Adenium - Róża pustyni cz.3
Re: Róża pustyni (Adenium) cz.3
No nie ma co straszyć ,może jednak tylko brak wody,listki odrastająlamindo a jak Cię to niepokoi to sprawdź korzonki.
Renia
- przemo1413
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A u mnie pierwszą dobę siedzą sobie w ziemi i już widać pierwsze kiełki 

- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
u mnie jeszcze cisza, ale mam nadzieję że niedługo, warunki nadal mają fajne ok 27*C w szklarence cały czas, pewnie już się wykluły tylko jeszcze pod ziemią siedzą po cichaczu 

Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
- xxxkrystian
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:17
Wszyscy oczekują widze , ja też 3 dzien i cisza ale coś się ziemia do góry podnosi takze moze lada dzien:PP
U mnie dopiero w piątym dniu
ale są!!
Już się ładnie wyłaniają z pod ziemi

Gdy ktoś kocha różę, której jedyny okaz znajduje się na jednej z milionów gwiazd, wystarczy mu na nie spojrzeć, aby być szczęśliwym. Mówi sobie: ..Na którejś z nich jest moja róża...
- eikoden
- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
Moje małe adenium wykluło się w sobotę.. z braku czasu nie miałem jak umieścić zdjęć:

Pozostałe adenium cięte 28.01.2012 zdjęcia dostępne w moim temacie na stronie 4

Jak widać też mam mikruski, które bardzo mocno odbiegają od pozostałych roślinek

Zmiana nick-a na eikoden podobno w tłumaczeniu z japońskiego na polski coś w stylu Dobrego dnia
Pozdrawiam Tomek
A dziś tak:
Pozostałe adenium cięte 28.01.2012 zdjęcia dostępne w moim temacie na stronie 4
Jak widać też mam mikruski, które bardzo mocno odbiegają od pozostałych roślinek
Zmiana nick-a na eikoden podobno w tłumaczeniu z japońskiego na polski coś w stylu Dobrego dnia

Pozdrawiam Tomek
HOT NEWS:
mój niby albinos nie był albinosem, wybarwił sie ładnie na zielono...
piszę "był", bo w doniczce pokazały się jakieś małe przezroczyste długie robaki... i zjadły mojego niby-albinoska...
szczęście w nieszczęściu, że nie zabrały sie za tę, która rosła obok, większa i ladniejsza...
musiałam ją przesadzić i póki co siedzi koło tej mojej uciętej, oby nie padła po tak wczesnym przesadzaniu...;/
eeeee, nerwy od rana!!!!
:x
a jak u Was??
mój niby albinos nie był albinosem, wybarwił sie ładnie na zielono...
piszę "był", bo w doniczce pokazały się jakieś małe przezroczyste długie robaki... i zjadły mojego niby-albinoska...

szczęście w nieszczęściu, że nie zabrały sie za tę, która rosła obok, większa i ladniejsza...
musiałam ją przesadzić i póki co siedzi koło tej mojej uciętej, oby nie padła po tak wczesnym przesadzaniu...;/
eeeee, nerwy od rana!!!!
:x
a jak u Was??

Mój ZIELONY ŚWIAT http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=51824" onclick="window.open(this.href);return false;
- eikoden
- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
Ja przymierzam się do zakupu nasion z Tajlandii, ale tylko podstawowe adenium obesum.
U mnie połowa wzeszła coś koło 50 roślinek, reszta jednak stwierdziła, że jest za zimno.... wątpię żeby coś się już zmieniło.
Zapraszam do mojego wątku, prezentuje tam wyniki eksperymentu z kamieniami
Przykro słyszeć, ze robale zjadły....
U mnie połowa wzeszła coś koło 50 roślinek, reszta jednak stwierdziła, że jest za zimno.... wątpię żeby coś się już zmieniło.
Zapraszam do mojego wątku, prezentuje tam wyniki eksperymentu z kamieniami

