Elizabetka po śląsku nr 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Elizabetka po śląsku nr 7

Post »

Elizabetka pisze: Aurija tylko 2-3krzaki
Coś słabo z moim ulubionym pomidorem :;230

Trawy lepiej wysiać do pojemników i wystawić na zewnątrz.Okryć woreczkiem i czekać.
Wysiać powierzchniowo tak jakby posolić a woreczek po to żeby nie wyschły.
Ja tak robię i rosną.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

;:306 ...ano Beatko.
A powiedz czy już te trawy wysiewać czy kiedy?
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Elka zaprogramowana jesteś widzę do maja ;:333 i masz lekturkę odpowiednią. Ja ostatnio dostałam książkę "Zapytaj ogrodnika" Witolda Czuksanowa ( tego co kiedyś prowadził program w TV "Rok w Ogrodzie") ciekawa i pouczająca sporo przepisów na różniste ogrodnicze mikstury, a i o przetworach nietypowych można poczytać np. wino z mniszka (mleczu) :) Ależ znowu będzie u ciebie pomidorowo już czuje ich zapach , jak ja lobię pomidory :tan
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:wit
Ewko no mniej więcej do maja. :wink: A co do lektur to dopóki czas pozwala fajnie sobie tak pooglądać obrazki ;:306 i się doszkolić. :D
Masz rację zapach pomidorów to coś co bardzo lubimy i mamy fajne letnie wspomnienia przez okrągły rok.
;:168
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

;:oj Elżuniu, toż u Ciebie prawdziwie pomidorowy zawrót głowy! ;:111
A jakie to wszystko już przemyślane, zaplanowane, dopięte na ostatni guzik! ;:63
Niech więc wszystkie pomysły wypalą i dadzą się zrealizować, czego z całego ;:167 Ci życzę. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Eluniu bardzo podobają mi się trawy tylko mam za mało placu na nie. Priorytetem jest dla mnie ogródek pełen kolorków. Gdy uda mi się zrealizować to marzenie, pomyślę o jakimś kąciku z trawami :D Jejku.. jak patrzę na Twoje plany to ogarnia mnie chwilowa panika. Co ja stworzę u siebie?? Bo koncepcji jak na razie zbyt dokładnych nie mam . Co będzie tam miało być to będzie . Misz - masz kolorów i pstrokacizny: trudno :D :D Eluniu trzymam kciuki za Twoje siewczki i realizacja wszelkie planów jakie sobie wytyczyłaś w tym roku :D
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Eluś :wit
Ale asz to wszystko, zaplanowane, zorganizowane, wzorowo.
no ,no,, na medal !!
A u nie w tym roku do tyłu wszystko :(
Pozdrawiam przedwiosennie ;:196
Awatar użytkownika
juni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 wrz 2009, o 10:43

Post »

Eluś ja już trawy posiałam i stoją na parapecie w piwnicy.
Trawy ozdobne nie kiełkują tak dobrze jak zwykła trawa.
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Eluś a na papryczki już czas? Obiecałam Ci trawki przeca ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Elżbietko jaka Ty zorganizowana jesteś ;:oj
Nic na razie nie kopiemy, bo u mnie nawet w tunelu zamarznięta ziemia parę centymetrów w głąb ;:223
Za późno poczytałam Beatki rady i trawy posiałam już dawno...ani dychu ani słychu ;:185 No trudno! jedną ukopię u koleżanki... chyba że to była jednoroczna, bo zebrałam nasiona nn :wink:
Moje pomidorki już pokazały łebki. Niestety w liczbie odmian jestem nieokiełznana :oops:
Miłej niedzieli, bo cieplutka będzie na pewno ;:196
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Elu lilia św. Antoniego jest cudna i ten zapach. ;:oj To było moje marzenie i w końcu kupiłam trzy cebule, które okazły się liliami regalum, ;:306 w dodatku gryzonie je dopadły. Pora pomyśleć ponownie. ;:131
Domowe kwiaty cudnie Ci kwitną, Jevel zjawiskowy. ;:oj
Chciałabym mieć przyjaciółkę, która w prezencie słoiki pomidorów przynosi. ;:215 Moje dwie przyjaciółki jakoś mało warzywne. :wink: Pomidorowa lista imponująca, będzie co jeść i rozdawać. :D
Podziwiam planowanie wysiewów, ;:180 u mnie stale coś w torebce zostaje zapomniane. ;:306
Jak masz miejsce na trawy na parapecie, to lepiej teraz wysiać, szybciej doczekasz ładnej kępki. Jeśli do gruntu, to kwiecień, maj, to ciepłolubne rośliny.
Ciepła i słońca dużo. ;:3
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Elżunia, ale Ty masz pięknie zaplanowane wszystko, poukładane ślicznie! ;:oj
Idealnie!!! ;:138
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:wit
Dziś prawdziwie wiosenny dzień ale nie ma słońca. Od rana pochmurno i zbiera się na deszcz a na termometrze +16 stopni.
Może już wieczorem zacznie padać. Deszcz obmyje stożki wzrostu i na całego buchnie zielenią....już niedługo. ;:138
Kochani tak się cieszę z Waszych odwiedzin.
Piszę dopiero dziś bo miałam inne priorytety ale wiem, że mi wybaczacie.

