Ogródek AGNESS cz.7
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogródek AGNESS cz.7
Udało Ci się uchwycić piękno topinambura
Mi się to nie udawało, bo kwiatki wyrastały na końcach trzymetrowych łodyg i nie umiałem go sfotografować. Posadziłem go ze względu na jadalne bulwy, nie interesując się kwiatkami, czyli trafił do mnie kuchennymi drzwiami 
- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aguś - piękne portrety skalniaczków. Czy kulnik jest łatwy w uprawie? Wpadł mi w oko ta swoją niebieską barwą. Nigdzie wcześniej nie spotkałam tej roślinki.
U mnie topinambur mocno rozpanoszył się na działce zanim ją kupiłam. Chociaż ma dużo uroku prawie go zwalczyłam.
U mnie topinambur mocno rozpanoszył się na działce zanim ją kupiłam. Chociaż ma dużo uroku prawie go zwalczyłam.
- Grzesik

- Od: 20 sty 2009, o 15:49
Aguś, w zeszłym roku nabyłem kulnika, ale jeszcze mi nie kwitł, mam nadzieję w tym roku ujrzeć jego śliczne kwiatuszki 
Ogólnie to lubię skalniaczki
Ogólnie to lubię skalniaczki
-
vita

- Od: 5 sie 2009, o 20:08
Imponująca lista...część róż z niej posiadam, ale na przykład 'Augustę Luisę' oddałam bez żalu, już po pierwszym sezonie.AGNESS pisze: Vita ja zakochałam się w angielkach![]()
i na takie poluję, ale zamówiłam również kilka innych. Mn. Pilgrim, Golden Celebration, Sheakespeare 2000, Chippendale, Augusta Luise, Louise Odier, Auarell, Don Juan. New Dawn, Graham Tomas, Chopin, Corel, Derbby, i jeszcze kilka innych
![]()
Smutne w tym szaleństwie jest tylko to, że nie wszystkie uda nam się zdobyć, no a przede wszystkim znaleźć im miejsce w swoim ogrodzie
Ja zamierzałam zamówić tapiambur. Dobrze, że przeczytałam na FO o jego ekspansywności, teraz rezygnuję, mimo jego urody za mało mam miejsca.
Pozdrawiam Krystyna
- Marta_S
- 500p

- Od: 3 wrz 2010, o 12:11
Ależ ten wilczomlecz ślicznie u Ciebie wygląda
Szybko się rozrasta w ogrodzie?
Zapraszam
Ogród Marty_S
Ogród Marty_S
- JolantaG

- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Kulnika nie mam ,ale chociaż o nim słyszałam .
Mazus ,pierwszy raz widzę i słyszę .
Poczytałam troszkę u wujka google .
Oto co napisał .
Należy do rodziny Scrophulariaceae-trędownikowate. W warunkach naturalnych występuje w Himalajach. Niewielka bylina zadarniająca. W ostrzejsze zimy wymarza część nadziemna, ale zwykle wiosną odrasta z części podziemnych. Płożące pędy tworzą rozległe kobierce wysokości ok. 5 cm. Liście eliptyczne długości 1 cm osadzone są parami. Kwiaty prawie siedzące, liliowe w żółte i czerwone plamki, pojawiają się od maja do czerwca. Mazus rozłogowy jest delikatną roślinką okrywową, nadającą się do obsadzania większych płaszczyzn skalniaków. Preferuje gleby próchniczno-torfowe, kwaśne, o umiarkowanej wilgotności, a stanowiska słoneczne lub lekko ocienione. Na zimę wymaga okrycia jedliną.
Czy Ci nie wymarza .
Ładnie przyrasta . 
Mazus ,pierwszy raz widzę i słyszę .
Poczytałam troszkę u wujka google .
Oto co napisał .
Należy do rodziny Scrophulariaceae-trędownikowate. W warunkach naturalnych występuje w Himalajach. Niewielka bylina zadarniająca. W ostrzejsze zimy wymarza część nadziemna, ale zwykle wiosną odrasta z części podziemnych. Płożące pędy tworzą rozległe kobierce wysokości ok. 5 cm. Liście eliptyczne długości 1 cm osadzone są parami. Kwiaty prawie siedzące, liliowe w żółte i czerwone plamki, pojawiają się od maja do czerwca. Mazus rozłogowy jest delikatną roślinką okrywową, nadającą się do obsadzania większych płaszczyzn skalniaków. Preferuje gleby próchniczno-torfowe, kwaśne, o umiarkowanej wilgotności, a stanowiska słoneczne lub lekko ocienione. Na zimę wymaga okrycia jedliną.
Czy Ci nie wymarza .
Agniesiu śliczne wiosenne fociaczki, nic tylko powzdychać..
Dębika nabyłam zeszłego lata, ale jak patrzę na Twojego, to mój chyba dębikiem nie jest

