Jabłoń choroby i szkodniki cz.2
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jabłoń choroby i szkodniki cz.2
A weź ją pokaż całą.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Zdjecia z 31.07-04.08
Pojawiają sie też pojedyncze pajączki, ale chyba nie przedziorki bo takie bardziej zielonkawe i opuszczają się z liscia na pajęczynie. Druga jabłonka na lisciach, które były zbite blisko siebie też żółknie i dostaje plamki ale na razie w jednym miejscu... generalnie te jabłonie co chwile mi coś podgryza, jak nie gąsienice to mszyca, ale w ostatnich tygodniach raczej nic na nich nie widziałem.

Pojawiają sie też pojedyncze pajączki, ale chyba nie przedziorki bo takie bardziej zielonkawe i opuszczają się z liscia na pajęczynie. Druga jabłonka na lisciach, które były zbite blisko siebie też żółknie i dostaje plamki ale na razie w jednym miejscu... generalnie te jabłonie co chwile mi coś podgryza, jak nie gąsienice to mszyca, ale w ostatnich tygodniach raczej nic na nich nie widziałem.

- maryann

Nie jest taka zła... może za dużo od niej wymagasz. Na drzewach zawsze coś jest nie tak. Tu raczej nie infekcja a choroba fizjologiczna- nie do końca ukształtowany system korzeniowy, może podłoże pobudowlane. Na razie nieprzesadzaj z chemią, zalecam cięcie, nawet teraz.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Ok, dzięki. Pociąłem ją dość mocno na poczatku marca i na początku lipca, bo rośnie jak szalona (podkladka A2, a ziemia wcale nienajgorsza)
Myślę, czy zimą nie powinienem ciachnąć tej najgrubszej najnizszej gałęzi bo jest prawie grubości głównego pnia a poszła bardzo pionowo i trochę zaczyna przeszkadzać. Co o tym sądzisz?
Te chore liscie na ogół poodpadały albo im troche pomoglem jak już sie ledwo trzymały.

Te chore liscie na ogół poodpadały albo im troche pomoglem jak już sie ledwo trzymały.

- maryann

Modeluj jak ci się wyda słuszne; za bardzo bym się nie kierował matematyką- wszak to natura jednak. Pisałem o cięciu ze względu na przewagę korony nad korzeniami- mniejsza będzie, to i odżywiona lepiej.
Re: Jabłoń,choroby pnia,konarów
A ja mam rajską jabłoń Tina.
Co roku ma mszycę bawełnicę-korówkę. Macie jakieś skuteczne sposoby na nią?
Ale piszę tu w sprawie jej korzonków. Tina rośnie w donicy i jest jeszcze mała (ok 1,2m) ale przy powierzchni ziemia ma zgrubienia, z których wychodzą korzonki.
Czy to naturalne zjawisko czy coś się z nią dzieje?

Co roku ma mszycę bawełnicę-korówkę. Macie jakieś skuteczne sposoby na nią?
Ale piszę tu w sprawie jej korzonków. Tina rośnie w donicy i jest jeszcze mała (ok 1,2m) ale przy powierzchni ziemia ma zgrubienia, z których wychodzą korzonki.
Czy to naturalne zjawisko czy coś się z nią dzieje?

-
gienia1230

- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- maryann

Re: Jabłoń,choroby pnia,konarów
Wyciąć, wyrzucić, spalić, odprawić modły!
Odkazić narzędzia, naczynia i modlitewnik!
Odkazić narzędzia, naczynia i modlitewnik!
- maryann

Reklamować! Za sprzedaż takiego towaru powinna być(i chyba jest) kara!
Niestety to było 6 lat temu.
No cóż, niewiedza kosztuje.
No cóż, niewiedza kosztuje.
-
mario77
- 100p

- Od: 25 lip 2015, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wygląda mi to na guzowatość korzeni. Te narośla na korzeniach mogą być efektem żerowania bawełnicy korówki. Na pniu masz zupełnie inny problem, fizjologiczny, te narośla to korzenie przybyszowe. Niektórzy wycinają te narośla na pniu, najlepiej na wczesnym etapie. U ciebie rana byłaby zbyt duża. Więcej wyguglasz pod hasłem "apple burr knots".
-
gienia1230

Guzy na pniu to są tzw. sęki (korzenie przybyszowe) i tu masz rację Mario a na korzeniach są inne, typowa guzowatość , choroba bakteryjna. Guzy na korzeniach są młode bo mają jeszcze jasny kolor, z czasem brunatnieją .
Marlena najpierw wrzuciła fotki korzeni a później fotki pnia. Tylko czy to jest to samo drzewo????? Tak czy siak drzewko do utylizacji a od tamtej szkółki trzymać się z daleka.
Marlena najpierw wrzuciła fotki korzeni a później fotki pnia. Tylko czy to jest to samo drzewo????? Tak czy siak drzewko do utylizacji a od tamtej szkółki trzymać się z daleka.
Pozdrawiam! Gienia.
-
mario77
- 100p

- Od: 25 lip 2015, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dlaczego uważam, że to nie guzowatość korzeni? Te guzy, które ja widziałem na korzeniach są od małego ciemne i porowate. Szybko przyrastają. Przy 6-letnim drzewie guzy powinny być już duże i raczej kulistego kształtu i takie brzydkie,ciemne, rozpadające się, też. Korzeń na przekroju na zdjęciu powyżej wygląda na zdrowy, nie widać zmian chorobowych.
-
gienia1230

Zrobiłam fotkę z opisem choroby z Atlasu Chorób Drzew Owocowych.

Przerabiałam ten temat ponieważ w szkółce pod Rzeszowem kupiłam wiśnię z guzem. Po reklamacji, fotkach przesyłanych w różnych ujęciach w końcu reklamację uznano.

Przerabiałam ten temat ponieważ w szkółce pod Rzeszowem kupiłam wiśnię z guzem. Po reklamacji, fotkach przesyłanych w różnych ujęciach w końcu reklamację uznano.
Pozdrawiam! Gienia.