Nowy ogród Jacka 2010
- przemekg
- 1000p

- Od: 9 sty 2010, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nowy ogród Jacka 2010
Jacku u mnie tez okropna pogoda
, zimno, pada, chmury. Widzę, że nie będziesz miał żadnego problemu z utworzeniem białej rabaty
, chodzi mi ostatnio po głowie pomysł
aby trawiastą rabatkę, którą planuję w przyszłym roku zrobic ubrać też tylko w białe kwiatki.
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Witaj Przemku
Białych kwiatów mam sporo, choć coś mi świta, że musi być zielona rama, tło więc trzeba będzie uzupełnić iglakami lub jakimiś białokwitnącymi krzewami.
Połączenie traw i białych kwiatów - będzie super! Odętki, goździki pierzaste czy liatry bardzo dobrze pasują z trawami. Do tego trochę kamieni.
Połączenie traw i białych kwiatów - będzie super! Odętki, goździki pierzaste czy liatry bardzo dobrze pasują z trawami. Do tego trochę kamieni.
- Matemax
- 1000p

- Od: 14 sty 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jacku a może coś takiego?

piękne macro
bardzo lubie takie szczegóły,

piękne macro
- JacekP

Mateusz, piękne to
Laurowiśnia
Ja też lubię macro, widać szczegóły i misterny świat pod lupą
Ja też lubię macro, widać szczegóły i misterny świat pod lupą
- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Jacku
Jestem zauroczona portretami Twoich białych kwiatów
Rewelacja
nie są łatwe do uchwycenia .
Zaciekawiła mnie tykwa, większość dyniowatych ma żółte kwiaty a tu proszę.
Twoją nie znaną roślinkę a' la laurowiśnia typuję jako dziurawiec

Jestem zauroczona portretami Twoich białych kwiatów
Rewelacja
Zaciekawiła mnie tykwa, większość dyniowatych ma żółte kwiaty a tu proszę.
Twoją nie znaną roślinkę a' la laurowiśnia typuję jako dziurawiec
- JacekP

Witaj Aguś
Mój aparat dobrze radzi sobie z białym kolorem
Kwiaty tykwy też mnie zaskoczyły - nie dość że białe, to jeszcze nie lubią słońca (otwierają się wieczorem albo w pochmurne dni). Za to cała roślina ciepłolubna i chyba nie doczekam się owoców.
Dziurawiec
Chyba nie (mam kielichowaty) ale zobaczymy 
Dziurawiec
-
Soczewka
- 1000p

- Od: 9 mar 2010, o 10:35
Gdybyś faktycznie rozpatrywał zmianę zamieszkania to zastanowiłabym się nad propozycją Ali . Ona mieszka w bardzo pięknym i cichym miejscu.
A i ja bym miała do Ciebie blisko.
Piszesz o ławeczce to chyba zakup dopiero na starość.
Ja męczyłam męza o zrobieni jakiegoś zakątka ze stołem,ławami i parasolem i usłyszałam Po co jak i tak nigdy nie masz czasu usiąść. To tak trochę podobnie jak ty
Piękny trawnik i rabaty bylinowe
A i ja bym miała do Ciebie blisko.
Piszesz o ławeczce to chyba zakup dopiero na starość.
Piękny trawnik i rabaty bylinowe
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
- chatte
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie wiem, czy Ci mówiłam, że robisz bardzo ładne zdjęcia, ale zawilcem to mnie rzuciłeś na kolana!
Przepiękne zdjęcie!
Ty też chcesz robić białą rabatę?
Dlaczego?
Przeciez to ... nienaturalne ;)
Przepiękne zdjęcie!
Ty też chcesz robić białą rabatę?
Przeciez to ... nienaturalne ;)
-
x-d-a
Jacku, ja też uwielbiam białe kwiaty za ich elegancję, niewinność, piękne lśnienie w półmroku i na tle ciemnej zieleni...
Ale takich pięknych, artystycznych fotek nie umiem robić
Spróbowałam za to zrobić Białą Rabatę i może jest ona nienaturalna (Chatte), ale czyż ogród jest naturalnym tworem?
Mnie się podoba, choć oczywiście białe kwiaty fajnie jest uzupełnić różnymi odcieniami zieleni, trawkami, kamieniami, a może nawet kapką koloru dla przeciwwagi
Ale takich pięknych, artystycznych fotek nie umiem robić
Spróbowałam za to zrobić Białą Rabatę i może jest ona nienaturalna (Chatte), ale czyż ogród jest naturalnym tworem?
Mnie się podoba, choć oczywiście białe kwiaty fajnie jest uzupełnić różnymi odcieniami zieleni, trawkami, kamieniami, a może nawet kapką koloru dla przeciwwagi
- JacekP

