Kawon ( arbuz ) - część 7
Re: Kawon ( arbuz ) - część 7
No to teraz sie zastanawiam czy dawać tą włókninę
U mnie tez juz bez przymrozków najmniej w nocy 6 stopni a tak to 8-10:)

Przymrozki już tyle nawywijały w tym roku że praktycznie niema to znaczenia czy już się skończyły czy jeszcze będą.
Rozsadę można później wysadzić do gruntu i niema problemu z przymrozkami ale sadom które oberwały już nic nie pomoże.
Rozsadę można później wysadzić do gruntu i niema problemu z przymrozkami ale sadom które oberwały już nic nie pomoże.
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja żadnego problemu z włókniną. Arbuzy urosły jak nigdy przedtem
To też zależy od gleby, u mnie jest piaszczysta.

To też zależy od gleby, u mnie jest piaszczysta.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje wzeszły ładnie . Teraz noszę się z rozsadą z namiotu na strych co noc. Te przymrozki dają się we znaki. Dziś miałem -2C na termometrze na oknie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
U mnie w końcu swieci cały dzień słońce
arbuzy wszystkievna parapecie pewnie szczęśliwe XD ale w końcu pogoda zaczła się poprawiać i przez kolejny tydzien mam mieć non stop słońce ;) Butelki pozbierane do nawadniania korzeniowego jutro dam się do tego jak tylko wrócę z pracy ;) Ja również nie mam zadnych problemow co do wlokniny 

- ASK_anulla
- Od: 25 cze 2013, o 13:44
U mnie arbuzy na parapecie też się powyciągały, mimo, że stoją tuż przy szybie. W minionym roku siałam rozsadę dyniowatych w tunelu i były piękne, krępe rośliny.
Dla arbuzów rezerwuję kilka miejsc w tunelu z pomidorami (z włókniną i wężem podlewającym).
Mój problem z uprawą arbuzów jest dosyć banalny - nie potrafię rozpoznać dojrzałego. Od razu zaznaczam, że liczenie dni od zawiązania owocu to, u mnie, niewypał. Dwa razy zerwałam i obydwa niedojrzałe. Na ucho zrywałam przejrzałe. W sumie tylko dzięki łutowi szczęścia jadłam własne arbuzy. Zniechęciłam się na tyle, że nie chciałam sadzić, ale synek chciał i nawet własnoręcznie ziarenka siał, więc... Wiadomo, grzeją się na tych nieszczęsnych, nie do świetlnych parapetach, a ja dalej nie wiem, jak rozpoznać, że to już.
Dla arbuzów rezerwuję kilka miejsc w tunelu z pomidorami (z włókniną i wężem podlewającym).
Mój problem z uprawą arbuzów jest dosyć banalny - nie potrafię rozpoznać dojrzałego. Od razu zaznaczam, że liczenie dni od zawiązania owocu to, u mnie, niewypał. Dwa razy zerwałam i obydwa niedojrzałe. Na ucho zrywałam przejrzałe. W sumie tylko dzięki łutowi szczęścia jadłam własne arbuzy. Zniechęciłam się na tyle, że nie chciałam sadzić, ale synek chciał i nawet własnoręcznie ziarenka siał, więc... Wiadomo, grzeją się na tych nieszczęsnych, nie do świetlnych parapetach, a ja dalej nie wiem, jak rozpoznać, że to już.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Anulla ja mam sposób ,który przez nikogo tu nie był podany, ale u mnie działa. Obserwuję kiedy arbuz przestaje rosnąć i w tedy czekam jeszcze +/- miesiąc. Zawsze się sprawdza. Przynajmniej u mnie:)
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
Ja w tym roku planuje przy zawiazanych owocach, pisac karteczki z datą ich zawiązania. Nie wiem jak to jeszcze technicznie zrobię, może jakieś patyczki a na nich informacja...
Piotr
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Plama od spodu ma być żółta i liście przy owocu zaschnięte .
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
rolnik90 pisze:Ja w tym roku planuje przy zawiazanych owocach, pisac karteczki z datą ich zawiązania. Nie wiem jak to jeszcze technicznie zrobię, może jakieś patyczki a na nich informacja...
Zapnij tyvke z opisem na ogonku.

Przyszły mi kolejne arbuzy 1 z grecji 11 z Rosji i Ukrainy i 4 nie wiem skąd;) ale mam nazwy odmian:) Już zasiane:)
- ASK_anulla
- Od: 25 cze 2013, o 13:44
Dziękuję za nowe sposoby do wypróbowania. Mam nadzieję, że się nauczę, w końcu.
Pozdrawiam, Anna.
zasadziłam dzisiaj resztę arbuzów pod jeden tunel jutro sadzę pod drugi:)
Zdania zaczynamy wielką literą/jokaer.
Zdania zaczynamy wielką literą/jokaer.
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
sky_1989 ile krzaków planujesz w tym roku ? 

Dokładnie nie liczyłam, ale z 60 na pewno będzie + 10 melonów z tym ,że mam około 50 odmian arbuzów w tym rokuseba1999 pisze:sky_1989 ile krzaków planujesz w tym roku ?