Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 14 cze 2015, o 12:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.13
Proszę o wskazówki co jest nie tak z pomidorami pod chmurką . Liście pozwijane i na jednym z 10 krzaków na kilku liściach żółte plamki.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/08c ... 80f54.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e6e ... cb289.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/08c ... 80f54.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e6e ... cb289.html
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Rzepka
Takie zmiany głównie przy szypułce pomidora, to :
uszkodzenie systemu korzeniowego
zostawienie za małej liczby liści
niedobór boru spowodowany wysokim pH gleby
blizna wokół szypułki powstaje ponadto przy silnym nasłonecznieniu w ciągu dnia- blizna korkowa
Mariuszczs
Za dużo azotu i brak magnezu, poczytaj tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=52707
Takie zmiany głównie przy szypułce pomidora, to :
uszkodzenie systemu korzeniowego
zostawienie za małej liczby liści
niedobór boru spowodowany wysokim pH gleby
blizna wokół szypułki powstaje ponadto przy silnym nasłonecznieniu w ciągu dnia- blizna korkowa
Mariuszczs
Za dużo azotu i brak magnezu, poczytaj tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=52707
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
sajmon0609 chyba niczym
Najprędzej w sklepie ze środkami ochrony roślin dla rolnictwa lub przez internet.
andzia458 Ilość boru w oprysku gron jest bardzo niewielka i na pewno nie zaszkodzi nawet w podwójnej dawce. To już od Ciebie zależy czy zastosujesz czy nie. Możesz nie opryskać kliku jako grupa kontrolna, bo inaczej trudno będzie powiedzieć czy coś dało czy nie. Pamiętaj że nadmiar również jest szkodliwy.
Jeszcze zacytuję:
"Brak boru ujawnia się bardzo często w postaci:
zgorzeli pomidora; liście sadzonek purpurowe, ogonki liściowe i nerwy kruche, przedwczesne opadanie kwiatów i zawiązków owoców, owoce małe, pokryte ciemnymi plamami."

andzia458 Ilość boru w oprysku gron jest bardzo niewielka i na pewno nie zaszkodzi nawet w podwójnej dawce. To już od Ciebie zależy czy zastosujesz czy nie. Możesz nie opryskać kliku jako grupa kontrolna, bo inaczej trudno będzie powiedzieć czy coś dało czy nie. Pamiętaj że nadmiar również jest szkodliwy.
Jeszcze zacytuję:
"Brak boru ujawnia się bardzo często w postaci:
zgorzeli pomidora; liście sadzonek purpurowe, ogonki liściowe i nerwy kruche, przedwczesne opadanie kwiatów i zawiązków owoców, owoce małe, pokryte ciemnymi plamami."
Chwieją się w polu maki purpurowe
Jakimś marzącym, sennym, dziwnym chwianiem...
W słonecznym blasku południa mdlejące...
Jakimś marzącym, sennym, dziwnym chwianiem...
W słonecznym blasku południa mdlejące...
-
Za mało magnezu ok nie nawożę wcale . Za dużo azotu jak napisałem nie nawożę - co zrobić ?
To jest start mojego warzywniaka i dopiero na przyszły rok planowałem min kompost.
To jest start mojego warzywniaka i dopiero na przyszły rok planowałem min kompost.
-
- 100p
- Od: 18 lip 2010, o 23:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ktoś coś doradzi? 

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Mariuszczs
Widocznie masz żyzną ziemię, coś tam musiała być, skoro chyba jest sporo azotu.
Teraz to pasowałoby opryskać siarczanem magnezu.
Widocznie masz żyzną ziemię, coś tam musiała być, skoro chyba jest sporo azotu.
Teraz to pasowałoby opryskać siarczanem magnezu.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
-
Kupiłem dolomit do podsypania a siarczan magnezu to muszę wycieczkę zrobić bo na miejscu nie ma. Wymagające zajęcie te warzywka. Ziemię tam nawoziłem gnojem ale 4 lata temu jak żonka mnie przekonała że będzie ogródek, ale były tylko chwasty która co roku kryłem pod ziemię. 5 klasa nic lepiej.
- sajmon0609
- 200p
- Od: 1 mar 2009, o 15:58
Dzięki a jaki jest najbardziej popularny nawóz miedzowy żebym mógł go poszukać i nie było go hektolitry.Deerf pisze:sajmon0609 chyba niczymNajprędzej w sklepie ze środkami ochrony roślin dla rolnictwa lub przez internet.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Miedzianem przy takich upałach? Oprysk odpada.
U mnie pomidory zaczęły się dziwnie wykręcać - wrrr znalazłam szkodnika - zielone mszyce ;/ Na większości krzaków - trzeba się ich pozbyć póki niewielkie ilości...
U mnie pomidory zaczęły się dziwnie wykręcać - wrrr znalazłam szkodnika - zielone mszyce ;/ Na większości krzaków - trzeba się ich pozbyć póki niewielkie ilości...
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
sajmon najtaniej i najprościej będzie zastosować siarczan miedzi.Miedź jest pierwiastkiem śladowym dla roślin,ale spełnia b.ważne funkcje.Musisz poszukać sam,ja nie mam teraz możliwości.
- sajmon0609
- 200p
- Od: 1 mar 2009, o 15:58
Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio- mod.jokaer.
Widzę ze na all..go, jest ile trzeba go do oprysku dolistnego bo mam prze azotowane pomidory i zwijają liście to znaczy że jest słaby pobór miedzi i stąd moje pytania o miedz.
Widzę ze na all..go, jest ile trzeba go do oprysku dolistnego bo mam prze azotowane pomidory i zwijają liście to znaczy że jest słaby pobór miedzi i stąd moje pytania o miedz.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Teraz za gorąco na opryski dolistne miedzią.Możesz podlać.W jakim stężeniu ,musisz znaleźć sam.Tobie na kompie łatwiej ,niż mnie na telefonie.
sajmon0609
Ale im nie brakuje miedzi z powodu faktycznego braku tylko , jak sam piszesz z przeazotowania, trzeba dużo wody lać i wypuścć dodatkowe pędy, nie obrywać , pozwolic im rosnąć, powinien dojść do siebie , tą miedzią możesz tylko zaszkodzić
Ale im nie brakuje miedzi z powodu faktycznego braku tylko , jak sam piszesz z przeazotowania, trzeba dużo wody lać i wypuścć dodatkowe pędy, nie obrywać , pozwolic im rosnąć, powinien dojść do siebie , tą miedzią możesz tylko zaszkodzić