Za każdym razem jak wchodzę do ciebie wiosną, to mam focha na swoje iryski żyłkowane
 No uwielbiam te widoczki
 No uwielbiam te widoczki  W ogóle wiosna szaleje u ciebie na całego, aż szczęka opada
 W ogóle wiosna szaleje u ciebie na całego, aż szczęka opada 

No uwielbiam te widoczki
 No uwielbiam te widoczki  W ogóle wiosna szaleje u ciebie na całego, aż szczęka opada
 W ogóle wiosna szaleje u ciebie na całego, aż szczęka opada 

Wiatr, a może kot go złamał.
 Wiatr, a może kot go złamał.

Niestety zimno takie, że ani kwiaty się nie rozwijają, ani ja się nie ruszam z domu.
  Niestety zimno takie, że ani kwiaty się nie rozwijają, ani ja się nie ruszam z domu.
 Teraz tylko białe ciemierniki i kilka cebulic mają kwiaty.
 Teraz tylko białe ciemierniki i kilka cebulic mają kwiaty.
 Wnusia znowu będzie rozpieszczana przez babcię. Wiosna poszalała dwa dni, znowu śnieg i przenikliwe zimno.
  Wnusia znowu będzie rozpieszczana przez babcię. Wiosna poszalała dwa dni, znowu śnieg i przenikliwe zimno.  

One zawsze takie niziutkie? Takich zupełnie nie znam, moje wszystkie są sporo wyższe. Takiego, jak Twój odmianowy Ice N'Roses Red, kupiłam sobie w ubiegłym roku, też tylko z dwoma kwiatami. Nie wiem, czy to ten sam, bo mój był bezimienny, ale w tym roku rozrósł się bardzo i ma przynajmniej kilkanaście kwiatów. To raczej nie wiatr go uszkodził, wtedy byłby chyba tylko przygięty, a tutaj jest złamany. Ale tuz obok widać wychodzący z ziemi kiełek, a to znaczy, że on już się rozrasta
  One zawsze takie niziutkie? Takich zupełnie nie znam, moje wszystkie są sporo wyższe. Takiego, jak Twój odmianowy Ice N'Roses Red, kupiłam sobie w ubiegłym roku, też tylko z dwoma kwiatami. Nie wiem, czy to ten sam, bo mój był bezimienny, ale w tym roku rozrósł się bardzo i ma przynajmniej kilkanaście kwiatów. To raczej nie wiatr go uszkodził, wtedy byłby chyba tylko przygięty, a tutaj jest złamany. Ale tuz obok widać wychodzący z ziemi kiełek, a to znaczy, że on już się rozrasta  

i ślicznie kwitnące białe ciemierniki,
  i ślicznie kwitnące białe ciemierniki,  
   które wprost zachwycają ogromną ilością kwiecia.
  które wprost zachwycają ogromną ilością kwiecia.  
  Niedobra!
  Niedobra!  
  Oby jak najkrócej.
  Oby jak najkrócej. 

Moje trzy odmianowe ciemierniki w zeszłym sezonie kupione zginęły, tylko jeden ma ze trzy listki,a pączka żadnego.Wydaje mi się, że za głęboko je wsadziłam.
 Moje trzy odmianowe ciemierniki w zeszłym sezonie kupione zginęły, tylko jeden ma ze trzy listki,a pączka żadnego.Wydaje mi się, że za głęboko je wsadziłam.  Na pocieszenie mam dwa białe kwitnące i jeden z pąkami ciemniejszy
 Na pocieszenie mam dwa białe kwitnące i jeden z pąkami ciemniejszy  

Mam nadzieję, że to ostatnie podrygi zimy.Czekamy na nią i coś doczekać się nie możemy.Najgorsze jest to, że wtedy po szkółkach się zagląda i lądują w koszyku zakupy.
 Mam nadzieję, że to ostatnie podrygi zimy.Czekamy na nią i coś doczekać się nie możemy.Najgorsze jest to, że wtedy po szkółkach się zagląda i lądują w koszyku zakupy. 

Szkoda ciemiernika, on tak długo potrafi kwitnąć... Za to ten kremowy nadrabia ilością kwiecia. Tulipany już na starcie
 Szkoda ciemiernika, on tak długo potrafi kwitnąć... Za to ten kremowy nadrabia ilością kwiecia. Tulipany już na starcie  To Exotic Emperor, prawda?
 To Exotic Emperor, prawda?

Z deszczu się cieszę, u mnie już sucho, ale nie mogę dokończyć sprzątania po zimie, nie wychodzę jak wieje i zimno.
  Z deszczu się cieszę, u mnie już sucho, ale nie mogę dokończyć sprzątania po zimie, nie wychodzę jak wieje i zimno.
 Zastanawiałam się czy mój czerwony ciemiernik nie padł łupem kosów, które szaleją w moim ogrodzie.
  Zastanawiałam się czy mój czerwony ciemiernik nie padł łupem kosów, które szaleją w moim ogrodzie. 

Tych nie wykopuję, to odmiana niezawodnie kwitnąca co roku. Właściwie wykopuję tulipany tylko jak zmieniam nasadzenia.
 Tych nie wykopuję, to odmiana niezawodnie kwitnąca co roku. Właściwie wykopuję tulipany tylko jak zmieniam nasadzenia.  

Coraz mnie mam tulipanów, bo gryzonie się nimi objadają.
  Coraz mnie mam tulipanów, bo gryzonie się nimi objadają.

Miłe masz te gryzonie, skoro nie pożarły wszystkich cebulek, moje sobie nie żałowały, jak dobrały się do grządki, to zostawiły tylko maleńkie cebulki
  Miłe masz te gryzonie, skoro nie pożarły wszystkich cebulek, moje sobie nie żałowały, jak dobrały się do grządki, to zostawiły tylko maleńkie cebulki  

. Nie wiedziałam, że kosy mogą takie zniszczenia robić. U mnie nornice strasznie się rozszalały i muszę zacząć z nimi walczyć. Nie boją się mojej zwierzyny
 . Nie wiedziałam, że kosy mogą takie zniszczenia robić. U mnie nornice strasznie się rozszalały i muszę zacząć z nimi walczyć. Nie boją się mojej zwierzyny   . Zazdroszczę Ci tulipanów Exotic . Miałam swojego czasu sporo ale nie mam już wcale. Nawet szafirków tego roku nie będzie prawie wcale
 . Zazdroszczę Ci tulipanów Exotic . Miałam swojego czasu sporo ale nie mam już wcale. Nawet szafirków tego roku nie będzie prawie wcale   . Pogoda póki co nie napawa optymizmem. Znowu przyszło ochłodzenie i możliwe opady śniegu
 . Pogoda póki co nie napawa optymizmem. Znowu przyszło ochłodzenie i możliwe opady śniegu   . Oby ta pogoda wreszcie zrobiła się bardziej wiosenna. Pozdrawiam
 . Oby ta pogoda wreszcie zrobiła się bardziej wiosenna. Pozdrawiam   .
 .