Piwonie cudne
Ogródek Agness
- robaczek_Poznan
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogródek Agness
Agnieszko, a czy gruba warstwa kory nie sprawia Ci kłopotów z nadmiarem wilgoci i pleśnią? ja zuważyłam u siebie, że w miejscach gdzie jest jej więcej bieleje i zachodzą procesy grzybotwórcze...
Piwonie cudne
Posadziłam moje pierwsze krzaczki jesienią, ciekawe czy zakwitną w tym roku... 
Piwonie cudne
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu oj tak..... już niedługo
Już nie mogę się doczekać, żeby poczuć zapach wiosny.... on czasami się pojawia jak jeszcze leży śnieg.... ale powietrze już tak inaczej pachnie
Już ptaszki zaczynają głośniej śpiewać..... wiosna idzie wielkimi krokami
A kolejne fotki będą jak najbardziej
chociaż pewnie już wiele ich nie zostało do pokazania
Aguś bardzo proszę, cieszę się, że sprawiłam Ci przyjemność
Agatko i ja bardzo lubię firletkę, cudnie wygląda w porze kwitnienia, a później nie zawadza , bo tworzy tylko niewielką kępkę trawki
Majeczko cieszę się bardzo, że zajrzałaś
A co się stało z Twoimi piwoniami ??? Moje świeżutko posadzone zniszczyła poprzednia zima.... bardzo mi ich żal, bo były pomiędzy nimi moje wymarzone białe
Aniu bardzo się cieszę, że podobają Ci się moje kolorowe fotki
Faktycznie teraz przy końcówce zimy bardzo już tęskno do kolorków...
Ewuniu bardzo dziękuję Ci za takie miłe słowa
Cieszę się, że podobają Ci się moje domowe migawki
Parapetów nie mam szerokich, są takie standardowe, jak i u Ciebie, Ty pewnie zasugerowałaś się widokiem z kuchni, tam widać na fotce blat kuchenny, który ciągnie się pod parapetem
Ja już nie mogę doczekać się tych wiosennych spacerów
Pozdrawiam Cię serdecznie
Ewuniu cudeńka zamówiłaś, a podobno u P. Podstolca są piękne dorodne sadzonki
Kasiu nie zdarzyła się u mnie taka sytuacja, może dlatego, że u mnie ziemia nie jest ciężka i gliniasta a bardziej piaseczek.... Wilgoć szybko ucieka, więc taka grubsza warstwa jest bardzo pożądana
Trzymam kciuki za Twoje piwonie.... za swoje młodziutkie również

Aguś bardzo proszę, cieszę się, że sprawiłam Ci przyjemność
Agatko i ja bardzo lubię firletkę, cudnie wygląda w porze kwitnienia, a później nie zawadza , bo tworzy tylko niewielką kępkę trawki
Majeczko cieszę się bardzo, że zajrzałaś
A co się stało z Twoimi piwoniami ??? Moje świeżutko posadzone zniszczyła poprzednia zima.... bardzo mi ich żal, bo były pomiędzy nimi moje wymarzone białe
Aniu bardzo się cieszę, że podobają Ci się moje kolorowe fotki
Ewuniu bardzo dziękuję Ci za takie miłe słowa
Ja już nie mogę doczekać się tych wiosennych spacerów
Pozdrawiam Cię serdecznie
Ewuniu cudeńka zamówiłaś, a podobno u P. Podstolca są piękne dorodne sadzonki
Kasiu nie zdarzyła się u mnie taka sytuacja, może dlatego, że u mnie ziemia nie jest ciężka i gliniasta a bardziej piaseczek.... Wilgoć szybko ucieka, więc taka grubsza warstwa jest bardzo pożądana
Trzymam kciuki za Twoje piwonie.... za swoje młodziutkie również
No to zamigało... zawirowało przed oczami, a tutaj szaro, buro... Tęsknię za wiosną. Nie mogę spać, nie mogę jeść... ehehehe ;D
A na poważnie, to teraz już z górki. Wiosna niedługo ;)))) Pozdrowienia!
A na poważnie, to teraz już z górki. Wiosna niedługo ;)))) Pozdrowienia!
- MORANGO

- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Kontakt:
Kochana balsam na moją duszę, tymbardziej , że u mnie śnieg pada
, a te kolorki takie żywe i ten róż 
- Jatra

- Od: 18 sie 2011, o 22:01
- Kontakt:
AGNESS pisze:Martusiu sadzonkę szałwii dostałam, a w kolejnym roku miałam ze swoich samosiejek. Jzk w tym roku będzie zobaczymy, mam nadzieję, że się też wysiała...
Jadziu a to pech, że nie ukorzeniła się, Monet jest śliczna i ja też mam na nią wielką ochotę...... może uda mi się w tym roku upolować....
Na dobranoc kilka fotek z piwoniami![]()
Jaki śliczny szpalerek piwoni
Agnieszko piękne wspomnienia tym bardziej ,że u mnie za oknem teraz biało .
- zwkwiat

- Od: 12 lut 2011, o 09:30
Agnieszko też lubię piwonie, choć nie mam ich wiele, ale dopiero teraz jak mam dostęp do internetu ni jestem na forum zobaczyłam jak wiele jest odmian, mam w planach posadzenie nowych odmian, ale jak zwykle istnieją ograniczenia finansowe.
Twój szpalerek cudowny, nie rozpoznaję odmiany, czyżby ta wczesna majowa?
Twój szpalerek cudowny, nie rozpoznaję odmiany, czyżby ta wczesna majowa?
- imwsz

- Od: 22 lip 2011, o 19:39
Aga czy Ty piwonie i liliowce masz posadzone poza granicami działki?
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Dziękuję Joli za podpowiedź w sprawie ziemórek. Będę miał na uwadze żółte tablice lepne. Muszę poobserwować, czy latają ziemiórki. Cały czas coś lata w powietrzu i nie skojarzyłem, że to może być to.
Agnieszko, dzwonek kropkowany nie rozsiewa się u mnie ale rozłazi podziemnymi pędami. Ale tylko gatunek jest taki ekspansywny i rzadki podczas kwitnienia, bo odmiany mniej.
Co do piwonii (piekne są!) nie wiążesz ich, czy w jakiś sposób nie podpierasz? One przeważnie pod wpływem ciężaru kwiatów kładą się (u Ciebie na podjazd).
Agnieszko, dzwonek kropkowany nie rozsiewa się u mnie ale rozłazi podziemnymi pędami. Ale tylko gatunek jest taki ekspansywny i rzadki podczas kwitnienia, bo odmiany mniej.
Co do piwonii (piekne są!) nie wiążesz ich, czy w jakiś sposób nie podpierasz? One przeważnie pod wpływem ciężaru kwiatów kładą się (u Ciebie na podjazd).
- AGNESS

Witaj Santio
Faktycznie wiosna już bliziutko, ale ten ostatni zimowy czas najbardziej się dłuży
Kasiu u mnie też dziś sypie cukier puder z chmurek. śnieżek robniusieńki, ale gęsty
Teresko u mnie też biało, śnieg cały czas sypie, wiosny nie widać, ale mam nadzieję, ze to już ostatnie podrygi zimy.....
Zosiu oj tak, dzięki internetowi dopiero widzimy jaka jest ogromna ilość przepięknych roślin w wielu odmianach... a wszystkie takie piękne....
Moja piwonia to faktycznie majowa
Ilonko piwonie rosną na działeczce, przy samym ogrodzeniu, na podjeździe . Taki wąski mam tam pas rabaty.... mógłby być troszkę szerszy.... chociaż 30 cm....
Jacku piwonie podwiązuję , bo inaczej faktycznie bardzo się wykładają, ale po podwiązaniu jest ok...... w ogóle muszę wybrać się do Obi są tam bardzo fajne półokrągłe podpory pod rośliny, świetnie się sprawdzają, a ja potrzebuję ich do wielu roślin. Tylko niestety najbliższy sklep prawie 100 km ode mnie...
Kasiu u mnie też dziś sypie cukier puder z chmurek. śnieżek robniusieńki, ale gęsty
Teresko u mnie też biało, śnieg cały czas sypie, wiosny nie widać, ale mam nadzieję, ze to już ostatnie podrygi zimy.....
Zosiu oj tak, dzięki internetowi dopiero widzimy jaka jest ogromna ilość przepięknych roślin w wielu odmianach... a wszystkie takie piękne....
Moja piwonia to faktycznie majowa
Ilonko piwonie rosną na działeczce, przy samym ogrodzeniu, na podjeździe . Taki wąski mam tam pas rabaty.... mógłby być troszkę szerszy.... chociaż 30 cm....
Jacku piwonie podwiązuję , bo inaczej faktycznie bardzo się wykładają, ale po podwiązaniu jest ok...... w ogóle muszę wybrać się do Obi są tam bardzo fajne półokrągłe podpory pod rośliny, świetnie się sprawdzają, a ja potrzebuję ich do wielu roślin. Tylko niestety najbliższy sklep prawie 100 km ode mnie...
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Agniesiu alejka piwoniowa przecudnej urody .
Szkoda, że białe wymarzły, obecna zima z pewnością by je oszczędziła.
Czytam, że chcesz je przesadzać, ale ja miałabym obawy, czy po przesadzeniu będą kwitły.
Byłam w Obi po storczyki i nie mogłam wypatrzeć tych podpórek półkolistych, a przydały by mi się bardzo do róż pnących.
Czytam, że chcesz je przesadzać, ale ja miałabym obawy, czy po przesadzeniu będą kwitły.
Byłam w Obi po storczyki i nie mogłam wypatrzeć tych podpórek półkolistych, a przydały by mi się bardzo do róż pnących.
- AGNESS

