Przekwitłe kwiatostany ścinam do dużego plastikowego wiadra........ ale,porządną taczkę też mam-przyda się na karpy...
Kolekcja dalii ze Śląska
- lanceta
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kolekcja dalii ze Śląska
Moje dalie wygladają podobnie.Kwitną obficie i mają masę zielonych liści ,jakby "złota jesień" do nich nie docierała
Przekwitłe kwiatostany ścinam do dużego plastikowego wiadra........ ale,porządną taczkę też mam-przyda się na karpy...
Małgosiu, pozdrowienia od Stanisława. Jeśli chodzi o filetowe dalie, to jedną z ładniejszych jest Purple Joy.
Zdjęcia możesz obejrzeć na http://www.dahlie.net
Ja mam tylko takie:

Ale są też inne, piękne odmiany w tym kolorze.
Grzegorzu, zapytanie od Stanisława - czy masz w swojej kolekcji dalię Almand Joy (nr 2 w kolekcji Stanisława)?
Zdjęcia możesz obejrzeć na http://www.dahlie.net
Ja mam tylko takie:

Ale są też inne, piękne odmiany w tym kolorze.
Grzegorzu, zapytanie od Stanisława - czy masz w swojej kolekcji dalię Almand Joy (nr 2 w kolekcji Stanisława)?
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- mateola
- 200p

- Od: 20 kwie 2008, o 12:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ojej, dziękuję, Barbaro
I ukłony dla Stanisława
Już pobieżny przegląd polecanej strony dostarczył mi wielu wrażeń...
Jest problem, jest, bo podobają mi się nie tylko fioletowe (odpowiednie kroki już wcześniej podjęłam, ale nie wiedziałam z jakim skutkiem - teraz już wiem, jeszcze raz ukłony
).
Kochani, czy ta jesień jest jakaś wyjątkowa dla dalii, szczególnie dla nich łaskawa? Bo wszędzie w ogrodach i na działkach widzę tylko te kwiaty... i kilka karp udało mi się nawet już wyjęczeć
Do tej pory miałam tylko takie z nasion, traktowałam je jako jednoroczne doświadczenie. Lubię obserwować jak roślina rośnie od nasionka. Ale po tych odmianowych tylko przejeżdżałam wzrokiem, nie miałam nawet pojęcia o ich różnorodności. Może ze dwie odmiany w życiu kupiłam... Gdzie ja miałam oczy?
Czekam na zdjęcia, jeszcze, i jeszcze, i jeszcze!
I ukłony dla Stanisława
Już pobieżny przegląd polecanej strony dostarczył mi wielu wrażeń...
Jest problem, jest, bo podobają mi się nie tylko fioletowe (odpowiednie kroki już wcześniej podjęłam, ale nie wiedziałam z jakim skutkiem - teraz już wiem, jeszcze raz ukłony
Kochani, czy ta jesień jest jakaś wyjątkowa dla dalii, szczególnie dla nich łaskawa? Bo wszędzie w ogrodach i na działkach widzę tylko te kwiaty... i kilka karp udało mi się nawet już wyjęczeć
Do tej pory miałam tylko takie z nasion, traktowałam je jako jednoroczne doświadczenie. Lubię obserwować jak roślina rośnie od nasionka. Ale po tych odmianowych tylko przejeżdżałam wzrokiem, nie miałam nawet pojęcia o ich różnorodności. Może ze dwie odmiany w życiu kupiłam... Gdzie ja miałam oczy?
Czekam na zdjęcia, jeszcze, i jeszcze, i jeszcze!
Pozdrawiam - Małgosia
- lanceta

- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Basiu -czy odmiana Purple Joy jest faktycznie fioletowa ?........ w dahlie.net - określają jej kolor jako - purpura
Zauważyłam,ze większość purpurowych kolorów i odcieni ,u Stanisława w opisie występuje jako fiolet......
Czy określenie fiolet - jest umowną nazwą
Zauważyłam,ze większość purpurowych kolorów i odcieni ,u Stanisława w opisie występuje jako fiolet......
Czy określenie fiolet - jest umowną nazwą
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Lodziu! W dahlie.net nie występuje kolor fioletowy. Tam wszystkie ciemne fiolety, wiśnie złamane fioletem występują pod nazwą "purpur". Jasne występują pod "lila".
Tak, wynika to z tego, że nazwy kolorów są umowne. Podejście do barw różnych zawodów i narodów są różne
Zapytaj o jakąś barwę drukarza i lakiernika, a każdy z nich odpowie Ci coś innego
Tak, wynika to z tego, że nazwy kolorów są umowne. Podejście do barw różnych zawodów i narodów są różne
Zapytaj o jakąś barwę drukarza i lakiernika, a każdy z nich odpowie Ci coś innego
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
W żadnych liczących się i znanych mi katalogach dalii nie natknęłam się na opis kolorystyki dalii jako violet czyli fioletowy - taka nazwa koloru w odniesieniu do dalii, z jakichś bliżej mi nieznanych powodów, nie jest używana, a w to miejsce pojawia się kolor purple.
Nawet wówczas, gdy w nazwie dalii występuje wyraz violet np. Croydon Violet, w opisie koloru kwiatu spotykamy purple.
W ogóle kwestia opisów kolorystyki kwiatów, nie tylko dalii, nie jest chyba w żaden sposób ujednolicona - panuje tu całkowita "wolnoamerykanka". Nawet w angielskiej National Dahlia Collection, która dość szczegółowo określa kolorystykę dalii, kolor violet nie pojawia się. Musimy więc pogodzić się z faktem, że pod określeniem kolorystycznym purple, będą kryć się wszystkie odcienie koloru purpurowego, fioletowego, fiołkowego, ciemnoliliowego, śliwkowego, wrzosowego i jeszcze paru innych, przybliżonych odcieni.
Niektórzy producenci i twórcy dalii starają się szczegółowiej dookreślić kolorystykę kwiatu, aby pomóc naszej wyobraźni. I chwała im za to.
Lodziu,
odmiana Purple Joy jest hmmm... buraczkowo-fioletowa. Coś tam w niej fioletowego pobłyskuje, ma bardzo piękny, głęboki kolor. Sama wiesz, że zdjęcia nie oddają w sposób dosłowny odcieni kolorystyki kwiatu. Poza tym ta odmiana ma piękny, prawie okrągły kształt kwiatu i ślicznie, dachówkowato ułożone płatki. Wielkość kwiatu nie przekracza 20 cm, ale odmiana naprawdę warta jest uwagi. A przecież nie jest żadną nowością, wręcz "starociem" - powstała w 1959 r.
Nawet wówczas, gdy w nazwie dalii występuje wyraz violet np. Croydon Violet, w opisie koloru kwiatu spotykamy purple.
W ogóle kwestia opisów kolorystyki kwiatów, nie tylko dalii, nie jest chyba w żaden sposób ujednolicona - panuje tu całkowita "wolnoamerykanka". Nawet w angielskiej National Dahlia Collection, która dość szczegółowo określa kolorystykę dalii, kolor violet nie pojawia się. Musimy więc pogodzić się z faktem, że pod określeniem kolorystycznym purple, będą kryć się wszystkie odcienie koloru purpurowego, fioletowego, fiołkowego, ciemnoliliowego, śliwkowego, wrzosowego i jeszcze paru innych, przybliżonych odcieni.
Niektórzy producenci i twórcy dalii starają się szczegółowiej dookreślić kolorystykę kwiatu, aby pomóc naszej wyobraźni. I chwała im za to.
Lodziu,
odmiana Purple Joy jest hmmm... buraczkowo-fioletowa. Coś tam w niej fioletowego pobłyskuje, ma bardzo piękny, głęboki kolor. Sama wiesz, że zdjęcia nie oddają w sposób dosłowny odcieni kolorystyki kwiatu. Poza tym ta odmiana ma piękny, prawie okrągły kształt kwiatu i ślicznie, dachówkowato ułożone płatki. Wielkość kwiatu nie przekracza 20 cm, ale odmiana naprawdę warta jest uwagi. A przecież nie jest żadną nowością, wręcz "starociem" - powstała w 1959 r.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- man211

- Od: 16 paź 2007, o 08:30
Obiecane fotki,czyli tegoroczni faworyci z mojego ogrodu trzech międzynarodowych wystaw Mysłowice, Rybnik, Żylina na Slowacji.
Show'n'Tell
Nagroda publiczności i puchar prezydenta Miasta Rybnika Rybnik 2014
III miejsce w kategorii dali kaktusowych -jelenio-rożnych Rybnik 2014
oraz
I miejsce w kategorii Dalii kaktusowych Mysłowice 2014

