Jeszcze jedno "głupiutkie" pytanie

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
niedobry
200p
200p
Od: 26 kwie 2008, o 14:35

Jeszcze jedno "głupiutkie" pytanie

Post »

...to samo co z lilakiem ale...
jeden z obszarów mojej "posiadłości " ok 1 ha na którym nie ma ogrodu tylko stajnia budynek gospodarczy kennele dla psów itd graniczy ze scianą lasu mieszanego(od jutra szczepionego mikoryza heh i moż będa grzybki) i...
mam tam bardzo dużo małych sosenek planuje wykorzystać je również na żywopłot...co ile cm je poprzesadzać na pozostałych trzech ścianach tego obszaru zeby utworzyły ładny 2-2,5 metrowy gęsty żywopłot i oddzieliły częsc mieszkalna (tą którą chciałbym ogrodzic lilakami) i część ze stawem i sadem bardziej rekreacyjną...wiec nie koniecznie musi być z nich widok na pomieszczenia gospodarcze np. goscie i...czy w ogóle w przypadku sosny mi sie to uda uzyskac???????
odpowiedcie drodzy Panstwo jeszcze tylko na to pytanko i juz nie zawracam głowy na....conajmniej tydzień ok :-)))?
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Sosna zwyczajna rośnie w duże drzewo. Owszem mozna prowadzic ją w formie żywopłotu o sredniej wysokości, tylko jest to bardzo pracochłonne - uszczykiwanie świeczek w maju. Sadzę, że lepiej byłoby posadzić ją aby utworzyła szpaler.
niedobry
200p
200p
Od: 26 kwie 2008, o 14:35

Post »

dziękuję...podejmę wyzwanie nawet pracochłonne bo "ożywopłocić" taki obszar to bardzo kosztowna sprawa a tu przy wkłądzie odrobiny chęci i pracy mogę miec żywopłocik z tego wynika...tym bardziej ze na tym obszarze starczy zeby był a nie koniecznie musi być bardzo gęsty jak w przypadku przyszłej części mieszkalnej czy tamtej rekreacyjnej o której wspomniałem..pozdrawiam
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

przepraszam za swe 3 grosze, ale wątpię czy na dłuższą metę podołasz z tą sosną,
sosna pospolita jak juz napisano to duże drzewo, i zawsze będzie ja ciągnęło w górę, a Ty własnie masz najpewniej sosnę pospolitą,
która jest wysoka i w trakcie swego rozwoju ogałaca sie od dołu
docelowo za lat kilkanaście nie będzie z tego żywopłotu :(
zupełnie nie wiem skąd się wzięła taka mania u ludzi traktowania sosny jako rośliny żywopłotowej :?:
owszem kosodrzewina tak , ale nie pospolita :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”