Pieczarki - uprawa amatorska
Re: Pieczarki - uprawa amatorska
8 grudnia mi przyszły i wtedy też zasypałam torfem ( dołączonym do podłoża). Podłoże III faza, więc tylko torf i podlewanie
.

- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
noo chciałabym pieczarki..
Ale znów będę miała problem z okrywą do nich
A może dlatego moje pieczarki nie były tak bujnie zagęszczone jak Wasze.. bo okrywę zrobiłam z ziemi do kwiatów
Ale znów będę miała problem z okrywą do nich

A może dlatego moje pieczarki nie były tak bujnie zagęszczone jak Wasze.. bo okrywę zrobiłam z ziemi do kwiatów

Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)

- Rusalka
- 1000p
Kasia..
bo u mnie wszystko co chce żyć to musi o życie swe walczyć
;)
U mnie każda roślina żyjąca musiała przejść traume.. tylko te najsilniejsze dały sobie rade i cieszyły
A na poważnie.. długo? no coś ponad 2 miesice były..az w końcu te psiochy sie zaczeły robić i się ich wystraszyłam
Nooo ciekawe jak Alalfabeta chwali sobie pieczarki.. bo bym tym razem z tego samego źródła brała kostke..
płaciłabym wtedy 6zl (z tego co pamiętam) a nie 35 jak przy tej 1 z allegro
bo u mnie wszystko co chce żyć to musi o życie swe walczyć

U mnie każda roślina żyjąca musiała przejść traume.. tylko te najsilniejsze dały sobie rade i cieszyły

A na poważnie.. długo? no coś ponad 2 miesice były..az w końcu te psiochy sie zaczeły robić i się ich wystraszyłam

Nooo ciekawe jak Alalfabeta chwali sobie pieczarki.. bo bym tym razem z tego samego źródła brała kostke..
płaciłabym wtedy 6zl (z tego co pamiętam) a nie 35 jak przy tej 1 z allegro

No tak , apetycznie to one nie wyglądałyRusalka pisze:A na poważnie.. długo? no coś ponad 2 miesice były..az w końcu te psiochy sie zaczeły robić i się ich wystraszyłam

Ja kupiłam właśnie na all...ro z teściową razem 3 zestawy ( jeden koszt przesyłki, więc nam się to cenowo jakoś lepiej rozłożyło

Ale fajnie, bo wszystko już jest tam gotowe, tylko zasypać torfem i doglądać

- martadela200
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 2 sty 2012, o 23:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam!! Pod koniec grudnia wysypałam torf i nakryłam gazetą,tak jak było napisane w instrukcji,jak już wyszedł biały nalot,to wysypałam okrywę,i tak już z ta okrywą jest 3 dni.Teraz ten nalot(wygląda jak pleśń)wychodzi mi na okrywę-czy ma to tak wyglądać??Pomocy martadela200 

- ANalfabeta
- 200p
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hej Aniu,Rusalka pisze:Kasia..
bo u mnie wszystko co chce żyć to musi o życie swe walczyć;)
U mnie każda roślina żyjąca musiała przejść traume.. tylko te najsilniejsze dały sobie rade i cieszyły![]()
płaciłabym wtedy 6zl (z tego co pamiętam) a nie 35 jak przy tej 1 z allegrooo
Wywołany do tablicy odpowiadam.
Pieczarki mam cały czas...
Od pierwszego rzutu coś koło końcówki września chyba co jakiś czas mam kilkaset gram pieczarek. Na zupe, zapiekanki itp bieżące potrzeby.
Problemem u mnie podobnie jak u Ciebie była okrywa. Kupiłem torf odkwaszony i tak zasypałem, bo grzybnia już dobrze przerośnięta.
Wkrótce pojawiły się muszki/meszki i sinienie okrywy.
I to ostatnie to ponoc "zasługa" kostki z Gołąbka.
W opinii lokalnych pieczarkarzy ze Skórca, Żelkowa czy Mokobód to nie najlepszy producent, ale biorąc pod uwage moje/nasze potrzeby jest ok.
Suma sumarum polecam za oszczędność w zakupie.
A następnym razem skusze się na 3 faze i kupie okrywe lub solidnie sparze posiadany jeszcze torf.
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
- Rusalka
- 1000p
Analfabeta..
A u nich da sie kupić pieczarki w 3 fazie ??
ja to bym juz coś chciała hodować..niech by coś rosnąć zaczęło bo fiksować zaczynam
A u nich da sie kupić pieczarki w 3 fazie ??
ja to bym juz coś chciała hodować..niech by coś rosnąć zaczęło bo fiksować zaczynam