Fleurel
I miejsce w kategorii dalii dekoracyjnych Rybnik 2014
II miejsce w kategorii dalii dekoracyjnych Żylina 2014
W tym miejscu uzmysłowilem sobie że nie posiadam w swoim foderze fotem tej odmiany.
Wykorzystałem fotki autorstwa naszej wspaniałej Barbary

Gitt's Perfection
II miejsce w kategorii dalii dekoracyjnych Rybnik 2014

Préfet Demange
I miejsce w kategorii dalii kaktusowych Rybnik 2014

Akita
III miejsce w kategorii dalii kaktusowych Rybnik 2014

Fuzzy Wuzzy
I miejsce w kategorii dali pomponowych Żylina 2014
III miejsce w kategorii dalii pomponowych Mysłowice 2014

Yara Falls
III miejce w kategorii dalii dekoracyjnych Żylina 2014

Hale Bopp
II miejsce w kategorii dalii kaktusowych Żylina 2014

Hy Mom
II miejsce w kategorii dalii kaktusowych Mysłowice 2014

Show'n'Tell
Nagroda publiczności i puchar prezydenta Miasta Rybnika Rybnik 2014
III miejsce w kategorii dali kaktusowych -jelenio-rożnych Rybnik 2014
oraz
I miejsce w kategorii Dalii kaktusowych Mysłowice 2014

Fleurel
I miejsce w kategorii dalii dekoracyjnych Rybnik 2014
II miejsce w kategorii dalii dekoracyjnych Żylina 2014
W tym miejscu uzmysłowilem sobie że nie posiadam w swoim foderze fotem tej odmiany.
Wykorzystałem fotki autorstwa naszej wspaniałej Barbary

Gitt's Perfection
II miejsce w kategorii dalii dekoracyjnych Rybnik 2014

Préfet Demange
I miejsce w kategorii dalii kaktusowych Rybnik 2014

Akita
III miejsce w kategorii dalii kaktusowych Rybnik 2014

Fuzzy Wuzzy
I miejsce w kategorii dali pomponowych Żylina 2014
III miejsce w kategorii dalii pomponowych Mysłowice 2014

Yara Falls
III miejce w kategorii dalii dekoracyjnych Żylina 2014

Hale Bopp
II miejsce w kategorii dalii kaktusowych Żylina 2014

Hy Mom
II miejsce w kategorii dalii kaktusowych Mysłowice 2014

Pozdrawiam Grzegorz
Kolekcja dalii ze Śląska Kolekcja dalii ze Śląska cz.2
Mój garnek Poszukuję dalii Lajkonik
- ewa w

- Od: 13 sty 2012, o 14:01
Grzegorzu wspaniałe wszystkie, Akita i Gitts Perfection bardzo piękne. U mnie jakby dopiero teraz bez deszczy najładniej kwitna gdy lato już za nami 
- takasobie

- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Imponujące!
Kolejną moją ulubienicą jest Fleurel. Kiedyś ją nawet kupiłam, ale wyszło, o ile pamiętam, zupełnie coś innego, ale to było dawno temu.
Zakwitł Saudek od Ciebie, ale jakimś krzywym kwiatkiem. I tak się cieszę

To został Show'n Tell, Hana Hitosui i Hi Mom.
Kolejną moją ulubienicą jest Fleurel. Kiedyś ją nawet kupiłam, ale wyszło, o ile pamiętam, zupełnie coś innego, ale to było dawno temu.
Zakwitł Saudek od Ciebie, ale jakimś krzywym kwiatkiem. I tak się cieszę

To został Show'n Tell, Hana Hitosui i Hi Mom.
Miłka
- mateola
- 200p

Pozdrawiam - Małgosia
- man211

Obiecanych kilka fotek z mojego ogrodu o odcieniu jak to trafnie ujęła Basia .
cytuje :
Wszystkie odcienie koloru purpurowego, fioletowego, fiołkowego, ciemno-liliowego, śliwkowego, wrzosowego i jeszcze paru innych, przybliżonych odcieni.
Fotki odmian które kiedyś posiadałem i które aktualnie posiadam.
Alauna Clair-Obscure

Almand's Climax

Anna Marie

Bella S.

