BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.3

Post »

Oby tak było, bo w tamtym roku ziemniaki w gruncie była totalna porażka.

Dzisiaj w nocy popadało, a i dzień pochmurny, to idealna pogoda na wysadzanie warzywek. :) Właśnie rozpocząłem wysadzanie słodkich papryk na poletku czosnkowym. :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

A kiedy wsadzałeś czosnek,że taki już duzy??
Ja plewię, marchew na taśmie wzeszła fatalnie, już nie będe jej kupować, cebula wcale nie wzeszła... Ja czekam z wysadzeniem rozsady bo mają przechodzić nawałnice burzowe... no i nie wiadomo co z zimną Zośką, bo u mnie nie pamiętam aby jej nie było...
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Aniakak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 sie 2013, o 08:57

Post »

Ja już wszystko mam posadzone w gruncie, moje pomidory część w gruncie a część w doniczkach i te mają gorzej a lepiej się prezentują te w doniczkach . W grucie pomidory troszkę słońce przypiekło. Musze jeszcze dosiac pietruszke bo mi nie wzeszła , i koło domu mam zioła posadzone w doniczkach. Pisze z telefonu za błędy przepraszam.
Pozdrawiam Anna
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniakak; odważna jesteś, nie boisz się dzisiejszej fali ostrych burz z gradem, ale może do ciebie nie dojdą, oby!
Ja jednak jestem w strefie zagrożenia i chociaż ;:65 z nnieceirplwosci to jednak nie wysadzam jeszcze... ;:108
Dobroczynek
50p
50p
Od: 22 lut 2018, o 18:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Awatar użytkownika
galka68
100p
100p
Od: 23 mar 2017, o 23:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziekuje Blazeju za odpowiedz . Ja mam juz wszystko wysadzone , zostalo mi kilkanascie ostrych papryk , ale to siewki z konca marca , dlatego opozniam . U nas upaly w dzien , noca zimno , no i sucho (((.
Wsadzilam dwie slodkie papryczki do donicy na parapet , mialy byc mini , cos do 30 cm , a jedna juz jest metr wysokosci , teraz nie wiem czy ja mozna przesadzic , bo doniczka nie jest duza , czy juz niech siedzi . Dwa krzaczki owocujacych pomidorkow wywiozlam na dzialke , bo niestety parapetow nadal brak.))
Ladne masz te ziemniaczki , ja sie zastanawiam czy w przyszlym roku tak nie zrobic , wtedy moge te wiadra wyniesc na miedze , tylko zawsze martwie sie , ze w wiadrach nie poradza sobie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Igala Czosnek był wysadzany w grudniu, jakoś przed świętami jeśli dobrze kojarze.

Muszę na działce wziąć się za rzodkiewke, bo mi tak wyskoczyła w tym roku, że nie nadążam zrywać. ;:oj No i za dużo wysadziłem. ;:173

Zimnych ogrodników już się raczej nie obawiam.

Aniakak Ja wysadzam kiedy tylko mi czas pozwoli. Niestety jak tylko przyjdzie jakiś wolny dzień, to inne obowiązki się nakładają i wszystko w biegu. Przydałby się wolny weekend, to by się wszystko ogarnęło ale na razie się nie zanosi, więc trzeba po pracy działać ile idzie.

galka68 Ziemniaki w pojemnikach się udają ale jednak podlewać trzeba, bo ziemia im szybko przesycha.

U mnie właśnie się teraz trochę ochłodziło ale nie jest zimno, choć w porównaniu do wcześniejszych upałów, to jednak jest różnica. Choć taka pogoda idealna do wysadzania i pracy na działce, bo wcześniej nie szło wyrobić w tym skwarze.

Pomidorki dzielnie czekają na swoją kolej. :) Już tylko przekopać pod daszkiem pozostało i podlać porządnie.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

galka68 pisze:Dziekuje Blazeju za odpowiedz . Ja mam juz wszystko wysadzone , zostalo mi kilkanascie ostrych papryk , ale to siewki z konca marca , dlatego opozniam . U nas upaly w dzien , noca zimno , no i sucho (((.
Wsadzilam dwie slodkie papryczki do donicy na parapet , mialy byc mini , cos do 30 cm , a jedna juz jest metr wysokosci , teraz nie wiem czy ja mozna przesadzic , bo doniczka nie jest duza , czy juz niech siedzi . Dwa krzaczki owocujacych pomidorkow wywiozlam na dzialke , bo niestety parapetow nadal brak.))
Ladne masz te ziemniaczki , ja sie zastanawiam czy w przyszlym roku tak nie zrobic , wtedy moge te wiadra wyniesc na miedze , tylko zawsze martwie sie , ze w wiadrach nie poradza sobie
Ja kiedyś miałam ziemniaki w workach z dobrą ziemią, plon był super!!
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzisiaj przed wyjazdem do pracy podlałem jeszcze rozsady i zobaczyłem, że pies przeszedł mi po rozsadach ogótków, przez doniczkę z bazylią i niestety Gacfruit również oberwał. na razie pozbierałem wszystko, dodatkowo osłoniłem, a po powrocie zobaczę czy coś uda się jeszcze z Gacfruitem zrobić. Niestety został załamany blisko ziemi, więc nie wiadomo co będzie.

