Kolejne lato w ROD-owym ogródku...CD
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kolejne lato w ROD-owym ogródku...CD
Wita Maryniu,jestem i ja i oglądam piękny ogród i piękne kwiatuszki perfekcyjnie pokazane ,pogoda daje czadu,ja tylko przykryłam serduszki pudłami ,bo tak pięknie zaczynają kwitnienie ,może je jakoś uchroniłam ,jeszcze dzisiaj nie byłam w ogrodzie ,pozdrawiam i miłego dnia życzę 

- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Maryniu ten pierwszy żonkil taki niepospolity, ale urodziwy
I jak u Ciebie po zimnych figlach pogodowych? Byłaś na działce?
Jaka cudowna magnolia!!!
Przetrwała atak zimy?
Dzisiaj wolniutko jechałam sobie moją ulicą i wszędzie tam gdzie jeszcze kilka dni temu były one rozkwitnięte, teraz wiszą takie... ech...

I jak u Ciebie po zimnych figlach pogodowych? Byłaś na działce?
Jaka cudowna magnolia!!!

Dzisiaj wolniutko jechałam sobie moją ulicą i wszędzie tam gdzie jeszcze kilka dni temu były one rozkwitnięte, teraz wiszą takie... ech...

Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moim miłym Sympatykom
donoszę, że zaliczyłam wizytę na działce!
Dzisiaj jest w miarę ciepło i pogodnie... Straty po przymrozkach są, niestety...zmarzła Basiu magnolia, sczerniał wielki szczodrzeniec,w innym miejscu niewielki jest zielony, zmarzły kwiatuszki epimedium najbardziej rubrum,oraz pąki młodym różanecznikom...
Odbijają prawie wszystkie róże , RU muszę jednak ściąć nisko bo tam tli się życie, natomiast Alchymist,Venrosa nie dają znaku ...
Martuś serduszki mojej jeszcze ani widu ani słychu mam ją w cieniu i wychodzi bardzo późno... U mnie nic nie okryte ... Dzisiaj eM nakrył agro swoje warzywka bo ładnie się zaznaczyły wschody marchewki,pietruszki,cebulki i coś tam jeszcze... Zrobiły mu jego warzywka niespodziankę bo nie liczył bardzo na nie... W tunelu można było skubnąć listki sałaty i zebrać ładne już rzodkiewki... Ale radocha!

Dzisiaj jest w miarę ciepło i pogodnie... Straty po przymrozkach są, niestety...zmarzła Basiu magnolia, sczerniał wielki szczodrzeniec,w innym miejscu niewielki jest zielony, zmarzły kwiatuszki epimedium najbardziej rubrum,oraz pąki młodym różanecznikom...

Martuś serduszki mojej jeszcze ani widu ani słychu mam ją w cieniu i wychodzi bardzo późno... U mnie nic nie okryte ... Dzisiaj eM nakrył agro swoje warzywka bo ładnie się zaznaczyły wschody marchewki,pietruszki,cebulki i coś tam jeszcze... Zrobiły mu jego warzywka niespodziankę bo nie liczył bardzo na nie... W tunelu można było skubnąć listki sałaty i zebrać ładne już rzodkiewki... Ale radocha!

- marpa
- Ola2310
- Od: 24 maja 2015, o 13:37
- Kontakt:
Oj Maryniu to u mnie mniejsze straty. Jedynie serduszka poległa od przymrozku...A już taka duża była.
Szkoda magnolii bo tak pięknie u ciebie kwitła. Oby już te przymrozki sobie poszły precz.... 

- marpa
Olu przymrozku nocnego w nocy już nie było ale dzisiaj zimnica niemożebna...
Magnolia zakwitła wcześnie więc zdążyłam się nią nacieszyć
Cieszy mnie, że borówki na razie nie przemarzły!

