Papryka do gruntu. Część 1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryka do gruntu.

Post »

Ja siałam bezpośrednio do ziemi i nakrywałam doniczkę folią, którą trzymałam obok kominka (nie posiadam kaloryferów). Jak pokazały sie pierwsze kiełki zdjęłam folię i postawiłam je na parapecie. :wink:
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Mag go
jeśli nakryjesz folią wg mnie dla bezpieczeństwa powinnaś raz dziennie zajrzeć
ziemia tak "zamknięta" mioże beż dostępu powietrza zacząc pleśnieć -ja zaglądałam właśnie w obawy o to.. :)

I moczyłam paprykę i trzymałam-nadal trzymam -już miesiąc jedne ziarna na kaloryferze i ciągle śpią ;:14 ;:14 ;:14
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Skoro po miesiącu nie wykiełkowała , to juz nie wykiełkuje.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mag_go
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 mar 2011, o 08:06

Post »

No ja właśnie je przykryłam i zagladam do nich żeby złapały świeżego powietrza ;) Minął dopiero tydzień, a ja mam wrażenie że to cała wieczność, nie lubię czekać... ;)
Pozdrawiam,
Magda.
aniaop
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 16:26

Post »

A ja swoje ugotowałam.... ;:137
Dałam na ligninę, do woreczka i na grzejnik, na ręcznik.Tylko przypalałam słabo , bo ciepło było.Wczoraj zmarzłam, przyjarałam aż miło, a dopiero wieczorem :shock: o raju!! moje papryczki.....
Myślę ,że nic z nich nie będzie... smutne, bo wcześniejszy wysiew cały mi spleśniał, nie wiem czemu, teraz ugotowałam...
Papryczek nie będzie. :cry: :cry:
Wszyscy jadą na ziemię z biedronki, zawsze w niej robiłam rozsady, nigdy kawałka choroby nie było.Teraz nie było ziemi w robalu, kupiłam w ogrodniczym, po lawendzie pozostało piękne wspomnienie , bazylia zaatakowana z 2 stron, a previcur w tej dziurze niedostępny ;:14
Mam sylit, podziała? pomoże ktoś?
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Może nie ugotowałaś ? Ja wszystko kiełkuję na kaloryferach ( małych pojemniczkach w mokrej ziemi) i czasem hajcuję aż miło. Jeszcze niczego nie ugotowałam. Kiedy woda w kaloryferze ma 50 stopni (a trzeba porządnie napalić żeby tyle było) to on jest naprawdę gorący, ciężko rękę utrzymać na nim dłużej. I tak kiełkuję pomidory, paprykę i w sumie wszystko. I jest ok.

Doczytałam teraz, że one jeszcze na ręczniku były... to myślę, że na 100% nic im się nie stało.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47

Post »

Witam!
Papryka aby szybko wschodziła wymaga wysokiej temperatury.Ja od lat tak robię: po posianiu w opakowaniu po ciastkach z otworkami u dołu zraszam wodą okrywam folią i ustawiam na kaloryferze na dwa - trzy dni.Codziennie odkrywam aby przewietrzyć i gdy zobaczę pierwsze kiełki ustawiam pudełko na parapecie nad kaloryferem i papryka rośnie.Pikuję do doniczek gdy urosną pierwsze listki właściwe po same liścienie.Sadzę do folii zimnej razem z pomidorami jak zrobi się ciepełko tzn.gdzieś około drugiej dekady maja.Paprykę najlepiej sadzić w grupkach po 3 papryki gdy podrosną związać sznurkiem aby się dobrze trzymały gdy zaczną owocować.
Powodzenia w uprawie Edward. ;:138
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Moja papryka na dzień dzisiejszy wygląda tak :wink:

Obrazek
pozdrawiam, Anita
anula9
50p
50p
Od: 4 mar 2011, o 13:32

Post »

W tym roku po raz pierwszy siałam nasionka papryki. Kupiłam pyszną, słodką czerwoną paprykę w sklepie, wydłubałam nasionka, chwilkę przesuszyłam i wysiałam do podziurawionego pojemnika na ciasto, z pokrywką. Stał sobie na parapecie. Potem parę dni na grzejniku. Wyjeżdżałam na kilka dni, więc znowu postawiłam na parapecie. Po powrocie do domu oniemiałam, bo okazało się, że nasionka wykiełkowały podnosząc warstwę ziemi w pojemniku. Zebrałam ją więc i moim oczom ukazał się las papryczek. Poczekam jeszcze trochę i przepikuję roślinki do pojedynczych doniczek. Potem wsadzę do gruntu. Czy coś z tego będzie?. Nie mam pojęcia, ale czekam na efekty. ;:65
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nitka, masz do tego rękę, nie ma co, pozazdrościć ;:108 Fotki w innych wątkach też widziałam :)

Anula - zrobiłam tak samo, w ten sposób mam 30 sadzoneczek, a co z nich będzie, to będzie, nawet jeśli nasionka są z F1, to i tak frajda :D
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

Nitko, piękne te Twoje pomidorki i papryki i już takie duże, kiedy siałaś?
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Dzięki dziewczyny ;:196 , fakt ja kocham to robić ;:108
Ewik, siałam je 9 lutego, bez wcześniejszego moczenia, czy trzymania na kaloryferze. U mnie w domu jest temp. między 18-20 stopni, więc luksusów nie mają, ale na szczęście jest coraz więcej słońca ;:3

:wink:
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Anitko
Śliczne te papryczki!!!

Mam pytanie do Was..
Czy jak wysieje się papryki za 2-3 tyg to będzie coś z tego?
Pytam bo uparłam się i dziś dałam do namoczenia znów paprykę która mi kiełkować nie chce..
i tak się zastanawiam czy jest sens..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Paprykę wysadza sie do gruntu nieco póżniej niż pomidory więc jeszcze zdążysz siejąc teraz, pod warunkiem, że nie bedzie kiełkować miesiąc.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Rusałko sens jest jeśli, jak napisał forumowicz, nie będzie leżakowała miesiąc. I po to bym ją wysiała do mokrej ziemi, przykryła i postawiła na gorącym kaloryferze zamiast moczyć. Naprawdę szybciej wschodzi.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”