A tu już wysadzone papryki chili. Zostało mi jeszcze kilka sztuk.
Obrazek

Przekopałem wczoraj pod wieczór poletko pomidorowe, pod daszkiem i dziś pozostanie je porządnie podlać i rozplanować wysadzanie pomidorów. Następnie już tylko wybrać odmiany.
Awatar użytkownika
galka68
100p
100p

Post »

Blazeju , ty juz wysadziles papryczki pod chmurke ? Bo sie zastanawiam , czy w weekend juz wywiezc reszte swoich i wysadzic do grzadek. Czesc posadzilam tydzien temu , ale okrylam wloknina , reszte nie chce ukrywac , bo maz powiedzial , ze dzialka wyglada jak oboz uchodzcow - same namioty na grzadkach :D
Wczesniej nic nie ukrywalam , no i wysadzalam po 15-20 maja , a w tym roku w kwietniu pomidory pod chmurke , no to kupilam okrycia , tak wczesnej wiosny nie przypominam sobie , zlekka w zamieszaniu jestem , co do tych gruntowtch. No i tez rozum straculam , bo wywiozlam Jalape?o, a Habanierki zostaly , a one chyba bardziej lubia cieplo i wyszlo , ze pod oslona te bardziej trwalsze siedza ))).
Awatar użytkownika
Saute
200p
200p
Od: 24 lut 2017, o 23:20

Post »

Moje paryczki już dwa tygodnie w gruncie pod chmurką i mają się całkiem dobrze. Cieplej już w maju raczej nie będzie :-)
Andrzej
Awatar użytkownika
galka68
100p
100p

Post »

Dzięki , Andrzeju. To ja tez wywioze , co ma byc , to bedzie ))).
Przepraszam za brak symboli polskich ( niestety z telefonu nie mam szans je pisac , ale poprosilam pozwolenia u Blazeja i mi laskawie pozwolil nawiedzac jego watek ).
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja wysadziłem już prawie wszystkie papryki do gruntu. Nawet te, co planowałem wcześniej mieć w pojemnikach, to również do gruntu poszły. :D

Zgadzam się z Andrzejem, myślę, że nie ma się już co obawiać przymrozków. Dni są takie ciepłe, że ziemia się nagrzewa w grubej warstwie, więc nocą oddaje ciepło.

galka68 Jest mi bardzo miło że udzielasz się w moim wątku, dodatkowo będę sobie czerpał od Ciebie wiedzę na temat rosyjskich odmian pomidorów. :wit

Mam też kilka niezidentyfikowanych papryk opisanych cyrylicą ale teraz to już ,,po ptakach" więc zostają na kolejny rok. :)

Jak tylko wrócę z pracy, to zrobię przy kawce plan obsadzenia daszku pomidorowego. Jest ładna pogoda, po co siedzieć w domu. Przy okazji obejrze jak wyglądają pomidorki i zrobie rozeznanie które pójdą pod daszek, a które jeszcze do wiader, no i gdzie reszta wysadzić.

Później pojadę na działkę otworzyć tunele(albo zrobię to odrazu po powrocie) no i muszę wyrwać rzodkiewek trochę bo zarastają mi docelowe warzywa. Jakoś w tym roku kosmicznie szybko rosną. ;:oj
Awatar użytkownika
galka68
100p
100p

Post »

Blazeju , jak masz podpis cyrylica , to ci znajdziemy informacje - zaden problem ))). Rzodkiewki to w tym roku rosna na oczach ))).
No , ja chyba tez po kolejnej wizycie na balkon zdecydowanie powioze doniczkowe do ogrodu , cos im te doniczki za male chyba beda ))).
Ja mam otwarte tunele , tak to jest jak dzialka w 100 km od domu , ale lepiej troszke zimniej w nocy , niz 50 stopni w dzien ))). Najszybsza chyba bedzie u mnie Lucille Tilson i Kalman , aczkolwiek rosyjskie tez kwitna , w tonelu chyba juz wszystkie kwitna , ale wysadzane stopniowo , no bo tak troszke obawialam sie przymrozkow ))). Czerwcowy to juz ma owoce , moze na koniec maja dojrzeje , pozno byl wysiany , dopiero w polowie marca . O tych ?russkich ? to pewnie ze pogadamy :wink:
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Szkoda GacFruita. :(
U mnie nawet nie wykiełkował, nadal siedzi w donicy w ciepłym miejscu.
Błażej, nie wykopuj go jeszcze, może coś od korzenia wypuści.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”