Witaj Tajeczko
Przesadzić chcę liliowce z tego szpaleru, piwonie pozostaną i chcę jeszcze dosadzić tam inne odmiany, które będą kwitły później po majówkach
W zeszłym roku posadziłam jedną białą.... mam nadzieję, ze przetrwa zimę.... normalnie marzą mi się białe

Przesadzić chcę liliowce z tego szpaleru, piwonie pozostaną i chcę jeszcze dosadzić tam inne odmiany, które będą kwitły później po majówkach
- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Piękne piwonijki,,,,ale Ty masz ich,,,cała alejka,,, teraz tyle piękności, nowości ,,,ja mam tylko 4,,,i tak musi zostać,
,,,nie mam już miejsca 
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pod piwonie zmałpuję pomysł szwagierki
Można kupić powlekaną siatkę wysokości metra, całą rolkę. Wygląda to jak ozdobny płotek. Otacza się tym piwonie i zapomina, a one stoją prosto
Siatki w sezonie nie widać. Widziałam taką w sklepach ogrodniczych, cena przystępna, a kłopot z głowy
W zeszłym roku kupiłam od M. Podstolca 6 piwonii-dwie kwitły
W zeszłym roku kupiłam od M. Podstolca 6 piwonii-dwie kwitły
- AGNESS

Aniu krzaczków piwonii faktycznie mam sporo , niestety to głównie jedna odmiana, ale mam nadzieję, ze uda mi się posadzić i kilka innych, później kwitnących.... to takie pięknie kwiaty
dziś może clematiski

-- Wt 19 lut 2013 17:58 --
Ewuniu z tą siatką to świetny pomysł, na pewno nie widać jej w gąszczu liści . Jak nie uda mi się kupić tych metalowych podpór, to i ja skorzystam z Twojej podpowiedzi
Mam nadzieję, ze już w tym roku zakwitną wszystkie od P Marka, a ja będę zaglądała do Ciebie i podziwiała
dziś może clematiski

-- Wt 19 lut 2013 17:58 --
Ewuniu z tą siatką to świetny pomysł, na pewno nie widać jej w gąszczu liści . Jak nie uda mi się kupić tych metalowych podpór, to i ja skorzystam z Twojej podpowiedzi
Mam nadzieję, ze już w tym roku zakwitną wszystkie od P Marka, a ja będę zaglądała do Ciebie i podziwiała
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Szał powojników-to jest to, co tygrysy lubią najbardziej
Po ostatnim sezonie, kiedy na skutek deszczu wszystkie piwonie się położyły, w tym nie odpuszczę.
Po ostatnim sezonie, kiedy na skutek deszczu wszystkie piwonie się położyły, w tym nie odpuszczę.