- ANalfabeta
- 200p
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
Zadzwoń sam się chętnie dowiem
http://unikost.pl/
PS.
Ty zaczynasz fiksować, a ja już na parapecie 10cm sadzonki ostrej papryczki hoduje.
http://unikost.pl/
PS.
Ty zaczynasz fiksować, a ja już na parapecie 10cm sadzonki ostrej papryczki hoduje.
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
A ja mam trochę inne pytanie.
Czy stosowaliście podłoże spod pieczarek pod uprawę warzywną i jakie to dało rezultaty ?
Może ktoś wie, gdzie je zdobyć.
Czy stosowaliście podłoże spod pieczarek pod uprawę warzywną i jakie to dało rezultaty ?
Może ktoś wie, gdzie je zdobyć.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Pod część krzaków pomidorów i pod paprykę użyłam ziemi po pieczarkach. Pod inne obornik granulowany bydlęcy. Dołek- obornik/ziemia po pieczarkach - ziemia- woda - roślina - ziemia.
W tym roku też tak zrobię, ale uważniej będę obserwować
.
Z tego co wiem to Tadeusz48 stosuje ziemię po pieczarkach i pewnie fachowo Ci odpowie na pytanie i gdzie zdobyć
.
W tym roku też tak zrobię, ale uważniej będę obserwować

Z tego co wiem to Tadeusz48 stosuje ziemię po pieczarkach i pewnie fachowo Ci odpowie na pytanie i gdzie zdobyć

-
- 200p
- Od: 9 lut 2010, o 09:37
Pieczarki-uprawa domowa http://www.gadar.pl/grzybnie/1100
Opakowanie zawiera: PUDEŁKO 5kg 1 szt. Waga przedmiotu: 5.00 kg Cena w naszym sklepie: 23,00
Zagrzybione podłoże pieczarki -opakowanie ok. 5kg
Oferujemy kultury białych pieczarek
Do uprawy domowej ?własne pieczarki przez 4 miesiące
hodowla całoroczna
Do tak przygotowanego zestawu potrzebujesz tylko wody !!!
Czas trwania zbiorów: 3-4 miesiące
Witam .Pieczarek jeszcze nie uprawiałam ale takie piękne pokazujecie że nabrałam ochoty więc mam pytanie czy kupił ktoś pieczarki w Gadarze Te wystarczy tylko podlać i czekać aż grzybnia przerośnie podłoże Jakoś skąpo informują o sposobie uprawy chyba że dołączą ulotkę z opisem razem z grzybnią Mam pytanie czy to jest droga grzybnia?
Opakowanie zawiera: PUDEŁKO 5kg 1 szt. Waga przedmiotu: 5.00 kg Cena w naszym sklepie: 23,00
Zagrzybione podłoże pieczarki -opakowanie ok. 5kg
Oferujemy kultury białych pieczarek
Do uprawy domowej ?własne pieczarki przez 4 miesiące
hodowla całoroczna
Do tak przygotowanego zestawu potrzebujesz tylko wody !!!
Czas trwania zbiorów: 3-4 miesiące
Witam .Pieczarek jeszcze nie uprawiałam ale takie piękne pokazujecie że nabrałam ochoty więc mam pytanie czy kupił ktoś pieczarki w Gadarze Te wystarczy tylko podlać i czekać aż grzybnia przerośnie podłoże Jakoś skąpo informują o sposobie uprawy chyba że dołączą ulotkę z opisem razem z grzybnią Mam pytanie czy to jest droga grzybnia?
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 wrz 2011, o 19:10
Witam kilka miesięcy temu zainteresowałem się uprawą pieczarek chciałem sam przygotować podłoże by satysfakcja była większa niż z kupionej kostki oczywiście grzybnie ziarnistą musiałem kupić bo sam jej nie zrobię :P jak naradzie podjąłem 3 próby :
1 próba : Część Grzybnie ziarniste którą nabyłem za 14 zł 1kg to jest na 200kg podłoża wymieszałem z obornikiem końskim i gipsem z tym że obornik był świeży i to był mój błąd nic nie wyrosło prócz Chrobaków :P
Ktoś na tym forum uświadomił mnie że podłoże musi poddać procesowi fermentacji kompostowaniu więc tak zrobiłem obornik koński z dodatkiem kurzego poddałem fermentacji układając w pryzmę + dodając później woda i gips i znowu fermentacja mieszanie tego i układanie kilka razy w pryzmę by coś na tym wyrosło gdy stwierdziłem że fermentacja już się zakończyła postanowiłem spasteryzować włożyłem beczkę do su śni a w do nie ten kompost po czym zapaliłem i wędziłem cały boży dzień
po pasteryzacji podłoże było gotowe
I tak przyszedł czas na 2 próbę
przygotowałem część tego podłoża pod wysiew dodając trochę jeszcze gipsu idę po grzybnię ziarnistą do lodówki paczę a tam zamiast białe ziarenka grzybni to była zielonym mchem poprzerastana po prostu mi spleśniała ale nie dałem za wygraną i pomyślałem że jak wymieszam z kompostem to może coś wyrośnie i to był mój kolejny błąd nic nie wyrosło
Nie dając za wygraną kupiłem jeszcze jedno opakowanie grzybni ziarnistej tylko mniejsze za 4,5 zł 25 Deko na 50 kg podłoża
I tak przyszedł czas na 3 próbę więc następną porcję podłoża wymieszałem z gipsem i grzybnią zostawiając trochę by posypać po wie szu gdzieś tak wyczytałem że jak się posypie to szybciej się rozrośnie i tą próbę zaliczam do najbardziej udanej naradzie to wygląda tak :
http://imageshack.us/f/14/dsc0066mz.jpg/
http://imageshack.us/g/338/dsc0067ap.jpg/
I mam pytanko czy już jest czas na okrywę wierzchnią? czy jeszcze czekać? żeby się bardziej rozrosła i czy to normalnie wygląda? w stosunku do tych kostek zakupionych bo nigdy jej nie miałem.
a jak sądzicie jest szansa by coś wyrosło ???
Obiecałem sobie że do póki mi chodziarz jedna nie wyrośnie nie dam za wygraną :P
1 próba : Część Grzybnie ziarniste którą nabyłem za 14 zł 1kg to jest na 200kg podłoża wymieszałem z obornikiem końskim i gipsem z tym że obornik był świeży i to był mój błąd nic nie wyrosło prócz Chrobaków :P
Ktoś na tym forum uświadomił mnie że podłoże musi poddać procesowi fermentacji kompostowaniu więc tak zrobiłem obornik koński z dodatkiem kurzego poddałem fermentacji układając w pryzmę + dodając później woda i gips i znowu fermentacja mieszanie tego i układanie kilka razy w pryzmę by coś na tym wyrosło gdy stwierdziłem że fermentacja już się zakończyła postanowiłem spasteryzować włożyłem beczkę do su śni a w do nie ten kompost po czym zapaliłem i wędziłem cały boży dzień

