Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .
- AgaNet
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 sie 2010, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje królestwo- uczta dla oczu i balsam ...na wszelkie zło .
Masz rację
i faktycznie pięęęęęknie kwitnie ten bodziszek !!! Szkoda że go nie widziałam u siebie w sprzedaży, ale może jeszcze coś znajdę 
-
mm-complex

- Od: 19 sie 2010, o 18:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Igusiu
Dawno mnie nie było a u Ciebie jak zwykle same cudownosci kwitną
Kochana co to ten pustynnik ?Wysoki jest ?Bardzo ładny.... a i czy to bylina?
Róze cudowne
najbardziej mi się podoba oczywiscie ta fioletowa
Dzwonki brzoskwiniolistne u mnie mikroskopijne u Ciebie pieknie rozrosnięte !!
Podziwiam Twój ogród i Toje zdolności
Bardzo lubie takie pogladowe zdjecia a już z lotu ptaka
az mam chęć wspiąć sie na dach
Jak zdrówko?... ja cos mam kiepskie samopoczucie
Mam nadzieje ze szybko minie
Buziaki!!!
Róze cudowne
Podziwiam Twój ogród i Toje zdolności
Bardzo lubie takie pogladowe zdjecia a już z lotu ptaka
Jak zdrówko?... ja cos mam kiepskie samopoczucie
Buziaki!!!
marzenia się spełniają! Dana
- Jagodka

- Od: 24 sty 2011, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Danusiu , jak ja lubię Twoje odwiedziny , bardzo Ci dziękuję
.
Pustynnik , to kłącze , zimujące w ziemi i dorastające w zależności od odmiany do 100 , a nawet do 180 cm . Tyle , że nie zawsze udaje się jego uprawa . Miałam zasadzonych pięć , a reszta zgniła , ostał się tylko jeden . Ale z roku , na rok jest coraz wyższy , bardziej dorodny kwiatostan . Lubi ziemię przepuszczalną , raczej nie podmokłą . Najlepiej posadzić go na wzniesieniu , z piasku , a potem przykryć ziemią ogrodową zmieszaną z kompostem i piaskiem .
Samopoczucie takie sobie , mogłoby być lepsze , a wszystko to przez skoki ciśnienia
. Lepiej się czuję , gdy świeci słońce i wieje lekki wiatr , tak dla ochłody .
Jakie ja mam zdolności , daj spokój Danuś , kocham , to co robię , podobnie jak i Ty
.
Pustynnik , to kłącze , zimujące w ziemi i dorastające w zależności od odmiany do 100 , a nawet do 180 cm . Tyle , że nie zawsze udaje się jego uprawa . Miałam zasadzonych pięć , a reszta zgniła , ostał się tylko jeden . Ale z roku , na rok jest coraz wyższy , bardziej dorodny kwiatostan . Lubi ziemię przepuszczalną , raczej nie podmokłą . Najlepiej posadzić go na wzniesieniu , z piasku , a potem przykryć ziemią ogrodową zmieszaną z kompostem i piaskiem .
Samopoczucie takie sobie , mogłoby być lepsze , a wszystko to przez skoki ciśnienia
Jakie ja mam zdolności , daj spokój Danuś , kocham , to co robię , podobnie jak i Ty
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Iguś, chciałam Ci bardzo, bardzo, bardzo podziękować za wspaniałą gościnę, za rośliny i za wszystko inne
Bardzo się cieszę, że się poznałyśmy, teraz będzie się nam dużo lepiej pisać do siebie
Jestem pełna podziwu dla Twojej wiedzy o roślinach, w dodatku bez trudu władasz łaciną, przy czym dla mnie łacińskie nazwy roślin to czarna magia
Różnorodność roślin masz ogromną i do tego rzadko spotykane odmiany
.
Szkoda, że nie przyjechałam wczesniej (lub później), żeby zobaczyć te kwitnące kępy liliowców czy irysów, to musi być niezapomniany widok.
O magnolii nie wspomnę..
Po głowie wciąż chodzi mi Twój milin, tzn. jego wszechobecność
Dobrze, że go nie wzięłam, bo miałabym koszmary w nocy, że mi między różami wyrasta albo jeszcze gorzej
Dzieci dziś pytały się, kiedy znowu pojedziemy do cioci
, zmęczenie minęło to i chęć na powrót nadeszła
Rośliny posadzone i obficie podlane, ale ślazówka przywiędła.
Reszta jest w bardzo dobrej formie.
Czekam na zdjęcia Twojej róży, tej której ukradałam Ci spory kawałek
Urwany kwiat nie wytrzymał drogi, ale zapach pozostał..
Musi mi się przyjąć, a jak jej imienia nie znajdę, to będzie Iga
dziękuję Ci jeszcze raz za wszystko
Zostawiam na pamiątkę kilka zdjęć Twojego ogrodu, głównie okolicy oczka, ono bardzo przykuwa uwagę.
No i pozdrawiamy serdecznie męża, mój D. cieszy się, że miał z kim porozmawiać nie koniecznie o roślinach
Wasza brama wejściowa zaprasza z daleka