Przykro słyszeć, ze robale zjadły....
U mnie też nie jest za ciekawie, ale coś się dzieje: 1 maluch stoi w miejscu i czeka na lepsze dni, drugi znowu nie próżnuje i ładnie się bujnął w górę a 3 adenium - najstarsze, powoli odratowywuję po przycięciu korzonków (nie wiem co mi strzeliło do głowy;/) - mam nadzieje, że przeżyje
- przemo1413
- Kontakt:
A u mnie minęło 3 dni od wysiewu i ze stu wysianych nasion jest już coś około 80 siewek
więc chyba dobrze jak na nasiona 2 gatunku
Na wieczór albo ty=utaj albo w swoim wątku pokarzę zdjęcia moich siewek .A i przyszły mi dzisiaj nasiona Adenium Arabica to i przy okazji pokarzę wam jaka jest różnica w wielkości nasion Adenium z allegor i Adenium od Arkadiusa 
Zdjęcia dodałem u siebie w wątku http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=126

Zdjęcia dodałem u siebie w wątku http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=126
- czarny07
- 100p
- Od: 10 lut 2012, o 14:21
ja wsadziłem po namoczeniu 5 w ziemie ciepło,folia,klosz,wilgoć 5 dzień i nic jak się wnerwię to wyrzucę je i tak się to skończy... 

- przemo1413
- Kontakt:
czarny07 nie zniechęcaj się moje tak szybko kiełkują bo ja ich nie przysypuję ziemią tylko kładę na ziemi w małych rowkach . Możesz moje siewki zobaczyć u mnie w wątku 

Czarny, wiem o czym mówisz...
mi z 15 wzeszły 3...
i reszta stoi...;/
myslę, że to wina nasion, bo maja ciepło, moczylam je, praktycznie nie przykrywalam ziemią, mają klosz i dupa...
;/
ale czekam na nasionka z Tajlandii i od dobrego ogrodnika tu u mnie
.
czyli 60 nasion juz do mnie jedzie
no i z drugim dogaduję się co do plumerii
teraz kupiłam włókno kokosowe i kamyczki, będą miały jeszcze lepsze warunki
a że idzie u mnie wiosna to i cieplej będzie
przy życiu podtrzymują mnie 3 kiełkujące LICZI
mi z 15 wzeszły 3...
i reszta stoi...;/
myslę, że to wina nasion, bo maja ciepło, moczylam je, praktycznie nie przykrywalam ziemią, mają klosz i dupa...

ale czekam na nasionka z Tajlandii i od dobrego ogrodnika tu u mnie

czyli 60 nasion juz do mnie jedzie

no i z drugim dogaduję się co do plumerii

teraz kupiłam włókno kokosowe i kamyczki, będą miały jeszcze lepsze warunki

a że idzie u mnie wiosna to i cieplej będzie

przy życiu podtrzymują mnie 3 kiełkujące LICZI

Mój ZIELONY ŚWIAT http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=51824" onclick="window.open(this.href);return false;
- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
ja dzisiaj powinnam mój post zatytułować TOTALNA porażka. Zaniepokoiło mnie że mimo ciepełka wschodów niet, zaczęłam rozgrzebywać podłoże, na 35 nasion tylko 1 rosło! reszta najprawdopodobniej już nie wzejdzie.
Co poszło źle? nie wiem ale płakać mi się chce!

Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Proponuję, a nawet zalecałbym, żeby każde podłoże przed wysiewem lub przed przesadzaniem sadzonek Adenium w nowe podłoże, zdezynfekować je - ja wyprażam w "worku do pieczenia mięs" w duchówce - piekarniku w temperaturze 200 st C przez około 60 minut. dodatkowo wystudzone podłoże dezynfekuję również preparatem "Previcur". Po takich zabiegach podłoże "leżakuje" 4 - 6 dni, po tym czasie wysiewam nasiona, przesadzam siewki, sadzonki. Trochę to trwa, ale opłaci się, unika się niepotrzebnych strat.Pokemonka pisze: / ... /, bo w doniczce pokazały się jakieś małe przezroczyste długie robaki... i zjadły mojego niby-albinoska...![]()
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V