Magnolia zakwitła wcześnie więc zdążyłam się nią nacieszyć

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Maryniu zdjęcia telefonem równie klimatyczne, jak aparatem.
Szyszki świerka i kły hosty pięknie pokazane.
Straty ciężkie dla ogrodnika, ale życie toczy się dalej, posadzimy inne rośliny.
Żegnam się definitywnie z borówkami, hosty też dostały po kłach od przymrozku.
Ciepła dużo. 

- marpa
Soniu Moje hosty ledwie się pokazały z ziemi i mróz ich nie dosięgnął u mnie borówki zmarzły po raz pierwszy od 35 lat ub.wiosny.. W tym roku na razie się trzymają...nie pozbywaj się ich bo to bardzo cenne owoce!Daj im jeszcze szansę! Moja magnolia też ma zmrożone kwiaty po raz pierwszy od 10 lat,taka sama koło bloku pięknie kwitnie i dzisiaj...
Do głowy mi nie przychodzi się jej pozbywać...Ogrodnik raz na wozie raz pod wozem...
Dzięki za pochwałę zdjęć
, pstrykam telefonem rzadko ...ale lubię zmieniać aparaty i obiektywy..Stąd widoczne różnice w zdjęciach...
jagodowiec z lekka odurzony...

to najbardziej wyrywna hosta u mnie ale jak widac mróz jej nie straszny

a to magnolia wczoraj

Dzięki za pochwałę zdjęć

jagodowiec z lekka odurzony...

to najbardziej wyrywna hosta u mnie ale jak widac mróz jej nie straszny

a to magnolia wczoraj

- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
Widzę Maryniu, że i u Ciebie przymrozek był, no porządził sobie i zabrał co chciał
, śliczne czerwone pączusie widze, a Twoja ulubienica jest też moją, sliczna ta tawuła szara, szczególnie teraz piekna panna młoda, cała w bieli 

- Ola2310
- Od: 24 maja 2015, o 13:37
- Kontakt:
Maryniu aż żal patrzeć na magnolię. Ale jej mrozik dał popalić...
Dobrze , że się nią zdążyłaś nacieszyć...może już mróz odpuści i pójdzie sobie...
Dobrze , że się nią zdążyłaś nacieszyć...może już mróz odpuści i pójdzie sobie...

- apus
- Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Maryniu może odbiją te śpiące jeszcze róże, daj im czasu. Po tych wszystkich pogodowych szaleństwach, to już nigdy nic nie wiadomo... Oby mają nas bardziej rozpieścił pogodowo...
Pozdrawiam, Basia.
- lemonka
- Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Mario, nadrobiłam zaległości u Ciebie. Szkoda magnolii i innych zmarznietych roślin, ale za to jest cała mnogość tych, które nadal cieszą. Ja bardzo się ucieszyłam czytając, że warzywka Wam ładnie rosną
Gratuluję sałat i rzodkiewek
Zdziwiło mnie zdjęcie z takim dużym trawnikiem u Ciebie. Jakoś mi chyba umknęło, myślałam, że masz same zarośnięte zakątki
Lubię szersze plany
Napiszę jeszcze, że widzę ogromną różnicę w obrazie wiosny w Twoim ogrodzie i na mojej działce. U mnie malutko kwitnień i jakoś tak mniej wszystkiego. A u Ciebie tyle się dzieje

Gratuluję sałat i rzodkiewek

Zdziwiło mnie zdjęcie z takim dużym trawnikiem u Ciebie. Jakoś mi chyba umknęło, myślałam, że masz same zarośnięte zakątki

Napiszę jeszcze, że widzę ogromną różnicę w obrazie wiosny w Twoim ogrodzie i na mojej działce. U mnie malutko kwitnień i jakoś tak mniej wszystkiego. A u Ciebie tyle się dzieje

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Szkoda magnolii.
Tą hostę tez czerknęło.
U mnie też u tych co miały liście już to sa podrożone.
Trudno. Sory taki mamy klimat....Taka wiosna..
ale reszta wiosennych pięknie zaprezentowana.
U mnie teraz jest 5 stopni, brrr.zimnica
Tą hostę tez czerknęło.
U mnie też u tych co miały liście już to sa podrożone.
Trudno. Sory taki mamy klimat....Taka wiosna..
ale reszta wiosennych pięknie zaprezentowana.
U mnie teraz jest 5 stopni, brrr.zimnica

