Haworthia - haworcja

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rastharsis
200p
200p
Od: 20 sie 2008, o 21:56

Haworthia - haworcja

Post »

Witam! :-)
Przygarnęłam do domu małą haworcję/-sję, niestety na forum nie znalazłam żadnych informacji na temat tej roślinki. Z sieci wyłowiłam ogólnikowy opis, z którego wynika, że jest to roślinka zwykle bezproblemowa, dobra dla amatora (czyli dla mnie :D ) i że zimą nie wolno jej podlewać i należy przenieść w chłodniejsze miejsce - chciałam się upewnić, co do prawdziwości tych dwóch ostatnich zaleceń. Haworcja póki co stoi przy oknie w piwnicy, gdzie zimą temperatura nie spada poniżej 0, ale nie jest też większa niż 10 stopni.
Przy okazji, czy pełna nazwa tego maleństwa to 'Haworthia attenuata zebrina'?
Oto fotka:

Obrazek
Sabina
Pozdrawiam i zapraszam Zielone rastharsis
Rośliny to dla mnie zielona magia. ;)
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moje zimuję w temperaturze 10-15 st. C na jasnym parapecie, podlewan skromnie raz na miesią cna podsiąk.
Awatar użytkownika
rastharsis
200p
200p
Od: 20 sie 2008, o 21:56

Post »

xipe pisze:Moje zimuję w temperaturze 10-15 st. C na jasnym parapecie, podlewan skromnie raz na miesią cna podsiąk.
Nie mam pomieszczenia, w którym byłoby kilkanaście stopni, do wyboru mam tylko od około 20 wzwyż albo od około 10 w dół, więc chyba ta druga opcja lepsza?
A podlewanie "na podsiąk" oznacza podlewanie na podstawkę? :oops:
Sabina
Pozdrawiam i zapraszam Zielone rastharsis
Rośliny to dla mnie zielona magia. ;)
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Miejsce powinno być jasne, temp. 5-15 st C., podlewanie na podstawek bardzo rzadko i skąpo, lub praktycznie wcale. Im chłodniej tym mniej wody.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Witaj!

Haworcja:
Stanowisko: Jasne, nasłonecznione miejsce. Bardzo lubi suche powietrze. Latem temperatura powinna wynosić 20 stopn. Zimą 10-12 stopni. Jeśli zimujemy roślinę w chłodnym miejscu powinniśmy ją również mniej podlewać.
Pielęgnacja: Podlewamy ją kiedy ziemia jest zbyt sucha. Należy bezwzględnie unikać wody. Nawozić co 4 tygodnie od kwietnia do września. Co 2 lata przesadzać.

Roślina czuje się szczególnie dobrze w płaskich naczyniach z piaszczystą ziemią. :lol:
Powodzenia w hodowli ;) Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Becia
1000p
1000p
Od: 9 lip 2007, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja sukulentów niby nie zbieram ,ale taka mi sie podoba, wiosną chętnie sie wymienię z kimś, aby taką zyskać :lol: :lol:
a postawię ją chyba u sąsiada na parapecie, bo u mnie to już na pewno nie :wink:
Awatar użytkownika
darekcn4
500p
500p
Od: 19 wrz 2008, o 21:23

Post »

Fajowe są te roślinki, nie sądziłem, ze aż tak :). Miejsce w szklarni zarezerwowane dla mojej którą dostałem i za którą bardzo dziękuję.
kaktusy kaktusy kaktusy i jeszcze raz kaktusy :)
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 13:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Znalazłam gdzieś przypadkiem ciekawą stronę o haworthiach. Są bardzo różnorodne:)

http://www.haworthia.cz/galerie-nahledy.php
oloix
200p
200p
Od: 12 gru 2008, o 14:24

Post »

To jeszcze nic :)
Na znanym polskim portalu aukcyjnym widziałem haworcję pomalowaną czerwoną farbą i opisaną jako rarytas :cry:
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 18:35

