Pod Jesionem cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Marginetka
500p
500p
Od: 28 sty 2013, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pod Jesionem cz. 3

Post »

Renatko widzę, że u Ciebie praca wre nieustannie :D .
Ja swój ogród zamknęłam na kluczyk i oglądam go głównie zza szyb.
Podziwiam zapał w cebulowych nasadzeniach, ja odpuściłam. Szkoda mi cebulek bo nic nie jest w stanie powstrzymać gryzoni. W tym roku zasadziłam tylko kilka koron cesarskich, garść czosnków i krokusów.
Czy jakoś specjalnie okrywałaś jeżówki? Masz jakieś wytyczne i rady z BR?
Dziś już mocno u mnie przymroziło, jak nie otworzą Trzepowa to chyba z pracy zrezygnuję :?, rano na drodze dzieją się sceny dantejskie :| .
Pozdrawiam i życzę szybkiego doniczkowania :D .
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jakie to szczęście, że ja nie ma kretów ani nornic. Ale za to co roku mam grzyba (plamistość) na różach, a z tym paskudztwem to walka na próżno :(
Renatko, czy byłaś zadowolona ze wszystkich swoich jeżówek? Ja niektórymi odmianami byłam zawiedziona, lecz może w przyszłym roku będą ładniejsze.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Pracusiu ;:196 Renia, u mnie nie ma nornic ani innych cebulkowyżeraczy, a i tak mi znikały, teraz sadze tylko w donicach i koszykach i jest dużo lepiej ;:108
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak na razie ja też nie narzekam na krety i na nornice, chociaz te ostatnie chyba się wprowadziły.
Zobaczymy wiosną czy będa straty
Ja już w ogóle nie robię nic w ogrodzie. Czasu brak na cokolwiek.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Wcięło mi post, więc piszę ponownie... ;:202
Martuniu! Tego dnia i u mnie przymroziło no i nie dokończyłam cebulowego szaleństwa... co z tego dalej będzie zobaczymy. Ja sadze tylko w doniczkach, bo koszyki do cebul totalnie się nie sprawdzają. ;:223

Wandziu! Mnie i choroby roślin nie omijają, a najbardziej chyba pleśń szara ;:145 . Jeżówki mam praktycznie pierwszy rok i w dodatku w najważniejszym okresie leżałam w szpitalu, więc jeszcze poczekam z osądem, ale mam już swoje ulubione. Tyle że BR ma teraz w ofercie ok 70 odmian...więc czekają mnie kolejne zakupy... ;:224

Dorotko! Oj! coś jednak z gryzoni chyba musisz mieć jak Ci znikają :;230

Gosiu! Śledzę co u Ciebie, więc o braku czasu niestety wiem ;:196 Wiosną planuję wypowiedzieć wojnę moim gryzoniom, ale sąsiedztwo pól nie ułatwia mi zadania. ;:134
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

A uzywasz koszyków do cebul ? Dla mnie są one zupełnie niepraktyczne :roll: lepsze by byly takie na pojedyncze cebulki ;:108 tylko czy są takie :shock: :?:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mati! Koszyków nie używam od kilku lat, bo zupełnie się u mnie nie sprawdzały. Moje gryzonie uważały je za wygodne stołówki! :twisted: Właziły od doły przez te wąskie otworki jak do całodobowej knajpy! :twisted:
Teraz używam zwykłych doniczek, ale najczęściej takich po chryzantemach. Sprawdzają się świetnie. Mają jeszcze zaletę, że są darmo, a ja zawsze ma sporo do sadzenia.
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Ja też tak mam a one bardziej do takich kompozycji :idea: takie doniczki super bo za darmo i nie walają sie po kilka lat ;:108
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Renatko, patrzyłam do BR, ale nowych jeżówek jest zaledwie kilka. Też sobie ze dwie upatrzyłam, ale wszystko zależy od tego, jak przezimują te, które już mam. W zeszłym roku wypadły mi trzy mimo łagodnej zimy.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Reniu, obawiam się, że i u mnie zaczyna się coś wgryzać w cebule.. No chyba, że zimowity padły od czegoś innego ;:204
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mati! U nas ,,straganiarze" zbierają po cmentarzach, to swoich trzeba strzec. :uszy

Wandziu! Ja też za swoje trzymam kciuki, choć te z BR poprzednią zimę ładnie przetrzymały. Ja mam głupawkę na jeżówki, dzielżany i nachyłki - o rudbekiach nie wspomnę, więc pewnie znów poszaleję... ;:224 A po drodze od Ciebie do nas znalazłam nowe centrum ogrodnicze, ale tam tylko kamienie i akcesoria, bez roślinek. ;:131 Niby spore miasto, a zakupy w 80% robię przez internet...

Sabinko! Ja nie mam szczęścia do zimowitów, ale ich nigdy w doniczkach nie sadziłam. Muszę kupić w przyszłym roku!
A robactwo niszczące cebule można sobie sprowadzić wraz z ich zakupem :twisted: o czym przekonałam się kilka lat temu :twisted:

A tu dla zainteresowanych Kalendarz przysłów polskich.

10 grudzień - Suchy grudzień stoi za to, że sucha będzie wiosna i suche lato.
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Ja też poluję na wiosnę na dzielżan. Pięknie wygląda , a ja ich nie mam :twisted:
Nie strasz suszą , bo i tak mam braki wodne. :wit
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To zdjęcia z 10 grudnia i ostatnie kwitnące jeżówki!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ja wiem, że to piękne i malownicze i takie romantyczne.. ale normalnie przeglądnęłam i dostałam gęsiej skórki :;230 To pewnie wszystko przez Aleksandrę, rankiem zbierałam z placu jakieś pudła, które przytargało od sąsiada, a najgorsze ma przyjść dopiero tej nocy :shock: Renatko, wieje już u ciebie?
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sabinko! U mnie dziś na plusie, ale już zaczyna wiać, choć jeszcze tak średnio. Ja takie zdjęcia to mogłam robić i w październiku, bo miałam większe przymrozki niż teraz ;:224
Urzekła mnie ta szadź, bo zbyt często jej nie mogę uchwycić. Ja mam wieczny problem z identyfikacją róż, bo kupuję w necie. :oops: Tylko Twist rozróżniam bezbłędnie! :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”