Witajcie! Dziś mimo niesprzyjającej pogody podziałałem trochę w ogrodzie. To mnie wspaniale odstresowuje i napełnia radością. Ziemia miękka od wody to i chwasty dobrze się wyrywało. A druga ulubiona czynność w takich warunkach to przesadzanie. Dziś co prawda tylko pierwiosnki przesadziłem ale jutro zabieram się ostro za sadzenie, bo dziś znajoma obdarowała mnie pięknymi roślinami (m.in. cytryniec chiński, żurawina, fioletowa chryzantema)
Halinko, tykwa tak się teraz rozbujała, że ma tych kwiatów całkiem sporo. Nawet małe owocki dziś wypatrzyłem
Moniko, napaliłem się na ławkę z piaskowca, ale już mi powoli przechodzi. Pomyślę w przyszłym roku. A ta ławka to tak bardziej, dla ozdoby i żeby coś postawić - picie, telefon, ubranie itp.
Z trawnikiem póki co większych kłopotów nie ma. Koszenie i nawożenie dwa razy w sezonie. Nie jest jak dywan ale mam na razie ważniejsze sprawy ogrodowe niż trawnik.
Izo, zawilec biały i mi przypadł szczególnie do serca. Był niewielki a teraz dostał rozpędu - wypuścił duże liście i sporo pąków kwiatowych.
Co do białej rabaty, to jest to cząstka większego planu - rabaty kolorystyczne. Druga duża rabata jest podzielona na 7 części kolorystycznych i biały stanowi jej środek. A co w tym nienaturalnego, że grupujemy rośliny według jakiejś zasady, klucza
Dalu tak, biel wymaga przeciwwagi ale innych kolorów poza zielenią nie chcę wprowadzać. Wycofałem się z sadzenia hortensji, bo przebarwiają się na różowo, natomiast białe elementy - kamienie, doniczki itp - owszem. Może nawet jakaś rzeźba, bo to akurat środek ogrodu
Halinko, tykwa tak się teraz rozbujała, że ma tych kwiatów całkiem sporo. Nawet małe owocki dziś wypatrzyłem
Moniko, napaliłem się na ławkę z piaskowca, ale już mi powoli przechodzi. Pomyślę w przyszłym roku. A ta ławka to tak bardziej, dla ozdoby i żeby coś postawić - picie, telefon, ubranie itp.
Z trawnikiem póki co większych kłopotów nie ma. Koszenie i nawożenie dwa razy w sezonie. Nie jest jak dywan ale mam na razie ważniejsze sprawy ogrodowe niż trawnik.
Izo, zawilec biały i mi przypadł szczególnie do serca. Był niewielki a teraz dostał rozpędu - wypuścił duże liście i sporo pąków kwiatowych.
Co do białej rabaty, to jest to cząstka większego planu - rabaty kolorystyczne. Druga duża rabata jest podzielona na 7 części kolorystycznych i biały stanowi jej środek. A co w tym nienaturalnego, że grupujemy rośliny według jakiejś zasady, klucza
Dalu tak, biel wymaga przeciwwagi ale innych kolorów poza zielenią nie chcę wprowadzać. Wycofałem się z sadzenia hortensji, bo przebarwiają się na różowo, natomiast białe elementy - kamienie, doniczki itp - owszem. Może nawet jakaś rzeźba, bo to akurat środek ogrodu
-
iga23

- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jacku, ta roślinka niewiadoma, ma liście jak kiścień....Może to on?
- JacekP

Dziękuję Iga; może to faktycznie kiścień
Cenna wskazówka, bo kiścień do kwaśnej gleby
Takiego małego nigdy nie widziałem, więc bym nie poznał.
- Margo2

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Ja też jestem za kiścieniem. Pięknie przebarwia się na jesieni. Mój coś zachorował.
Ja przyszłam na żurawki, a tu pięknie biało.
Ja przyszłam na żurawki, a tu pięknie biało.
-
Monia68

- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Jacku, też stawiam na kiścienia 
Śliczny zawilec, też go mam
Śliczny zawilec, też go mam