I tak przyszedł czas na 2 próbę
przygotowałem część tego podłoża pod wysiew dodając trochę jeszcze gipsu idę po grzybnię ziarnistą do lodówki paczę a tam zamiast białe ziarenka grzybni to była zielonym mchem poprzerastana po prostu mi spleśniała ale nie dałem za wygraną i pomyślałem że jak wymieszam z kompostem to może coś wyrośnie i to był mój kolejny błąd nic nie wyrosło
Nie dając za wygraną kupiłem jeszcze jedno opakowanie grzybni ziarnistej tylko mniejsze za 4,5 zł 25 Deko na 50 kg podłoża

I tak przyszedł czas na 3 próbę więc następną porcję podłoża wymieszałem z gipsem i grzybnią zostawiając trochę by posypać po wie szu gdzieś tak wyczytałem że jak się posypie to szybciej się rozrośnie i tą próbę zaliczam do najbardziej udanej naradzie to wygląda tak :
http://imageshack.us/f/14/dsc0066mz.jpg/
http://imageshack.us/g/338/dsc0067ap.jpg/
I mam pytanko czy już jest czas na okrywę wierzchnią? czy jeszcze czekać? żeby się bardziej rozrosła i czy to normalnie wygląda? w stosunku do tych kostek zakupionych bo nigdy jej nie miałem.
a jak sądzicie jest szansa by coś wyrosło ???
Obiecałem sobie że do póki mi chodziarz jedna nie wyrośnie nie dam za wygraną :P
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Wygląda, że zaczyna grzybnia rozrastać, może jeszcze poczekaj aż całkiem przerośnie, bo gdy za szybko przykryjesz torfem, to nierówno będzie rosnąć.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny