Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Post »

podpowiedzcie proszę, czy siewki bazylii również po same liścienie wsadzać do większych pojemników?, pięknie rośnie, a nie chcę ich zmarnować, pierwszy raz sama siałam bazylię...
pozdrawiam
Iwona
Awatar użytkownika
gieru96
200p
200p
Od: 26 mar 2011, o 10:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli możesz, to wstaw zdjęcia :) Bardzo chciałbym zobaczyć Twoją bazylię :)
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Niuta??
Czy czytałaś w ogóle forum?
Zahaczyłaś o jakiś wątek od początku do końca?
Naprawdę to ważne bo z takimi problemami będziesz wtedy umiała sobie poradzić.. albo raczej będziesz umiała im zaradzić..
Jeśli przeczytasz wątek o pikowaniu tam się dowiesz co i jak.. i pisałam Ci już nawet ja sama że PO LIŚCIENIE się wsadza a ty je posadziłaś jak do ponownego pikowania..
Na skróty w ogrodnictwie nie wiele zdziałasz!!
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

Leniwka..
Ja posiałam swoją bazylię w doniczkę normalną -taką na kwiatki niezbyt gęsto..tak aby jej już nie pikować -ponoć tak też można..
Ale jak będziesz pikować to zapewne po liścienie :)
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p

Post »

kozula pisze:
Lilu pisze:Witam
Ponawiam pytanie i wklejam zdjęcie mojego pomidora:
Liście zrobiły się jaśniutko zielone, a dolne liście żółte. Wszystkie, które były posadzone w ziemi do siewu. Myślałam, że ziemia ta będzie idealna, a tu klops. Te, które posadziłam w torfie z piaskiem mają się świetnie. Może im czegoś brakuje? Może jakaś choroba już sie przyplątała? Nasiona były zaprawiane. Bardzo proszę o odpowiedź, bo mi szkoda, żeby sie zniszczyły.

Obrazek

Obrazek
Na zdjęciach widać dwa pomidory, z żótawymi liśmi i fioletoworóżowymi nerwami, jeden głodny, drugi przejedzony. Pokazuję je po to, aby grubego nie karmić a chudego nie głodzić. Przejedzony pomidor Lilu ma charakterystyczne ,,bąbelki'' podobne do wrzącej wody na najmłodszym liściu, wszystkie liście podwijają się pod spód, liścienie i najmłodsze liście żółkną. Mój głodny pomidor ma najmłodsze liście prawie gładkie, matowe i ustawione pod kątem ostrym w stosunku do łodygi. Nerwy są zabarwione na różowofioletowy kolor. W przypadku niemożności pobierania fosforu (za zimno, lub za wysokie pH) na fioletowy kolor przebarwia się cała powierzchnia blaszek liściowych, jeśli przebarwione są tylko nerwy, przyczyna jest inna. Po dokarmieniu niedożywione pomidory (hodowla parapetowa, całe 2 szt) już w półtorej doby zmieniły barwy na właściwe. Pomidory Lilu szybko wykorzystają nadwyżki, przy czym mogą stracić liścienie i jeden lub dwa najstarsze liście (za jakiś czas).
Tak przy okazji, odmiany z genami barwy miąższu (zwykle takie na przetwory), mają po wschodach mocno na różowo lub różowofioletowo zabarwione łodyżki, tak więc bez paniki jeśli ktoś takie ma.

Pozdrawiam, kozula.

LILU
i jak Twój pomidor..??
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

dzięki Rusałko, tak też sobie myślałam, ale zawsze dobrze mieć wsparcie w swych pomyślunkach,

a co do zdjęć, jak się nauczę to oczywiście wstawię!!!
pozdrawiam
Iwona
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
KiniaSG
100p
100p
Od: 5 lut 2011, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kamma biegniesz mi na pomoc z tymi nadwyżkami? :D

Wysiałam dziś kolejną partię pomidorków. Cieszę się, że jeszcze nie jest za póżno. Mało tego, dokupiłam jeszcze dwie odmiany, a co :wink:
Nie padł mi tylko Perun a miałam go najmniej, 6 szt, z malinowych zostały zdrowe dwie sadzonki i dwie koralika.
Kmicic padł w całosci i reszta malinowych.
Dokupiłam Bawole Serce i Betalux czy jakoś tak...