Lucyśko dziękuję za życzenia ;:196 ..plany są po to żeby je zrealizować a czy się uda zobaczymy...jednak to planowanie jest najfajniejsze. ;:138
Roboty nas czeka okropnie dużo ale damy radę...jednak powoli i bez szarpania się bo to może zdrowiu zaszkodzić.

Olu mimo wszystko wiesz co chcesz :wink: ...przecież marzysz o ogródku pełnym kolorów. Reszta będzie powoli się wyłaniać jakby z mgły a plany czasami pójdą w łęb i całkiem coś innego wymyślisz ale to Twój ogród i co tylko sobie wymyślisz będzie dobrze. :!:
Sieweczki dziękują za trzymanie kciuków. ;:196 Plany będziemy wspólnymi siłami realizować.

Aniu dzięki, plany planami ale co z tego wyrośnie ;:306 to się dopiero okaże. Na razie przeraża nas ogrom pracy ale jak rozpoczniemy to już pójdzie z górki. ;:4

Beatko no to ja też te moje trawy wysieję w marcu. Co będzie to będzie, dzięki ;:196

Ewko z patyczkami to bym jeszcze poczekała do przyszłego tydnia. Jednak jak Ci teraz pasuje to nie ma sprawy.
O trawkach pamiętam ale na wysiewy mnie wzieno też. :;230

Maryśko zobaczymy po niedzieli jak się będą miały sprawy ze zmarzliną. Ja czekam na Twój znak ale myślę, że po niedzieli to najprędzej.
Ja posiałam z końcem stycznia jakoś powojniki i kłokoczkę i też na razie cisza.
Pod koniec marca chyba zajrzę do kłokoczki....jak nic się nie będzie działo to sparzę nasiona-kuleczki wrzątkiem. Jak nie pomoże stratyfikacja na zimno to pomoże stratyfikacja na gorąco. ;:306
Pomidorki wysiewam pod koniec marca natomiast papryki już wychylają łepeczki....i to całe mnóstwo. :tan

Soniu widzę, że plany na jesień już masz. :lol: A lilia regale też piękna ale niższa tylko szkoda, że stały się pożywką dla gryzoni.
Dzięki za porady odnośnie traw...już postanowione sieję po niedzieli. ;:196
Dziękuję za wszystkie miłe słowa i odwzajemniam życzenia ciepełka i słonka. ;:167

Basiu dzięki ...wiosna blisko, potem nie będzie czasu wiec teraz trzeba to wszystko ogarnąć....a potem to już z górki. ;:306

A co u mnie.
Kupiłam połówkę dyni piżmowej w sklepie a to ze względu na fajnie wyglądające nasionka. :lol:
Rozkroiłam na kompot a nasionka jak się wysuszą pójdą w maju na górkę kompostową.
Owoce pigwowca trzymane w zimnej sieni zmarzły ale nic im nie jest i dołożyłam je do kompotu dyniowego.
Przechowują się bardzo dobrze i jak znalazł zamiast cytryny.

Obrazek

Martwią mnie nasionka z wydłubanej dyni Muscat de Provence.
Są całkiem płaskie i nie wyczuwam zgrubienia....jednak zostawię i w kąciku na kompoście posadzę.
Obrazek

O ;:138 teraz ;:3 się przebija....ale fajnie się zrobiło więc i Wam życzę słonka i uśmiechu na twarzy.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Elżbietko dynia po prawej chyba ma puste nasiona! i ja miałam sporo takich nasion w ubiegłorocznych dyniach. Dodatkowo marnie się przechowywały i większość zjadały na szybko kury.
Posiałam powojniki (3), trawy i kłokoczkę wszystko siedzi cicho. Trawy i kłokoczkę po skaryfikacji i stratyfikacji wyniosłam na zewnątrz. Na powojniki na razie położyłam kreskę, ale mam jeszcze nasiona i może powalczę mimo wszystko. U mnie powoli ziemia rozmarza, ale jeszcze chyba nie całkiem miękka, bo bym się zapadła w moim błocie ;:306 Ściskam i życzę zdrówka ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Elu, tyle pomidorów zasiałaś ;:oj
Ja nawet za to się nie zabrałam
Najgorsze, że nie mam zupełnie przygotowanego warzywnika
Musze jeszcze połozyć coś na dno, wyłozyć folią, albo agro i nawieźć ziemi