Zaraziłaś mnie Lantanami i z pewnością się ich jeszcze dorobię, są cudne

Bardzo się cieszę, że się poznałyśmy, teraz będzie się nam dużo lepiej pisać do siebie
Jestem pełna podziwu dla Twojej wiedzy o roślinach, w dodatku bez trudu władasz łaciną, przy czym dla mnie łacińskie nazwy roślin to czarna magia
Różnorodność roślin masz ogromną i do tego rzadko spotykane odmiany
Szkoda, że nie przyjechałam wczesniej (lub później), żeby zobaczyć te kwitnące kępy liliowców czy irysów, to musi być niezapomniany widok.
O magnolii nie wspomnę..
Po głowie wciąż chodzi mi Twój milin, tzn. jego wszechobecność
Dobrze, że go nie wzięłam, bo miałabym koszmary w nocy, że mi między różami wyrasta albo jeszcze gorzej
Dzieci dziś pytały się, kiedy znowu pojedziemy do cioci
Rośliny posadzone i obficie podlane, ale ślazówka przywiędła.
Reszta jest w bardzo dobrej formie.
Czekam na zdjęcia Twojej róży, tej której ukradałam Ci spory kawałek
Urwany kwiat nie wytrzymał drogi, ale zapach pozostał..
Musi mi się przyjąć, a jak jej imienia nie znajdę, to będzie Iga
dziękuję Ci jeszcze raz za wszystko
Zostawiam na pamiątkę kilka zdjęć Twojego ogrodu, głównie okolicy oczka, ono bardzo przykuwa uwagę.
No i pozdrawiamy serdecznie męża, mój D. cieszy się, że miał z kim porozmawiać nie koniecznie o roślinach
Wasza brama wejściowa zaprasza z daleka

Zaraziłaś mnie Lantanami i z pewnością się ich jeszcze dorobię, są cudne

- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:

Pozdrawiamy Was bardzo, bardzo serdecznie
- Jagodka

Jestem pod wielkim wrażeniem z Twojej fotorelacji z mojego ogrodu . Inne spojrzenie , z innej perspektywy jest obrazem jaki w Twoich oczach , a może okiem obiektywu utrwalił się na fotkach . dziękuję
.
Ja też niezmiernie się cieszę , że miałam przyjemność Ciebie poznać . Zapraszam Aniu , w każdej chwili na nastepną wizytę .
Dziękuję za to spotkanie i życzę z całego serca , by wszystko sie przyjęło i cieszyło Twoje oczy . Mówiłam Ci , że ślazówka nie bardzo lubi przesadzanie w chwili pojawienia sie pączków , ale może po jakimś czasie odżyje . Zostaw ją , ona omdleje , liście trochę zżółtną , a po jakimś czasie się powinna przyjąć . W tym sezonie może być nieatrakcyjna , za to na drugi rok ładnie odbije . Wiem , co mówię , bo kiedyś tak zrobiłam , przesadzając ją z trawnika , gdzie się nasiała .
Oj , nie mam nic przeciwko temu , by róża , która ma zapewne więcej niż 40 lat przyjęła się i nosiła moje imię , bo zawsze będzie Ci przypominała o naszym spotkaniu .
Pozdrowienia M przekażę i wzajemnie , dla D. oraz ucałowania dla dzieciaków . Mogę być dla nich ciocią
.
Milin jest , jak zauważyłaś wszechobecny w moim ogrodzie ; między płytkami , w trawniku , na rabatach . Ciężko jest się go pozbyć i trzymać w ryzach . Szkoda by było , aby rozpanoszył się między Twoimi różami .
Dziękuję jeszcze raz za wszystko , a szczególnie za kawałek Twojej miłości
, w postaci róży
.
Ja też niezmiernie się cieszę , że miałam przyjemność Ciebie poznać . Zapraszam Aniu , w każdej chwili na nastepną wizytę .
Dziękuję za to spotkanie i życzę z całego serca , by wszystko sie przyjęło i cieszyło Twoje oczy . Mówiłam Ci , że ślazówka nie bardzo lubi przesadzanie w chwili pojawienia sie pączków , ale może po jakimś czasie odżyje . Zostaw ją , ona omdleje , liście trochę zżółtną , a po jakimś czasie się powinna przyjąć . W tym sezonie może być nieatrakcyjna , za to na drugi rok ładnie odbije . Wiem , co mówię , bo kiedyś tak zrobiłam , przesadzając ją z trawnika , gdzie się nasiała .
Oj , nie mam nic przeciwko temu , by róża , która ma zapewne więcej niż 40 lat przyjęła się i nosiła moje imię , bo zawsze będzie Ci przypominała o naszym spotkaniu .
Pozdrowienia M przekażę i wzajemnie , dla D. oraz ucałowania dla dzieciaków . Mogę być dla nich ciocią
Milin jest , jak zauważyłaś wszechobecny w moim ogrodzie ; między płytkami , w trawniku , na rabatach . Ciężko jest się go pozbyć i trzymać w ryzach . Szkoda by było , aby rozpanoszył się między Twoimi różami .
Dziękuję jeszcze raz za wszystko , a szczególnie za kawałek Twojej miłości
-
evluk

- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Piękna fotorelacja Aniu
Jadziu, nastrojowe klimaty u Ciebie
Piękny styl ogrodowy
Miłego dnia
Jadziu, nastrojowe klimaty u Ciebie
Piękny styl ogrodowy
Miłego dnia
- Jagodka

Dziękuję Ewuniu ,
. A jak tam z fotkami z Twego ogrodu ? Czyżby ' Wiedżma ' wzięła sobie urlop od ogrodowania ?
No , chyba , że jest tak bardzo zaabsorbowana obecnością M . i czasu nie starcza
.
No , chyba , że jest tak bardzo zaabsorbowana obecnością M . i czasu nie starcza
- malgocha1960

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Czy piszecie o tym pięknym pnączu milinie?Dostałam jesienią kawałek i przyjął mi się,czy się rozpanoszy po całym ogrodzie?Jagódko,napisz coś więcej z własnego doświadczenia póki mogę go jeszcze zlikwidować.
- Jagodka

Tak , Małgosiu , właśnie o nim
.
Jest bardzo ekspansywny . I to nie tylko na ścianie , gdzie przyczepia się swoimi ' mackami ' , ale też od korzenia wypuszcza młode przyrosty , gdzie popadnie . Niszczy elewację , bo mam go zasadzonego pod balkonem , gdzie miał się piąć tylko na niego .
On jednak został zlikwidowany z tego miejsca , to przelazł pod płytami chodnikowymi , wspinając się po ścianie . Przeszedł między rynną , od strony południowo-wschodniej na wysokość 10 m . Wiosną jest obcinany do grubych konarów , podobnych do glicynii , bo już wychodził na dach .W tamtym roku uszkodził małą rynienkę nad zadaszeniem balkonu na piętrze . Wdarł się do niej , rozsadzając złącza .
Myślę , że należy go posadzić w ustronnym miejscu , by nie właził tam , gdzie mamy płytki , ściany . W zasadzie trudno w ogrodzie znależć takie miejsce . Likwiduję go spomiędzy kostki brukowej , z rabat , z trawnika , a nawet jest między elewacją suteryn . Nie ma dla niego żadnej przeszkody . Poradzi sobie ze swoją wszędobylskością wszędzie .
Gosiu , to jest nasze utrapienie , owszem , kwiaty ma piękne , ale takim kosztem , to ja bym na Twoim miejscu rozważyła wnikliwie jego posiadanie . Wybór należy do Ciebie .
Jest bardzo ekspansywny . I to nie tylko na ścianie , gdzie przyczepia się swoimi ' mackami ' , ale też od korzenia wypuszcza młode przyrosty , gdzie popadnie . Niszczy elewację , bo mam go zasadzonego pod balkonem , gdzie miał się piąć tylko na niego .
On jednak został zlikwidowany z tego miejsca , to przelazł pod płytami chodnikowymi , wspinając się po ścianie . Przeszedł między rynną , od strony południowo-wschodniej na wysokość 10 m . Wiosną jest obcinany do grubych konarów , podobnych do glicynii , bo już wychodził na dach .W tamtym roku uszkodził małą rynienkę nad zadaszeniem balkonu na piętrze . Wdarł się do niej , rozsadzając złącza .
Myślę , że należy go posadzić w ustronnym miejscu , by nie właził tam , gdzie mamy płytki , ściany . W zasadzie trudno w ogrodzie znależć takie miejsce . Likwiduję go spomiędzy kostki brukowej , z rabat , z trawnika , a nawet jest między elewacją suteryn . Nie ma dla niego żadnej przeszkody . Poradzi sobie ze swoją wszędobylskością wszędzie .
Gosiu , to jest nasze utrapienie , owszem , kwiaty ma piękne , ale takim kosztem , to ja bym na Twoim miejscu rozważyła wnikliwie jego posiadanie . Wybór należy do Ciebie .
- malgocha1960

- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Dobrze,że mnie uświadomiłaś.On jest malutki,wykopię go w doniczkę i dam koleżance na działkę nad jezioro,żal jednak wyrzucać.
-
Stachu 1956
Jagodka , dziękuję bardzo za podanie nazwy kwiatów .
Pięknie w Twoim ogrodzie , tyle kwiatów .
Pięknie w Twoim ogrodzie , tyle kwiatów .
- Jagodka

Witaj
Stachu , w moim ogrodzie , dziękuję .
- pamelka

- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Jagódko a jak datury? Mają pączki? U nie liści morze, a pączka żadnego
Zaczynają kwitnać fuksje, jakbym chciała wyprowadzic na drzewko
Muszę jszcze dużo się uczyc, bo sprawa ponoc nie jest trudna, tylko trzba wiedzieć, jak sie do tego zabrać 
Zaczynają kwitnać fuksje, jakbym chciała wyprowadzic na drzewko
- Jagodka

Hej
, Jolu , moje datury też mają liście , a pączka nie widać . Zresztą moje zawsze kwitną dopiero w lipcu .
Fuksje chcąc prowadzić na drzewko , trzeba wybrać spośród gałązek jedną , w miarę prosto rosnącą . Przymocować ją do podpórki bambusowej i w paru miejscach ją podpiąć . Boczne gałązki poucinać i pozwolić jej rosnąć , do pożądanej wysokości . Dbając , by odcinać boczne przyrosty . Gdy osiągnie wysokość ok. 150 -170 , wtedy uszczykujemy wierzchołek , ona zacznie wypuszczać wiele nowych przyrostów . Przed wniesieniem jej do zimowej kwatery tniemy ją 0 1/3 , każdej gałązki . To wszystko .
Można też samemu ukorzenić fuksję , wstawiając do wody ładną prostą gałązkę . Gdy już pojawią się korzenie , wsadzić do ziemi , dać podpórkę , mocując gałązkę w kilku miejscach . W miarę wzrostu , zmieniać miejsce podpięcia i podpórkę na większą .
Fuksje chcąc prowadzić na drzewko , trzeba wybrać spośród gałązek jedną , w miarę prosto rosnącą . Przymocować ją do podpórki bambusowej i w paru miejscach ją podpiąć . Boczne gałązki poucinać i pozwolić jej rosnąć , do pożądanej wysokości . Dbając , by odcinać boczne przyrosty . Gdy osiągnie wysokość ok. 150 -170 , wtedy uszczykujemy wierzchołek , ona zacznie wypuszczać wiele nowych przyrostów . Przed wniesieniem jej do zimowej kwatery tniemy ją 0 1/3 , każdej gałązki . To wszystko .
Można też samemu ukorzenić fuksję , wstawiając do wody ładną prostą gałązkę . Gdy już pojawią się korzenie , wsadzić do ziemi , dać podpórkę , mocując gałązkę w kilku miejscach . W miarę wzrostu , zmieniać miejsce podpięcia i podpórkę na większą .