- marpa
Iwonko no takie czasy nastały...dzisiaj też zimnica , co chwilę prószy śnieg,przenikliwy ziąb!
Tawuła szara to najbardziej ulubiona dla mnie tawuła.
Olu bywają większe straty ,które musimy przeboleć niż przymrozki. Mówi się trudno i aby do lata!
Basiu ja na nie nadal liczę!
Jeszcze ich nie skreśliłam ...
Lemonka-Izko warzywa to domena mojego małżonka ...ja się nie wtrącam! Uprawia ich niewiele już raczej w ilościach symbolicznych po 2-3 rządki na grządce ale do weekendowego pitraszenia na działce wystarczy i zieleniny do zupki całe lato nie brakuje. Głównie uprawia pomidory , ogórki i czosnek oraz dużo kopru ..Ma chłopina zajęcie!
Trawniki mam w kilku miejscach...no bez nich się nie da...Nie tylko same baryły...
Sałatę i rzodkiewkę już mamy, kupiłam kilka flanców sałat na ryneczku i dlatego jest szybciej,reszta na późniejszy zbiór posiana...Dorwały się na początku oczywiście ślimaki i trzeba im było zrobić zapory z niebieskich granulek bo przecież bezpośrednio koło sałaty nie będziemy sypać
Aniu dzisiaj wszędzie chyba zimnica ...trudno doczekać się odrobiny ciepła a przecież już pora!
Hostom nic nie będzie one świetnie sobie radzą!

żółte epimedium oparło się na razie przymrozkom

hitem tej co prawda niewydarzonej wiosny są pierwiosnki

szachownicę na balkonie poddaję licznym sesjom

Tawuła szara to najbardziej ulubiona dla mnie tawuła.

Olu bywają większe straty ,które musimy przeboleć niż przymrozki. Mówi się trudno i aby do lata!
Basiu ja na nie nadal liczę!

Lemonka-Izko warzywa to domena mojego małżonka ...ja się nie wtrącam! Uprawia ich niewiele już raczej w ilościach symbolicznych po 2-3 rządki na grządce ale do weekendowego pitraszenia na działce wystarczy i zieleniny do zupki całe lato nie brakuje. Głównie uprawia pomidory , ogórki i czosnek oraz dużo kopru ..Ma chłopina zajęcie!
Trawniki mam w kilku miejscach...no bez nich się nie da...Nie tylko same baryły...

Sałatę i rzodkiewkę już mamy, kupiłam kilka flanców sałat na ryneczku i dlatego jest szybciej,reszta na późniejszy zbiór posiana...Dorwały się na początku oczywiście ślimaki i trzeba im było zrobić zapory z niebieskich granulek bo przecież bezpośrednio koło sałaty nie będziemy sypać

Aniu dzisiaj wszędzie chyba zimnica ...trudno doczekać się odrobiny ciepła a przecież już pora!

Hostom nic nie będzie one świetnie sobie radzą!

żółte epimedium oparło się na razie przymrozkom

hitem tej co prawda niewydarzonej wiosny są pierwiosnki

szachownicę na balkonie poddaję licznym sesjom

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
Maryniu, żal magnolii i każdej zmrożonej roślinki,
ale na szczęście - jak widać na Twoich pięknych fotografiach - masz mnóstwo innych ślicznych kwiatków,
które zdobią działkę i cieszą oczy.
U mnie jeszcze nie mroziło, wszystko przede mną, nawet już dzisiejszej nocy.
Ma być -1*, a odczuwalna -4.
Niech Ci wreszcie słonko
zaświeci i pozwoli nacieszyć się działeczką. 

U mnie jeszcze nie mroziło, wszystko przede mną, nawet już dzisiejszej nocy.

Niech Ci wreszcie słonko

Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.