Amatorzy pomidorów gruntowych. Część 1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Amatorzy pomidorów gruntowych

Post »

Asia ona jest przecudna, ja nie mogę się na nią napatrzeć. Mam kilka krzaków i ładnie wiąże na wszystkich już trzecie grono, też jestem ciekawa jej smaku. Największy problem mam z czarnym, nie wiem czy skosztuje chociaż jednego pomidora :( .
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Chodzi Ci o czarna Zebrę? Moje zebry fioletowe i czarne wygladaja też najgorzej. Może uda mi sie zrobic zdjęcia pomidorom .Mam problem z aparatem.
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

To nie czarna zebra, zwyczajnie czarny 129 od Kozuli. Był wysiewany dość późno bo pierwsze siewki padły mi i później poszedł do gruntu, może nadrobi opóźnienie 4 tygodniowe.

Jeśli chodzi o nawóz "Magiczna siła" dolistnie stosuje się go 1/ 2łyżeczki na 10 litrów wody raz w tygodniu w celu lepszego kwitnienia i owocowania, roztwór może pozostawiać na liściach osad, nie należy nawozić w pełnym słońcu. Doglebowo przy każdym podlewaniu 1 łyżeczka na 10 litrów wody przez cały kres wegetacji.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

kupiłam "nawóz uniwersalny jesienny" florowitu, a jego skład: NPK (MgO - SO3) 4,0-12,2-26,0 (3,4+21,0)
z dodatkiem boru, miedzi, manganu, molibdenu i cynku
ponieważ uważam się za żółtodzioba, nie chcę ryzykować i nawozić pomidorów nawozami jednoskładnikowymi, może kiedyś jak nabiorę wprawy, teraz poszukiwałam czegoś wieloskładnikowego, mam "magiczną siłę", ale ten wpadł mi w oko, co sądzicie o jego składzie?
pozdrawiam
Iwona
OLINKA
50p
50p
Od: 28 lut 2011, o 20:09

Post »

Ja też mam zebrę z dzióbkiem ale u mnie jest mała jak na razie i owoców też mało nawiązanych mam nadzieję, że się zbierze po "magicznej sile"
Obrazek
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne macie pomidorki ;:138 Ja wczoraj dopiero byłem w polu sprawdzić co słychać u moich ...
Jest dobrze pomimo tygodniowego opadu deszczu , liście zdrowe ... jedyny mankament jaki zauważyłem to na kilku krzakach popękane owoce ... poza tym nic im nie jest .
Przyniosłem również jednego Rudaska nr127 , konsumował ktoś z was już ? jak Wam smakuje ? mnie bardzo przypadł do gustu .
Brzydal z niego ...miąższ koloru bliżej nieokreślonego ,ale jak dla mnie bardzo smaczny słodki z odrobiną kwasku i pachnący ;:92
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Moje Rude jescze nie rudzieją.Na dniach zjem pomidora na przeciery.Już czerwienieje.chyba ,że ktoś będzie szybszy ode mnie ;:224
Asia
diament79
200p
200p
Od: 15 lut 2008, o 18:55

Post »

Piękne macie pomidorki!!!!!!! U mnie już sporo ale maleńkich, muszę jeszcze troszkę poczekać.
ZAPRASZAM do oglądania mojej skromnej kolekcji,Proszę też o porady odnośnie pielęgnacji.Ogrodowe i Domowe
diament79
200p
200p

Post »

forumowicz pisze:
rafik_ptp pisze:Odnoszę dziwne wrażenie że dużo osób na forum trochę niefortunnie stosuję odżywki na pomidora
100 % zgody ;:108

Pozdrawiam

Jak się ktoś nie zna to chyba górę bierze zasada "tonący brzytwy się chwyta". Chodzi się do tych pomidorków, huha się dmucha i się chce żeby było dobrze......... Ja może na szczęście nie mam funduszy na jakies specyfiki. Tylko zaopatrzyłam się w substrala i tyle. ALE np. wiem, że popiół może cuda zdziałać. Poznałam na własnej tzn. ogórków skórze :tan
Staram się nie doszukiwać w moich roślinach problemów.

Na razie jestem na etapie szukania rzetelnych informacji o obrywaniu liści, pędów i wszelkich zbędnych rzeczy ;:132 Bo mi się krzaki rozkrzaczyły. Na niektórych krzakach mam po 5 pędów kwiatowych dodatkowo wyrosły boczne pędy z liśćmi i kwiatami i widzę, że za dole zaczynają wyrastać też pędy kwiatowe, chyba za dużo tego........ Chociaż jak pisał kiedyś Tadeusz, jak sobie nie zacieniają to nie obrywać. Nie wiem, już złgupiałam.......
Może ktoś ma jakieś zbiorcze wiadomości i poda?
ZAPRASZAM do oglądania mojej skromnej kolekcji,Proszę też o porady odnośnie pielęgnacji.Ogrodowe i Domowe
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

To sa pomidory karlowe?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
diament79
200p
200p

Post »

Rybko, kogo pytasz? Mnie?
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak :D Napisalam bezposrednio pod twoim postem :wit A pytam sie dlatego, bo jest zasadnicza roznica w sposobie prowadzenia pomidorow karlowych i samokonczacych a wysokich.
pozdrawiam Beata
diament79
200p
200p

Post »

Rybko, mam różne, przy pikowaniu całkowicie mi sie pomieszały........ Ale generalnie widzę, że rozkrzaczyły się pewnie te wysokie, mają dwa główne pędy i po kilka bocznych również z kwiatami. Ale te niskie mają jeden główny pęd i wiele innych pędów m.in. z kwiatami. Dopóki mają miejsce to nie będę chyba nic przy nich robić.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak chcesz sie doczekac owocow to wysokie na 1-2 pedy, maksymalnie 3 a karlowe puszczasz na zywiol. Musisz oberwac zbedne pedy z wysokich, bo pomidorki bedziesz miala wielkosci orzeszka.
pozdrawiam Beata
diament79
200p
200p

Post »

To jak mam na dole krzaka jakąś gałązkę kwiatową to też mam ją oberwać? Na wysokim krzaku chodzi mi.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”