Dębika nabyłam zeszłego lata, ale jak patrzę na Twojego, to mój chyba dębikiem nie jest
wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Jacku , ależ mnie zaciekawiłeś
O jadalnych bulwach wiem, ale nigdy nie próbowałam i nie znam nikogo, kto by to robił. A Ty już je jadłeś ? jeśli tak to jak wrażenia ?
Izuśu mnie kulnik rośnie 2 lata, rósł bardzo ładnie i kwitł . Zobaczymy jak przezimuje. Nie rozrasta się zbyt mocno.
Grzesiu myślę, że w tym roku pięknie Ci zakwitnie
Dębik na pierwszej fotce to od Ciebie
Viki, a czemu pozbyłaś Augusty
ja sie w niej zakochałam od pierwszego wejrzenia
zamówiłam 2 krzaczki .
Z tym miejscem to naprawdę problem , szczególnie w takim niewielkim ogródeczku jak mój
ale coś wykombinuję
Krysiu, naprawdę rozrasta się niesamowicie, trudno go wyplenić
Marto wilczomlecz u mnie bardzo ładnie przyrasta, mam nadzieję, ze ładnie przezimuje, sadzony jesienią 2009 w kolejnym sezonie był już piękną kępką
Jolu Mazus mi bardzo sie podoba . Jest śliczną drobniuteńką roślinką, nie mam fotek jak sie rozrósł, a zrobił to pięknie
Już nie ma pojedynczych kępek , tylko jeden gęsty kobierzec, nawet już w kolejnym sezonie po posadzeniu dzieliłam go i wysyłałam sadzoneczki
Poprzednią zimę pięknie przetrwał, mam nadzieję, że teraz będzie podobnie
Martuś a masz zdjęcie swojego dębika
Porównamy .
Izuśu mnie kulnik rośnie 2 lata, rósł bardzo ładnie i kwitł . Zobaczymy jak przezimuje. Nie rozrasta się zbyt mocno.
Grzesiu myślę, że w tym roku pięknie Ci zakwitnie
Viki, a czemu pozbyłaś Augusty
Z tym miejscem to naprawdę problem , szczególnie w takim niewielkim ogródeczku jak mój
Krysiu, naprawdę rozrasta się niesamowicie, trudno go wyplenić
Marto wilczomlecz u mnie bardzo ładnie przyrasta, mam nadzieję, ze ładnie przezimuje, sadzony jesienią 2009 w kolejnym sezonie był już piękną kępką
Jolu Mazus mi bardzo sie podoba . Jest śliczną drobniuteńką roślinką, nie mam fotek jak sie rozrósł, a zrobił to pięknie
Martuś a masz zdjęcie swojego dębika
-
vita

Trudno mi odpowiedzieć...kupiłam ją pod wpływem sugestii producenta, a jak zakwitła, to...jakoś mi nie leżała
Trudno zestawić jej kwiaty z innymi. Kombinuj z miejscem, kombinuj! U mnie też wkrótce przyjdzie ten moment.
Trudno zestawić jej kwiaty z innymi. Kombinuj z miejscem, kombinuj! U mnie też wkrótce przyjdzie ten moment.
No właśnie, zdjęcie dębika, nie kwitło, nie sfotografowałam, a jego listki- patrząc na Twojego- trochę jakby mi nie pasują
jak zakwitnie to się okaże 
wszystko moje jest tu:
zapraszam
zapraszam
- AGNESS

Vita zobaczymy jak u mnie zakwitnie, mam nadzieję, ze będzie taka jak na zdjęciach. U mnie nie będzie kłopotów z zestawieniem z innymi kolorkami.....bo u mnie nic pod kolor
całkowity misz-masz
Martuś, więc musimy uzbroić sie w cierpliwość i poczekać .....na szczęście to już nie długo
Kolejne skalniaczkowe wspomnienia
Delosperma

Głowienka

Posłonek

Marzanka i Skalnica

Czosnek

Martuś, więc musimy uzbroić sie w cierpliwość i poczekać .....na szczęście to już nie długo
Kolejne skalniaczkowe wspomnienia
Delosperma

Głowienka

Posłonek

Marzanka i Skalnica

Czosnek

Agnieszko cudowne skalniaczkowe wspomnienia
, a pierwsze zdjęcie jest po prostu zaj...ste

- AGNESS

Aniu skalniaczki to moja najwcześniejsza i wciąż trwająca miłość
Ta różowa delosperma niestety nie przetrwała , mam w tej chwili tylko żółtą, mam nadzieję, że pokaże na co ją stać

-
vita

Najwcześniejsza i wciąż trwająca miłość do skalniaczków...miłe dla ucha wyznanie.
Widać zresztą, że są u Ciebie takie wychuchane i ładnie je fotografujesz. Delospermy to chyba nie widziałam jeszcze na oczy
U mnie tylko rojniki od lat rosnące w tych trudnych miejscach. Rekompensuję sobie brak skalniaka sukulentami w doniczkach.
Widać zresztą, że są u Ciebie takie wychuchane i ładnie je fotografujesz. Delospermy to chyba nie widziałam jeszcze na oczy