Papryka do gruntu. Część 4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Papryka do gruntu. Część 4

Post »

Mogą to być słoneczne przypalenia.Takie miałem u siebie w donicach na balkonie.
Dla pewności zrobiłem oprysk cytrynianem wapnia,gdyby to jednak była sucha zgnilizna wierzchołkowa.Obserwując swoje plamki jestem jednak blizszy temu,że są to oparzenia. ;:136 ;:136
Miałem takie 3 owoce na 2 krzaczkach.Te donice przestawiłem odwrotnie niż były od początku i oberwałem część liści.Spowodowało to,że te owocki były wystawione na mocne słońce,gdzie temp.dochodziła do 45*C.W chwili zauważenia tych zmian lekko je zacieniłem nasuwając inną gałązkę.Przez okres 2 tygodni plama nie zwiększyła się,nie zmieniła barwy i taka pozostała do końca.Jedna z nich nadająca się do smakowania,po wycięciu tej blizny,została zjedzona.Wewnątrz nie miała żadnych zmian,również nasionka nie zmieniły barwy,ani też sama papryka smaku. :wit :wit
Awatar użytkownika
beti_h
200p
200p
Od: 7 mar 2012, o 10:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ile czasu potrzebne jest papryce, żeby całkowicie się wybarwić?
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Poddpinam się pod pytanie. Moja papryka ma już wyrośnięte owoce od co najmniej miesiąca i żaden z nich nie ma nawet zamiaru cokolwiek się zaczerwienić. Mowa o słodkich, z ostrych jedynie na cyklonie owoce stopniowo zaczynają się wybarwiać.

Jak patrzę na te Wasze czerwone dorodne zbiory to się astanawiam, kiedy były sadzone...
Moje koło połowy maja.
Problem dotyczy i tych w gruncie i w tunelu.
Pozdrawiam, Marta.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Ważny jest też termin siania.Niektóre gruntowe sadziłem już z zawiązkami i teraz się czerwienią Obrazek
Awatar użytkownika
beti_h
200p
200p

Post »

Ja np sialam papryki w pierwszej połowie lutego...wiec wcześnie

Moze ktos jednak wie ile dojrzewa papryka?
Awatar użytkownika
Johna
200p
200p
Od: 10 wrz 2013, o 12:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gdzieś doczytałam że od 12 do 14 tygodni (od zakwitnienia). I że niektóre zbiera się zielone a inne już wybarwione. Mój M powiedział że zbierzemy jak odpadną albo jak będą zapowiadać przymrozki :lol:
Pozdrawiam Asia
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Moje papryczki Rokita nawet nie zdążą dojrzeć, mężczyźni już próbują czy jest dostatecznie smaczna i ostra i zagryzają jak jabłko ;:306 Inne dopiero zawiązują owoce.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
beti_h
200p
200p

Post »

Johna pisze:Gdzieś doczytałam że od 12 do 14 tygodni (od zakwitnienia). I że niektóre zbiera się zielone a inne już wybarwione. Mój M powiedział że zbierzemy jak odpadną albo jak będą zapowiadać przymrozki :lol:
Dziękuję Asiu :)
Właśnie nigdzie nie mogłam znaleźć takiej informacji...
rekamil97
50p
50p
Od: 1 sty 2014, o 17:53

Post »

Mam pytanie odnośnie koloru papryki. Zasadziłem 3 odmiany: czerwoną, fioletową (ingrid) i żółtą. Żółta jest charakterystyczna do jest podłużna.
Jestem bardzo zdziwiony bo na wszystkich krzakach rośnie owoc zielony (oczywiście jeszcze niedojrzały) a na jednym od małego rośnie papryka koloru żółtego.

Poniżej zdjęcia tych samych odmian papryki (na pewno nic się nie pomieszało bo tylko jedną odmianę kupowałem żółtą i podłużną

Obrazek

Obrazek

Tylko jedna papryka w całej uprawie ma od razu owoce koloru zielonego (same zawiązki robią się żółte). Co to może być
Awatar użytkownika
radog
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 20:10

Post »

Może ktoś podpowie co to może być za odmiana papryki? Z siewu 1 siewka mi taka wyskoczyła. Myślałem że może to Marconi Purple bo siałem kilka sztuk "Red" ale chyba to nie jest to. Kwiatki filetowo-białe, papryczki od razu mają taki kolor i jak dotąd go nie zmieniają.

Obrazek
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Kształtem podobne do Serrano, ale liście ma trochę inne. Może to jakiś kundelek?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
marta3145
50p
50p
Od: 30 wrz 2013, o 08:24

Post »

Witajcie. Jak pisałam wcześniej moje papryki z przetrzymanej w domu rozsady długo stały w miejscu. W akcie rozpaczy podlałam je świeżym nawozem z mojej hodowli dżdżownic kalifornijskich. Dzisiaj byłam na działce a moje papryki wyglądają jakby je ktoś zaczarował - mają mnóstwo pąków i kwiatów, są intensywnie zielone, zgrubiały im łodygi, na dwóch krzaczkach są nawet takie mikroskopijne papryczki. Wiem, że to już za późno i nie doczekam się plonów ale myślę, że taki świeżutki nawóz podziałał na nie stymulująco i pobudził do wzrostu. W przyszłym roku będę go stosowała od wiosny - zobaczymy jaki będzie efekt.
Awatar użytkownika
radog
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 20:10

Post »

Pogrzebałem po internecie i może to być Hungarian Black.
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55

Post »

rekamil97

Czy znasz nazwę tej żółtej papryki? Też taką mam, i rośnie sobie do góry na żółto. Niestety nasiona były podpisane jako papryka kolorowa i nie znam jej nazwy.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Radog- moja Black Hungarian wyglądała identycznie -teraz jest trochę inna,bo owoce dojrzewają i są w kolorze burgunda. To półostra papryczka,świetna,moja ulubienica,jeśli chodzi o wygląd :) Zamieściłam jej zdjęcia w temacie o ostrych papryczkach chyba 2 dni temu.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”