... na kwiaty to troszkę czasu trzeba poczekać, niech tylko jak najwięcej "świeci" słońce, szybko minie "zimna Zośka", to zadomowią się na zewnętrznym parapecie, nabiorą chęci do pokazania swoich kolorowych kwiatów.kati-1976 pisze:Teraz tylko pozostaje czekać na kwiatuchy
Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009
- Akwelan_2009
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sukulenty, ale nie kaktusy.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
-
- 200p
- Od: 1 kwie 2010, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No widzę, bardzo dokładnie zgłębiasz tajniki hodowli wszystkich Swoich roślinek i im nieźle dogadzasz!! Nic dziwnego, że tak pięknie obdarowują Cię kwiatami. Czekamy na zdjęcia co by nas wszystkich tutaj (myślę, że mogę mówić/pisać za wszystkich) przyjemna zazdrość mogła zżerać!
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Pozdrawiam, Ania.
- luczek95
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
Więc podlewać poprzez krótkie podsiąkanie?
- Akwelan_2009
... ja tak uzupełniam wilgoć w podłożu moim titanopsisom teraz (wiosna, jeszcze mało słońca i stosunkowo niskie temperatury), ale pod warunkiem, że od ostatniego uzupełniania wilgoci podłoże całkowicie przeschło.luczek95 pisze:Więc podlewać poprzez krótkie podsiąkanie?
Mieczysław
Mieczysław
- Akwelan_2009
Na jednej z moich haworsji pojawiły się przebarwienia, nie potrafię dokładnie określić czasu ich powstania:

Poza tymi przebarwieniami, roślina jędrna, nie jest przelana (tz podlewana była 27. 03. i 14.04) przez podsiąkanie, deszczówką, bardzo oszczędnie, podłoże w 75 - 80% mineralne. Wzrokowo nie widać, żadnych niechcianych "gości". Obok rosną inne haworsje i nie mają żadnych zmian, już mają nowe młode przyrosty. Proszę o poradę Praktyków uprawiających te piękne rośliny, czy to jest naturalne związane z wiosennym wzrostem przebarwienie czy ta zmiana to infekcja grzybowa, wirusowa, zastosować jakieś zabiegi prewencyjne czy ? Szkoda roślinki żeby przypadkiem nie uległa poważniejszej chorobie.

Poza tymi przebarwieniami, roślina jędrna, nie jest przelana (tz podlewana była 27. 03. i 14.04) przez podsiąkanie, deszczówką, bardzo oszczędnie, podłoże w 75 - 80% mineralne. Wzrokowo nie widać, żadnych niechcianych "gości". Obok rosną inne haworsje i nie mają żadnych zmian, już mają nowe młode przyrosty. Proszę o poradę Praktyków uprawiających te piękne rośliny, czy to jest naturalne związane z wiosennym wzrostem przebarwienie czy ta zmiana to infekcja grzybowa, wirusowa, zastosować jakieś zabiegi prewencyjne czy ? Szkoda roślinki żeby przypadkiem nie uległa poważniejszej chorobie.
Mieczysław
Mieczysław
- Akwelan_2009
Sadzonki Adenium obesum po 42 dniach od wysiewu, pojedyncze sadzonki rozgałęziają się, a cała "uprawa" tak wygląda:

Jedna, samoistnie się rozgałęzia. Na fotkach nie widać, zbyt małe te "wypustki" rozgałęzień.

Jedna, samoistnie się rozgałęzia. Na fotkach nie widać, zbyt małe te "wypustki" rozgałęzień.
Mieczysław
Mieczysław

- Akwelan_2009
...a tak wyglądają już jako dwu miesięczne sadzonki - licząc od pierwszych wschodów:kacper-24 pisze:nie spodziewałem się, że tak szybko rosną
gratulacje

... a to sadzonki wysiew z 30 marca 2010;

Teraz wszystkie sadzonki Adenium (i nie tylko) czekają na majowe ciepło i słońce, którego w tej chwili maja jak na lekarstwo. A dzisiaj od rana za oknem szaro, ponuro, leje ... taka pogoda szykuje się na cały wolny dzień, na zmiany w najbliższych godzinach, a może i dniach się nie zanosi

Mieczysław
Mieczysław
- eba
- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Kontakt:
Akwelanie, rewelacyjne masz te adenium
! Rosną jak na drożdżach! Czy dokarmiasz je już jakoś?
Czy też cały sekret tkwi w odpowiednim podłożu?
Mnie ta pogoda to już naprawdę dobija... Zima była sroga, więc lato powinno być konkretne, a tu zimno, plucha
. I roślinkom, i nam przydałaby się już porządna dawka
.

Mnie ta pogoda to już naprawdę dobija... Zima była sroga, więc lato powinno być konkretne, a tu zimno, plucha

- Akwelan_2009
Podłoże w którym rosną większe sadzonki Adenium - włókno kokosowe, perlit, piach kwarcowy, żwirek, a drugie gdzie rosną mniejsze jest o takim samym składzie z dodatkiem granulowanego styropianu.eba pisze: Rosną jak na drożdżach! Czy dokarmiasz je już jakoś?
Odnośnie nawożenia to stosuję co drugie - trzecie podlewanie 0,3% roztwór nawozu do kaktusów Compo lub nawóz do storczyków, do tego dodaję około 10 ml biohumusu do storczyków i to wszystko czym zasilam sadzonki. Zasilanie siewek rozpocząłem dość wcześnie, ponieważ zastosowane do wysiewu podłoże w moim przypadku jest można powiedzieć jałowe - bez składników mineralnych stymulujących wzrost sadzonek. Większe sadzonki - jako siewki, początkowo spryskiwałem tylko 0,3% nawozem do storczyków, a podlewałem jedynie deszczówką. Drugich nie spryskiwałem, ale chyba zacznę, bo jak zaobserwowałem, spryskiwanie raz na 7 -10 dni wpływa dodatnio na wzrost sadzonek - to wszystko co "podaję" moim adeniom. Sadzonki podlewam 2 -3 dni po całkowitym przeschnięciu podłoża lub wcześniej gdy zauważę, że którejś z roślinek zaczyna "marszczyć się pień". Sadzonki rosną w doniczkach o średnicy 2,5 cm - podlewanie "wypada" co 7 - 10 dni w zależności od temperatury otoczenia.
Mieczysław
Mieczysław
- eba
- Od: 22 lip 2008, o 14:51
- Kontakt:
Bardzo dziękuję za wyczerpującą informację
.

-
- 200p
- Od: 1 kwie 2010, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Adenium masakrycznie szybko Ci rośnie!! Raptem 2 miesiące i roślinki całkiem sporych rozmiarów... Chyba jakieś czasy nad nimi odprawiasz!! 

Pozdrawiam, Ania.
- Akwelan_2009
... jeżeli to co napisałem w poprzedniej mojej wypowiedzi można uznać - zaliczyć za czary, to niech tak zostanie, a na czarach nie znam się i nie pobierałem lekcji o takim temacieana777 pisze:Adenium masakrycznie szybko Ci rośnie!! Raptem 2 miesiące i roślinki całkiem sporych rozmiarów... Chyba jakieś czasy nad nimi odprawiasz!!

Mieczysław
Mieczysław
- kati-1976
- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A miałam zapytać właśnie co im dajesz papu, u mnie tak szybko nie rosną. Chyba przestanę przy nich chodzić.
Twoje są conajmniej 0 1/3 większe od moich
Twoje są conajmniej 0 1/3 większe od moich

Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
- arlet3
- Od: 5 maja 2010, o 19:30