Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II

Post »

Witku, odmiany , odmiany podaj ,może zgapimy :D
Siedzę nad tymi odmianami i nie wiem co wybrać, chyba tylko Kasię od przybytku nasion głowa nie boli?
Zaczęłam od zielonych bo mało będzie, na pewno Malachitowa, Boloto, Izumnroje Jabłoko.
Żółte juz trochę trudniej, mam ich sporo, Zołotyje Kupola, Persimmonowa, Zolotyje Korolewa, Golden Ponderose, Orange Mińsk, Orange Banana, Dyno Żółty, te wytypowałam do dalszej selekcji.
Dla mnie różowe i malinowe to to samo ale i tak jest ich za dużo po wstępnej selekcji, o czerwonych nie wspominam. :?
Wszystko sprowadza się do tego, że obiecywałam sobie w tym sezonie k i l k a odmian, żeby naprawdę poznać smak. ;:14
Pewna jestem tylko mojej grządki z samokończącymi i donic, do tunelu nie mam odmian ;:131

Marysiu cieszę się, że karczoch skubany się znalazł, to połowa sukcesu, liczę, że i lobelia się znajdzie, może trochę poprzeklinaj, to się zaczerwieni ze wstydu i będzie ją widać :;230

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witku tak to co innego ;:215
Irenko na razie w ruch poszedł św. Antoni, ale chyba nie wie gdzie są :;230 Coś ty taka nerwowa masz jeszcze czas do wysiewania pomidorów ;:4
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Inaczej być nie może Marysiu.Zimna woda nie wchodzi w grę.
Odmiany Irenko powiadasz.Są takie.Wypadałoby obciąć tą listę jeszcze,ale nie bardzo jest już z czego.
Te z przeznaczeniem do tuneli są takie:
Obrazek
I te do gruntu.Tu wybór był prostszy:
Lunnyi Vostorg
Czudo Ziemli
Gogosha
Pudovik
Rodeo
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu dla św. Antoniego Twoja lobelia to za mały kaliber, musisz sama pogłówkować. :D
A tak na serio, to modlitwy do św. Antoniego pomogły wielu osobom, sama znam taką w mojej rodzinie.
Listę pomidorową chcę mieć gotową, by mieć to z głowy i czekać na hasło do wysiewów.

Zazdroszczę Małgosi, że tak konkretnie i szybko wybrała.

Pozdrawiam Irena

Wituś dzięki, teraz będę się wgłębiać ;:180
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zrób to Irenko względnie szybko,bo jak ja zacząłem się wgłębiać to zajęło mi to ponad trzy tygodnie. ;:306
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witku czyli żaden amerykaniec nie dostąpił zaszczytu :;230

Irenko znalazłam ;:oj posianą, ale opakowania nie ma i dlatego szukałam ;:223 ;:223 Antoni to porządny święty ;:333
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta lista Marysiu tyczy się odmian które będą w większej ilości.Dziś będę Was pytał na pw o szczegóły jak wspominałem kiedyś.Więc i hamerykany wcale nie są jeszcze wyeliminowane. ;:108Zależy mi by w tym roku sprawdzić jak najwięcej odmian.Czasu mało.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu uśmiałam się do łez :;230
Ja miałam odwrotnie, kidyyś szukałam wysianych do gruntu kwiatków, a one jeszcze w torebkach były, nawet posądziłam Mżonka, że mi je unicestwił, musiałam potem gorąco przepraszać ;:196
Witku na pewno u mnie baza to K/37, moim zdaniem najlepszy z dotychczas uprawianych 37 , spróbuję w tym roku K/37/ 5 , to może go przebije, na pewno wysadzę Berner Rosen, zanim kupiłam nasiona, pytałam pewną Forumkę, która ma wspaniałe uprawy i go sadziła, o opinię, wypadła pozytywnie.
Cuore di bue, wysieję, bo jak kupiłam nasionka, to trzeba spróbować, ale najwyżej dwa krzaczki, nie wiem dlaczego, ale ten pomidor kojarzy mi się z Albengą.
No i VP1F1 Pink King, w jego przypadku to liczę na plenność, o smaku nie doczytałam, ale może zaspokoi apetyty w razie niepowodzeń z innymi odmianami.
Chcę się jak najszybciej z tym uporać bo ostatnio nie mam czasu na nic innego, telewizji nie oglądam, ale nie pamiętam, kiedy wzięłam do ręki gazetę czy kindelka, wszystko obraca się wokół parapetów i ogrodowych poszukiwań w sieci..

Witku czy uprawiałeś jakies odmiany samokończące?

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Widzę , że wczoraj była ożywiona dyskusja . :D
Z przyjemnością czytam o Waszych wysiewach . U mnie pierwsze wysiewy już za dwadzieścia dni .
Teraz w myślach , a czasami nawet na papierze rozplanowuję moje wysiewy na działce . Trochę to tak wygląda jak z moją pomdorową listą . Już mi się wydaje , że jest , a za chwilę wprowadzam zmiany .
Pogoda okłamuje , bo ma się wrażenie , że to wiosna . Jednak to zima i wszystko jeszcze zdarzyć , włcznie ze śniegiem i mrozami . Takie złe myśli chodzą mi po głowie , że wiosna będzie podobna do zeszłorocznej i pomidory wysadzę dopiero w połowie maja .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Samokończących Irenko nie sadziłem do tego roku z tej prostej przyczyny że oprócz tego że ważny dla mnie jest głównie smak to i ilość owoców z rośliny przy mojej uprawie handlowej.W tym będą to Rodeo i K-152.Nie wiem jak zachowa się VP1 w gruncie z wiązaniem,ale myślę że lepiej niż w tunelu w czasie letnich upałów.W tunelu wiązał w tym czasie gorzej podobnie jak K/37 bo obie miałem.A co do smaku VP1 to polecam-b.dobry. ;:333 Nie wiesz jak u Berner Rosen jest z plennością i wielkością owoców?
Nie było zimy Beatko to i wiosna podejrzewam w bólach się będzie rodzić.Ostatnie lata takie właśnie są.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie wiosny zawsze były późne i chłodne , ale zeszłoroczna szczególnie .
Dlatego wysiewy robię dość późno , bo bez sensu sadzć poprzerastaną rozsadę .
Trochę mnie ściska w dołku , jak oglądam zasiewy Irenki . Jak bym miała już takie ładne zielone roślinki to , też podpierałabym je poduszeczką by słonko na nie pod lepszym kątem padało .
Jednak spokojnie , zdąże i ja sobie problemów narobić z rozsadą . Jeszcze tu nie raz będę ;:145 co a głupia narobiłam , że aż tyle nasadziłam .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zakończyłam siewy, do osiemnastego nie zaglądam do nasionek. :!:
Witku, wiem, że Bernen Rosen jest smaczny, ale nie wiem jak z plennością, owoce ma średniej wielkości.
Czy ten Twój Dyno żółty jest smaczny, myślę o nim, jak też o Orange Banana od Beatki, chcę ich dołączyć do mojej kolekcji żółtych .

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skoro jest średniakiem to i plenność powinna być Irenko nie najgorsza. ;:108 Dyno jest smaczny,przynajmniej ja i ci co go kupują tak twierdzą.Jest pełny w środku,mięsisty,z małą ilością galaretki i nasion. ;:333
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irenko

Orange Banana to fajny plenny pomidor . U mnie był tylko w szklarni , wyrósł do nieba i był bardzo plenny . Dobrze dojrzały bardzo mi smakował . Zerwany zielony ładnie dojrzewał i też był smaczny . W tym roku go nie mam , testuję inne odmiany .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

:wit

Beatko Kalendarzy jest faktycznie sporo ale warto trzymać się jednego. Ja będę trzymała się Twojego ;:215
Bardzo podoba mi się Twoja sałatkowa alejka. Jak wiesz, u mnie sałaty przez ślimaki są równane z ziemią w przeciągu 15 minut od wysadzenia więc chociaż sobie popatrzę.

Irenko Widzę, że w sklepie rośliny i nasiona rzucają się na Ciebie ale przecież nie można pozwolić, żeby zasuszyły się na tych regałach ;:306
Fiołeczek bardzo ładny- zamawiam na wiosnę listeczka do ukorzenienia ;:180

Kasiu Dobrze, że przez Ciebie Irenka ma co robić ;:306

Marysiu Ja także zgubiłam nasiona- werbena mi gdzieś wsiąkła. Dobrze, że nie ścięłam po sezonie kwiatuchó i liczę na kilka nasion po stratyfikacji ;:306

Witku Twoja mnożarka jeszcze pusta ale już niebawem będzie się tam działo. Och, gdybym ja miała tyyyyyyle stołów do dyspozycji ;:173
Wreszcie pokazałeś swoją listę. Cieszę się, że masz choć trochę ogarnięte odmiany.

Zapraszam Was do następnej części wątku: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=92363 Będziemy zaklinać wiosnę ;)
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”