Bloemswaart

Bold Accent

Edge of Gold

France Polonia

Gretchen

Hapet Blue Eyes

HG Chad E

Hugs'n Kisses

Judy Megos

Jura

Lilak Time

Lynette

Maki

Mas Marie

Mediterranee

Mingus Julie M

Pineland's Princess

Pink Jupiter

Rebecca's World

Rybnik

Snoho Diana

Stadt Wiehl

-- Pn 13 paź 2014 22:14 --
Vancouver

cytuje :
Wszystkie odcienie koloru purpurowego, fioletowego, fiołkowego, ciemno-liliowego, śliwkowego, wrzosowego i jeszcze paru innych, przybliżonych odcieni.
Fotki odmian które kiedyś posiadałem i które aktualnie posiadam.
Alauna Clair-Obscure

Almand's Climax

Anna Marie

Bella S.

Bloemswaart

Bold Accent

Edge of Gold

France Polonia

Gretchen

Hapet Blue Eyes

HG Chad E

Hugs'n Kisses

Judy Megos

Jura

Lilak Time

Lynette

Maki

Mas Marie

Mediterranee

Mingus Julie M

Pineland's Princess

Pink Jupiter

Rebecca's World

Rybnik

Snoho Diana

Stadt Wiehl

-- Pn 13 paź 2014 22:14 --
Vancouver

Pozdrawiam Grzegorz
- mateola
- 200p

Piękne
Najbardziej "purple" wydają mi się Almand's Climax, Anna Marie, Bella S., Hapet Blue Eyes, HG Chad E , Hugs'n Kisses, Lilak Time, Lynette, Mediterranee, Snoho Diana - ale zdaję sobie sprawę z tego, że zdjęcia (chociaż piękne) mogą nieco mylić.
Dziękuję i proszę o jeszcze
Najbardziej "purple" wydają mi się Almand's Climax, Anna Marie, Bella S., Hapet Blue Eyes, HG Chad E , Hugs'n Kisses, Lilak Time, Lynette, Mediterranee, Snoho Diana - ale zdaję sobie sprawę z tego, że zdjęcia (chociaż piękne) mogą nieco mylić.
Dziękuję i proszę o jeszcze
Pozdrawiam - Małgosia
- man211

Ewo- Witaj po dłuższej nieobecności .Prześlij jakieś fotki jeśli Ci tak ładnie teraz kwitną wspomniane dalie.
Wybacz ,ale nie widziałem Cię na wystawie w dalii w Rybniku.
Przeoczyłem
Małgosiu - Oczywiście fotki przeważnie zawsze minimalnie przekłamują barwy kwiatów.
Np.Vancouver jest bardziej fioletowa niż na fotce poprzedniej .
Może jeszcze z innego ujęcia .
Barwy kwiatów uzależnione są też od pory kwitnienia.
Inne barwy kwiatów będą teraz na jesień gdy już nie jest tak ciepło jak latem , a i dzień jest krótszy.Niestety z fioletów i ich odcieni więcej nie posiadam .
Vancouver

Wybacz ,ale nie widziałem Cię na wystawie w dalii w Rybniku.
Przeoczyłem
Małgosiu - Oczywiście fotki przeważnie zawsze minimalnie przekłamują barwy kwiatów.
Np.Vancouver jest bardziej fioletowa niż na fotce poprzedniej .
Może jeszcze z innego ujęcia .
Barwy kwiatów uzależnione są też od pory kwitnienia.
Inne barwy kwiatów będą teraz na jesień gdy już nie jest tak ciepło jak latem , a i dzień jest krótszy.Niestety z fioletów i ich odcieni więcej nie posiadam .
Vancouver

Pozdrawiam Grzegorz
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Grzegorz, piękne podsumowanie sezonu
Ja też przestałem obrywać przekwitłe kwiaty, spodziewając się rychłych przymrozków, a tu miła niespodzianka
W ten sposób jeszcze kilka odmian rzutem na taśmę zakwita (np. 'Kenora Macob').
'Akita', 'Rybnik', 'Mediteranne', 'Jura' - moje faworytki z ostatniej serii
Ja też przestałem obrywać przekwitłe kwiaty, spodziewając się rychłych przymrozków, a tu miła niespodzianka
'Akita', 'Rybnik', 'Mediteranne', 'Jura' - moje faworytki z ostatniej serii