Zobaczymy co z tych zostanie, bo maż marudzi, że narobił się nad tym tunelem a ja nie będę miała co tam wysadzić.

W sumie i tak nie mam co narzekać. Pierwszy raz w życiu to robię i reszta wysianych warzyw i ziół właściwie bez zarzutu to i tak jestem z siebie dumna. Może coś jednak w tym roku uda mi się zebrać.
Pozdrawiam.
Kinia.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
iwa3003
200p
200p
Od: 2 mar 2010, o 21:24

Post »

I popikowałam :heja :D Obrazek Obrazek Obrazek
praca przy tej gromadce zajeła mi 2 godz ,reszte załatwie pod koniec tygodnia lub w weekend :uszy
Aha oczywiście na ostatnim zdjęciu to poziomki, pikowanie już ponad tydzień temu -gromadnie
:wit
Pozdrawiam Iwona :)
Awatar użytkownika
iwa3003
200p
200p
Od: 2 mar 2010, o 21:24

Post »

To zdjęcie zagineło Obrazek
:wit
na razie mam 30 popikowanch pomidorasków -cdn
Pozdrawiam Iwona :)
niuta
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 wrz 2010, o 09:13

Post »

forumowicz pisze:niuta a po co tyle wody ?. Widać, że w tych pojemnikach zrobiłaś błotko. Za chwile te siewki sie uduszą. I co to za podłoże ?.
nie nie, wydaje Ci się, bo to była fotka tuż po posadzeniu i spryskane były spryskiwaczem -nie podlewam tylko spryskuję. Zapewniam Cię, że nie robię błotka a ziemia specjalna do siewu i pikowania Substral, więc wydaje mi się, że powinna być dobra.. Cebulka tez nie była mokra, ale może to podłoże faktycznie nie bardzo.

Rusałka: bo te kalarepki strasznie długie były, a kubeczki małe :? Dlatego się zastanawiam czy można im takie górki usypać. Więc wszystko na nic mimo, że w ziemi jest większa część łodyżki? Poza tym nie zrobiłam wszystkich fotek moich kalarepek, ale wstawiłam tylko takie poglądowe aby wiedziec na czym stoję. Ale dzięki za opieprz ;)
Zanim dasz mi kolejny to powiedz czy cukinię też trzeba tak po liścienie zakopać? Bo one są ogromne i grube, więc wydaje mi się, że nie, ale przesadzę i znowu mi się dostanie ;:14 :wink:

Czy ktoś mi odpowie co z tymi doniczkami torfowymi?

Iwa: super pomidoraski ;:136
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

niuta wiele razy było już mówione , że dyniowatych ( w tym cukinie ) nie pikujemy. Poza tym na cukinie i dynie to jeszcze ciut za wcześnie.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

niuta - cukinia, dynia, i arbuz nie lubią przesadzania, z tego powodu raczej sie ich nie powinno pikować.. Mam pytanie, gdzie te cukinie będą rosły, bo jak w gruncie, to trochę za wcześnie wysiane.., chyba żeby nastąpił cud i nieaktualne było w tym roku powiedzenie- " kwiecień plecień, co przeplata..." :wink:
Doniczek torfowych nie używam, więc się nie wypowiadam.
pozdrawiam, Anita
KiniaSG
100p
100p
Od: 5 lut 2011, o 21:15

Post »

iwa3003 poziomki kochana to Ty musisz lubić, tyle ich :D
Pięknie rosną ;:63
Pozdrawiam.
Kinia.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

O chudziaczek napisała przede mną to samo, ale to nic.. :D
pozdrawiam, Anita
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Niuta, niepotrzebnie sie uganiasz z ta kalarepą. Gdybys teraz wysiała kalarepe na grządkę i czymś przykryła, to szybciej by Ci wyrosła, niż ta w kubeczkach. I tej z grządki nie musiałabys juz pikowac lecz jedynie rozsadzić na stałe miejsce. Kalarepa rosnie szybko więc juz w okolicach czerwca miałabyś do jedzenia. Trzeba sobie powiedziec uczciwie, ze w warunkach domowych nie ma szans na produkcje rozsady super wczesnych warzyw.

Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”