Kropelka zaprasza cz.4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kropelka zaprasza cz.4.

Post »

To w takim razie muszę koniecznie zakupić tego Spirita ;:108 U mnie tak spektakularnie kwitnie Etoile Violette, ale o tej porze już dawno odpoczywa.
Ja też odczuwałam pokusę rozciągnięcia agrotkaniny, na szczęście poczytałam wcześniej o tym rozwiązaniu i zrezygnowałam (czytając twoje słowa słusznie...).
Kosiarka niefajnie się zachowała, może przeszła na wcześniejszą emeryturę? :wink:
Zdjęcia jesienne zjawiskowe ;:215 Astry nadal tak pięknie kwitną?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Piękny kolorowy, choć - a może właśnie dlatego - w jesiennych już barwach zakątek, który zaprezentowałaś na ostatnim zdjęciu ;:138 ;:138 Mariolko!
U mnie ciągle pada. ;:223 Z przerwami, ale moczy niesamowicie. ;:222 ;:222 Na działce woda i błoto. ;:145
Słonecznego weekendu życzę. ;:3 ;:3 ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Mariolko jesienne prace porządkowe przy takich kolorach jakie mają borówki to przedłużenie kolorowego sezonu ale .... opady powoli dają się wszystkim we znaki i nawet tych prac nie ma jak zakończyć.
W sklepach ogrodniczych niewielkie zainteresowanie cebulami bo sporo osób ma za mokro i nie ma gdzie sadzić ani dołować doniczek z cebulami.
W tym sezonie na próbę na hostowej rabacie miałam 3 kępy tulipanów i już wiem,że warto bo zanim hosty rozłożą swe skrzydła tulipany Darwina kończą kwitnienie i tych żółknących liści nie widać.
W połowie zasychania wyjmuję doniczki i wkładam z eukomisami i innymi cebulami.W tym sezonie chciałam bezpośrednio do gruntu między kępami ale ... za mokro.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mariolko Krysia ma rację ;:333 . Ten sposób sadzenia czyli tulipany blisko host i u mnie się sprawdził. Natomiast nie sposób sobie poradzić z liśćmi zimowitów ale jak tylko znajdziemy na nie sposób to go obgadamy.
Dziś pięknie słonko grzało więc pogoniłam z ostatnimi pracami ale i tak jeszcze w przyszłym tygodniu przyjdzie mi dokończyć....no i najwyższa pora na odpoczynek, czego Tobie i sobie życzę. :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Perz tak się rozpanoszył przez zimę?
Donice po kwitnieniu trzeba wykopać i tulipany z nich powyjmować, żeby wyschły.Jesienią ponownie posadzić do donic i do ziemi.
Ja gdybym zakładała ogró od nowa tak bym zrobiła
Po donicach cebulowych rewelacyjnie miejsce na dalie
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Mariolu :wit . Wracam po krótkiej przerwie ;:173 . Twój jesienny ogród jest bardzo kolorowy dzięki chryzantemom i astrom a w dodatku przebarwiające się liście i sporo iglaków ;:333 . Masz rację, cebulowe to piękny wiosenny akcent ale te liście potem straszą, tak jak piszesz - coś za coś . Ja nie odmówiłabym sobie mimo wszystko widoku tulipanów czy innych cebulowych ;:167 . Słoneczka życzę i pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Robię dokładnie tak jak pisze Gosia Margo - donice z cebulami wykopuję po kwitnieniu. Chwasty nie mają czasu wyrosnąć, znika problem brzydkich liści i jest miejsce na dalie czy inne rośliny wysadzane wiosną; tudzież jednoroczne. To jest proste i szybkie rozwiązanie, polecam!
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mariolko udało z borówką , bo mam dwa krzewy w sadzie :D Co do cebulkowych, to niech im te liście zasychają, byle wyszły mi po zimie..choć niektóre :D W tym roku już się nie da, ale za rok zdecydowanie spróbuje systemu sadzenia w doniczkach.. Tylko będę sobie musiała dokupić doniczek. Mam sporo małych ale tu potrzeba wielkich ..a w wielkich panoszą się moje domowe. Życzę Ci dobrej pogody , która pozwoli nadrobić wszystkie zaplanowane ..i niezaplanowane prace :D
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Bardzo lubię taką konstruktywną wymianę doświadczeń - udanych bardziej lub mniej ...
Uważam, że warto też dzielić się wpadkami aby przestrzec innych bo po co powielać stare błędy i tracić jeden sezon :D
Ostatnie 2 lata do sadzenia tulipanów i czasami lilii stosuję 5l butelki PET przycięte do odpowiedniej wysokości. Daję spory zapas ziemi na spód wymieszany z granulowanym obornikiem i już niczym w sezonie nie dokarmiam jedynie coś dolistni . Kiedyś zabrakło doniczek, a puste butle stały obok ... spróbowałam i jest ok.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Mariolko czy ogród przygotowany do zimy? dalie wykopane?
Pogoda z powrotem jak zwykle szaro, ale przynajmniej bez deszczu.

christinkrysia Krysiu świetny pomysł, do tej pory takimi dużymi obciętymi butlami nakrywałam ukorzeniane rośliny. Dziękuję !!
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Bardzo przydatne informacje można tu wyczytać. Kłopot w tym, że musiałabym wszystkie cebulkowe (a jest ich mimo wszystko sporo i są rozproszone) po zaschnięciu liści wykopywać z ziemi. Nie wiem czy odważę się na taki wyczyn. Jedynie co mogłabym i właściwie musiałabym zrobić to wysadzić zimowity...i to jest myśl. Jednak obawiam się, że ze względu na ich wrześniowe kwitnienie i tak nic za bardzo nie zyskam. No chyba, że się mylę.
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Pięknie , kolorowo przebarwia Ci sie ogród . A co to tak pięknie na czerwono sie przebarwiło na 1 zdjęciu ?
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Mariolko z pewnością uporałaś się z pracami w ogródku ,albo dalej szalejesz ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Mariolu ogród w jesiennej odsłonie piękny. Chryzantem masz bardzo dużo, jestem ciekawa czy przezimują.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
chinanit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2013, o 14:59

Post »

Mariola, nie zapomniałam o co prosiłaś. :)
Tylko nie mam adresu.
Jak chcesz te nasiona teraz, to podrzuć, a jak nie, to przypomnij się na wiosnę. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”