś większe kawałki i je wywalić :/
O takim podłożu jaki ty masz to ja mogę pomarzyć...
O takim podłożu jaki ty masz to ja mogę pomarzyć...
- norbert76
W akwarystycznym dostaniesz żwirek o różnej frakcji. U mnie najlepiej sprawdza się żwirek o frakcji 2 - 4 mm. Natomiast piasek w ogóle się nie sprawdził, po podlaniu zdarzało się że dość długo woda przechodziła przez podłoże.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Zmieniłem proporcje na 1:2 i przerzedziłem trochę dużych kamyczków. Niestety, dalej jest źle :/
Problem w że dopiero za 2 tygodnie będzie dostawa frakcji 2-4mm. Trudno, muszę jeszcze poszukać po sklepach, chociaż w 2 zoologicznych nie mieli. Na dziś zostawiam przesadzanie i jak jutro kupię 2-4mm to przesadzam jutro.
*Mieszkam w małej miejscowości gdzie Biedronka to największy sklep...*
Problem w że dopiero za 2 tygodnie będzie dostawa frakcji 2-4mm. Trudno, muszę jeszcze poszukać po sklepach, chociaż w 2 zoologicznych nie mieli. Na dziś zostawiam przesadzanie i jak jutro kupię 2-4mm to przesadzam jutro.
*Mieszkam w małej miejscowości gdzie Biedronka to największy sklep...*
- norbert76
Na allegro poszukaj. A sukulenty mogą parę dni pozostać poza doniczką. Lepiej poczekać i posadzić do lepszego podłoża.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Już czekają równy tydzień
Znalazłem coś takiego. Nada się?
I co mogę jeszcze zamówić z tego sklepu, żeby kupić po taniości wiele rzeczy a zapłacić raz za przesyłkę? Planuję zwykły żwirek 2-3mm 1kg, zwykły
0.8-2mm oraz czarny 2-3mm 1kg - tak dla ozdoby bo po taniości.
https://allegro.pl/oferta/zwirek-zwir-p ... 7314448481
https://allegro.pl/oferta/zwirek-zwir-p ... 5270321663
https://allegro.pl/oferta/czarny-zwirek ... 5599765847
Czego kupić więcej a czego mniej? Jak już kupić to raz a porządnie.

Znalazłem coś takiego. Nada się?
I co mogę jeszcze zamówić z tego sklepu, żeby kupić po taniości wiele rzeczy a zapłacić raz za przesyłkę? Planuję zwykły żwirek 2-3mm 1kg, zwykły
0.8-2mm oraz czarny 2-3mm 1kg - tak dla ozdoby bo po taniości.
https://allegro.pl/oferta/zwirek-zwir-p ... 7314448481
https://allegro.pl/oferta/zwirek-zwir-p ... 5270321663
https://allegro.pl/oferta/czarny-zwirek ... 5599765847
Czego kupić więcej a czego mniej? Jak już kupić to raz a porządnie.
- norbert76
Powtórze jeszcze raz, od lat stosuję jedną mieszankę, żwirek 2-4 mm i ziemia do kaktusów. Raz tylko zakombinowałem z innymi dodatkami, jak lawa, wermikulit, seramis. Nie zauważyłem jednak różnicy w uprawie, więc wróciłem do w/w mieszanki.
Kup po prostu kilka worków żwirku 2-3 mm i to wystarczy. Nie ma potrzeby na razie bardziej kombinować.
Kup po prostu kilka worków żwirku 2-3 mm i to wystarczy. Nie ma potrzeby na razie bardziej kombinować.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
To wezmę 2-4mm, trochę drobnego i trochę czarnego - dla ozdoby a co :P
A jak podlać kaktusy po przesadzeniu? Tydzień, dwa po - okej, a jak podlać? Normalnie czy może jednak pryskać podłoże (mgiełką).
A jak podlać kaktusy po przesadzeniu? Tydzień, dwa po - okej, a jak podlać? Normalnie czy może jednak pryskać podłoże (mgiełką).