Na starym po nowemu

Zdjęcia naszych ogrodów.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu

Post »

Bea jakoś tak się ociągałam z tym forum , wchodzę tylko przypadkowo a tutaj się okazuje, że wy już wiosnę macie na tapecie. Jak zwykle temat róż na pierwszym miejscu, krwawników masz sporo a ja swoich się pozbywam i nadal gdzieś się wałęsają, pozwoliłam im zakwitnąć i wysiały się ;:223 ;:223 do tej pory wybieram jak perz.
U mnie nadal mroźno -5 ale ze słoneczkiem więc bardzo przyjemnie.

pozdrawiam
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zabiłaś mi ćwieka z wielkością Elfe, ale chyba mam już dla niej miejsce. Co prawda nie całkiem reprezentatywne, bo na samym końcu działki, ale jeżeli rozrośnie się tak jak u Ciebie, to będzie widoczna nawet z drogi. Mam tam taką małą rabatkę, która po wyeksmitowaniu stamtąd kilku roślin będzie się dla niej nadawała. A przy okazji zasłoni brzydki kąt gospodarczy sąsiada :heja Zastanawiałam się właśnie co z tym miejscem zrobić, bo jest naprawdę szpetne i chyba wymyśliłam ;:108 Skoro prowadzisz ją poziomo, to czy na dole będę mogła ją rozpinać na siatce? U Ciebie przy czym rośnie?

Oczywiście nasiona ostróżek chcę :heja One są jedno czy wieloletnie?
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Moja Elfe była przez pierwsze trzy lata kopczykowana i okrywana. Rośnie tak dziwnie, bo w sezonie wypuszcza ten długaśny bat i na końcu ma kwiaty. Kulkowana nie zachowuje się jak inne róże. Najładniej wyglądała w pierwszych latach i tak myślę, że chyba trzeba ja będzie odmładzać, ale jak? Urzekła mnie na zdjęciu przy posągu kobiety, teraz kombinuję jaką dać jej podporę...posągu nie mam :;230 Jakoś nic mi nie pasuje...no bo ten bat i już go dwa razy miała. Natomiast kwiaty ma przeurocze i ten kolor rozwijającego się pąka taki pistacjowy! :D
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Krysiu, nie no - wszystko jest po kolei, jak należy, życzonka u Ciebie najpierw złożone ;:196 a potem dopiero można było przejść do wiosenno-letnich widoczków ;:172
Ja z krwawnikami zaczęłam przygodę 4 lata temu, to może jak na razie mi się nie wysiały to może nadal im się u mnie nie będzie chciało wysiewać. Ale pilnuję sobie tego aby ścinać zaraz jak przekwitną.
A u mnie róże pierwsze poszły bo mi je najłatwiej nazwać jest po imieniu. ;:172
No właśnie, mrozik ale ze słoneczkiem to jest do przetrwania. :tan

Iwonko1, no ja nie wiedząc, że będzie miała aż taaaakie grube swoje gałęzie to puściłam ją po siatce na płocie, ale udaję, że tego nie widzę, i że siatka wytrzyma. Zrobię fotkę to zobaczysz o czym piszę.... Mój płot to wytrzymuje, to Twój może też da radę. A jak co to te najgrubsze gałązki można odciąć, ale na pewno ich już nie usunę tak łatwo z oczek siatki.
Ja staram się prowadzić poziomo jak najwięcej gałęzi, przywiązując je dyskretnie do płotu, ale wiadomo, że nie wszystkie tak się da. Kilka gałęzi w górę szybuje. Ciężko mi się je wtedy pryska, bo mszyce ją lubią, no ale jakoś to muszę robić. Ja na mszyce daję na każdą roślinę co je ma jedynie wodę z namoczonego tytoniu z mydłem potasowym.
Elfe na pewno będzie widoczna nawet z daleka. A jak przestanie kwitnąć to jej liście przez bardzo długi czas zasłonią to co sobie życzysz.
Mawiają, że nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło - mam tu na myśli na prędce zmianę jej miejsca, zakładając, że też taka wielka wyrośnie jak u mnie.
Kochana, ostróżkę to Ty mi obiecałaś białą ;:306 Więc dlatego zapytałam, że jak masz na myśli tę letnią to nie trzeba mi jej wysyłać bo zebrałam jej kilka nasion, mam mix kolorów. No chyba, że masz na zbyciu tę trwałą bylinową, to inna bajka ;:172
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmm....jak ja mogłam Ci obiecać coś czego nie mam ;:224 ? Nie mam białej ostróżki. Na pewno obiecałam Ci Cassandrę i z tego co pamiętam to obrazki włoskie. Te ostatnie może nie Tobie, ale nie mam przed sobą notesu, a z "głowy" nie pamiętam. Ale głowy sobie za to nie dam uciąć ;:185
Bea, to nie mogłam być ja :oops:

Wezmę sobie do serca , to co piszesz o Elfe. Poglądowe fotki mile widziane ;:180 Zdjęcia na pewno przydadzą się nie tylko mi ;:108
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Beatko to raczej ja mam dla Ciebie nasiona białej jednorocznej ostróżki ;:108 Toście się dogadały z Iwonką :;230 nasiona się nie zgubią przetrwają parę latek w zdrowiu
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No dobra, sprawdziłam - moja kulpa - ostróżka czy jeżówka, co tam, ważne, że biała. :;230 ;:306
;:cm
Iwonko - o białej jeżówce najpierw pisałyśmy, ja potem sobie przeszłam niechcący na ostróżkę, przepraszam. Ale przynajmniej wiem, że na pewno tej ostatniej nie masz ;:306
Wybaczysz? :oops: ;:196 ;:196 ;:196

Jadziu - no widzisz, troszkę mrozu i człowiek się gubi ;:172
Ale przynajmniej wesoło było i już wiemy co kto ma dla kogo ;:108
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Beatko dziękuję za informację. ;:196
U mnie pergola przy tarasie jest taka dosyć masywna ;:306 Jak będzie okazja to zrobię zdjęcie. Poprzednio miałam tam różę, coś w stylu Sympatii i drugą żółtą NN, która wyglądała jak lebioda i to takie z lekka wyleniała... ;:306

Beatko a co byś chciała w zamian? Może nasionka dziwnych dziwaczków?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak Ci wszystko jedno, byle było białe-to biały mam jeszcze śnieg. Mam go sporo, ale nie w nadmiarze. Ale parę wiaderek mogę podesłać :;230
Dzisiaj zajrzałam do notesu i oczywiście, że na białe jeżówki się umawiałyśmy ;:108 Teraz, jak mam czarno na białym, to już pamiętam :heja
EMowi przedstawiłam sprawę Elfe i obiecał zrobić dla niej solidną podporę. Siatkę zostawię w spokoju. Pnąc się po siatce tylko by się męczyła, bo sąsiad zaraz za płotem ma jakiś budę. A ja ją posadzę trochę dalej i będzie miała więcej swobody. Już się cieszę, że ją będę miała. Noszę się z nią już dłuższy czas i ciągle żałuję, że jeszcze jej nie mam. Ale teraz klamka zapadła. Po powrocie do domu kliknę "zamów" i będzie moja. Na pergolę wypatrzyłam np. taką http://www.rosaplant.pl/2181-large/rose ... oening.jpg Ale mam jeszcze troszkę czasu, będę czegoś szukać ;:108
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, Iwonko1 - prześlę Wam na pw "gałązeczki" Elfe. ;:108 ;:172

Iwonko - no to uściślijmy, że nie ważna czy miała to być biała jeżówka czy biała ostróżka ;:172
Ale miło mi bardzo, że nawet śniegiem chcesz się ze mną podzielić ;:306
No śliczna jest ta róża, a ile ma zalet ;:433

Basiu - pergola przy tarasie..... Az się rozmarzyłam. ;:215 Może kiedyś też tak będę mogła napisać ;:136
Tak, umawiałyśmy się na dziwaczka.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj dotarły nasiona kwiatów i warzyw. To te, na których mi najbardziej zależało, resztę się dokupi ;:172

Obrazek

Obrazek

Mati, a oto moja kochana brzoskwinia:

kwiecień

Obrazek

Obrazek

sierpień

Obrazek

wrzesień

Obrazek
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To ty pewna jesteś że to brzoskwinia ;:oj Takie piękne drzewo owocowe ;:oj Zaraz poszukam gdzie z moich sklepów mogę dostać!!
Dobra, w jednym 6 odmian. Coś się znajdzie ;:172 Dzięki za info! Sam sobie kupię ;:172 ;:306
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No piękna jest, chyba mi się odwdzięczyła, że została nie ruszona.
Gdybym wiedziała, że taka fajna będzie ta brzoskwinia to zostawiłabym jej siewki, bo to też samosiejka była. A było tu tego mnóstwo.
No polecam, polecam - choć NN.
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No nic, ale raczej bardzo od innych różnić się nie może. Tzn. wiadomo, że ta jest wyjątkowa, jednak w budowie kosmitką nie jest ;:306
A właśnie, osy nie latają do owoców czy inne?
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak na razie to nic uciążliwego nie zauważyłam ;:172
Może to te dzwonki wietrzne tak czarują :tan
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”