Teraz mam okazje się nimi lepiej zająć to wykorzystam

wysiew to inny temat niż podlewanie

Nie pokryte? Moja doniczka jest właśnie na zewnątrz pomalowana i świecąca. Crassula rośnie doskonale pokazywałam ją TUTAJ - widać doniczkę. W takich doniczkach mam też inne sukulenty, które pięknie rosną i kwitną. Te pozostałe są jednak podlewane od góry...tylko Crassula była podlewana przez nasiąkanie - więc mam podlewać ją też od góry?blabla pisze:Z tej przyczyny doniczki ceramiczne nie pokryte na zewnątrz warstwą nieprzepuszczającego wody szkliwa nie nadają się do uprawy sukulentów.
Jednak nadal czekam na odpowiedź, czy ktoś miał taki przypadek. Zanurzając całą doniczkę w wodzie, może być tak, że kokon będzie okalał całą bryłę korzeniową. Roślin nie sadzę do byle jakiej ziemi...dobra jakość ziemi to 99% powodzenia w uprawie.Ekspresja pisze: bryła korzeniowa była opleciona jakby kokonem z korzeni
No tak, ale jak je zdobyć, jak nie przez próby wysiewu ;)?peter86 pisze:wysiew to inny temat niż podlewanie. poczytaj na necie. jak chcesz na korzeniu to raczej ciężko bez doświadczenia z tym rodzajem
Niesamowite, nigdy bym na to nie wpadła, zawsze podlewałam rano. Nie mam zbyt dużo kaktusów, kiedyś miałam więcej, ze względu na moje dzieciaki swego czasu kolekcję wydałam w świat. No to od dzisiaj zmiana pory podlewaniablabla pisze:Wg mnie tak. Dlatego zawsze podlewam kaktusy wieczorem.