Post »

oloix pisze:To jeszcze nic :)
Na znanym polskim portalu aukcyjnym widziałem haworcję pomalowaną czerwoną farbą i opisaną jako rarytas :cry:
Pewien market też takie ofiarował w zeszłym tygodniu. Większość była sprzedana.
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Haworthia - w których miesiącach występuje okres jej wzrostu

Post »

Posiadam kilka ładnych okazów haworthii w tym 2 odmiany truncata. Nie mam w tej chwili możliwości zrobienia zdjecia ale jak będe miał to wrzuce fotki bo odmiana truncata jest niezwykle oryginalna i przypomina raczej jakies formacje skalną niż rośline. Pytanie tak jak w temacie - kiedy haworthie rosną najintensywniej a kiedy(o ile w ogóle) przechodzą w stan spoczynku. Cały czas są u mnie w mieszkaniu i latem sa podlewane normalnie tzn tak jak większośc sukulentów raz na tydzień. Czy zimą również należy je podlewać jeśli temperatura w tym czasie wynosi średnio 25 stopni a jeśli tak to co jaki czas ?
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Od: 12 wrz 2009, o 17:02
Kontakt:

Re: Haworthia - w których miesiącach występuje okres jej wzrostu

Post »

Ja, podlewam swoją raz w tygodniu, od marca, do listopada i rośnie znakomicie. Najintensywniej rośnie mi w miesiącach letnich.
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chodziło mi ogólnie o haworthie. Z tego co wyczytałem na różnych stronach wynika,że jest tak jak mówiecie - u większości odmian zimą następuje okres spoczynku. Choć ponoć są również odmiany u których w czasie naszej zimy przypada okres najintensywniejszego wzrostu. Na zewnątrz to moge je wystawic ale tylko na balkon a poza tym haworthie lepiej nie wystawiac bezpośrednio na słońce przynajmnie tak na większości stron piszą. Zależy mi na tym aby stworzyć im dobre warunki a w szczególności dla tych odmiany truncata bo ta odmiana jest bardzo oryginalna,trudno dostępna i droga. Mnie się na allgero 2 okazy udało nabyć.
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 13:51
Kontakt:

Post »

Bartoszu, znawcy haworthii na pewno wiedzą, jak cenną i rzadką zdobyłeś odmianę.
Jednak dla mnie każda haworthia jest cenna, nawet jeśli zdobyłam ją za kilka zł, lub z wymiany.
Nie hoduję roślin dlatego, że są cenne, ale dlatego, że są piękne.
Nasze słońce raczej im nie zaszkodzi, po prostu przebarwią się na nim.
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To nie jest tak,że wybierając jakiś nowy sukulent do kolekcji wybieram tylko spośród tych najrzadziej spotykanych i co się z tym wiąże najdroższych. po prostu lubie takie o nietypowym wyglądzie o których można powiedzieć ,że to swego rodzaju żywa rzeźba :) . Choć przyznaje,że cieszy mnie również sama świadmość tego ,że posiadam jakiś szczególnie rzadko spotykany w kolekcjach okaz jak np h truncata albo monadenium ritchiei,które również niedawno nabyłem :)
Haworthie ogólnie wszystkie mnie się podobają ale wiele z nich niczym szczególnym się nie wyróżnia spośród 100-tek podobnych sukulentów. A co do nasłonecznienia to nie wiem jak inne odmiany ale truncata raczej źle znosi pełne słońce.
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Od: 12 wrz 2009, o 17:02
Kontakt:

Post »

Ja mam Fasciatę (zobacz: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... a#p1125391), jak latem wystawiłem ją na balkon, to była bezpośrednio nasłoneczniana i rosła nieco wolniej niż w domu, jak ją postawiłem w cień to zaczęła rosnąć jeszcze wolniej, a jak ją wziąłem do domu, to znów szyzaczęła rosnąć szybko. Widocznie moja, to domator.
Nigdy nie chodowałem odmiany Truncata, więc nie podam ci dokładnych informacji na temat chodowli tej odmiany.
Awatar użytkownika
lampart111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2009, o 09:31
Kontakt:

Post »

Harwontie rosna tak jak wszystkie rośliny od wiosny do jesieni...
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”