Sałata -odmiany,uprawa,wymagania,problemy cz.1-
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sałata: łatwo czy trudno?
A kiedy zaczynacie siew sałat z przeznaczeniem do gruntu.. ewentualnie do takiego niskiego tunelu foliowego?
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja rzymską sieje co roku. Ulubiona sałata mojej rodziny
Bezproblemowa raczej, trzeba zbierać regularnie, szybko idzie w nasiona.

Bezproblemowa raczej, trzeba zbierać regularnie, szybko idzie w nasiona.
Udanych plonów.
Magda
Magda
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Ja też uwielbiam rzymską. Tylko niestety swojej jeszcze nie jadłam 

Moja rodzinka uwielbia sałatę, co roku zawsze jest jej duża ilośc w ogródku. A ta która wypuszcza kwiatostany jest przeznaczona dla królików.
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Ponawiam pytanie... kiedy najlepiej wysiać sałatę na rozsadę do niskiego tunelu foliowego, a kiedy wysiać tę do gruntu?
- Iochroma
- 500p
- Od: 6 sty 2012, o 17:23
Sałatę do gruntu sieję zaraz po Zimnych Ogrodnikach, czasem nawet trochę wcześniej. W sezonie też dosiewam co jakiś czas żeby mieć na bieżące potrzeby.
Udanych plonów.
Magda
Magda
Sałatę przeznaczoną do nieogrzewanego foliaka będę siać pod koniec lutego, tą do gruntu w marcu. Chociaż to zależy od pogody za oknem, jak będą takie anomalie jak w zeszłym roku to i wysiew się opóźni pewnie o miesiąc...
Pozdrawiam
Bee
To mój drugi rok z pomidorami....oby bardziej udany od poprzedniego ;)
Bee
To mój drugi rok z pomidorami....oby bardziej udany od poprzedniego ;)
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje chęci zapisywania dat w poszczególnych latach trochę zawiodły - w ubiegłym roku już nic nie zapisywałam a szkoda.ostatnia szansa pisze:Od kilku lat "uprawiam" sałatę (Justynkę lub Królową Majowych - nie widzę jakiejś różnicy w smaku, terminach). Mam zapisane daty z dwóch ostatnich lat.
Królowa Majowych:
Rok 2010 - siew 15 lutego - wypikowana do pierścieni foliowych 22 lutego - wsadzona na grządkę pod włókninę 26 marca - zjedzone pierwsze małe sałaty (3 sztuki na dwie osoby) 24 kwietnia
Rok 2011 - siew 5 marca - wypikowana do pierścieni foliowych 12 marca - wsadzona na grządkę pod włókninę 1 kwietnia - zjedzone pierwsze małe sałaty (3 sztuki na dwie osoby) 2 maja
Rok 2012 - siew 22 lutego - ...............
Sałatę sieję do płaskiego pojemnika po lodach, pikuję do foliowych pierścieni - pasek folii o wymiarach 20cm x 9cm zwinięty w rulonik o średnicy 4 - 5cm, postawiony ciasno jeden koło drugiego w paczce i napełniony ziemią (niczym go nie spinam ani nie wiążę).
Na grządce robię wzdłuż rowki co 30cm i w te rowki na dół wsadzam sałatę co 15cm, stawiając w pierścieniu zagłebionym w rowku do 1/3 wysokości (2/3 wystaje). Całość przykrywam włókniną. Małe sadzonki ukryte są pod włókniną opartą na szczytach "wałów z ziemi", jak podrosną same podnoszą włókninę.
Wycinam co drugą do wcześniejszego jedzenia. Te które zostaną do końca mają po 35dag i potrzebują więcej miejsca (mają go dzięki przerywce do wcześniejszego jedzenia. Nie czekam aż będą duże, bo kto je potem przeje. Lepiej rozłożyć jedzenie na kilka tygodni.
Dzięki pozostawieniu z pierścieniem foliowym podniesionym nad ziemię jest przewiew powietrza i mniej gniją przy deszczach. Ładnie przerastają korzeniami poniżej pierścienia.
W każdym razie śmiało można siać sałatę z przeznaczeniem do gruntu już od połowy lutego jeśli ma się gdzie trzymać sadzonki (nie może być zbyt ciepło, ja mam 12-14 stopni) i jeśli ma się kawałek włókniny.
SMACZNEGO

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
Ostatnia szanso 
Szkoda, że nie masz fotek tych pierścieni.
Wyobraźnia mi szwankuje i nie potrafię tego "zobaczyć" jej oczami...

Szkoda, że nie masz fotek tych pierścieni.
Wyobraźnia mi szwankuje i nie potrafię tego "zobaczyć" jej oczami...
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p3661545
Tu Szansa pokazała zdjęcia tych pierścieni foliowych
.
Tu Szansa pokazała zdjęcia tych pierścieni foliowych

O ile pamiętam, sałata wschodzi ok 4 dni? Moją posiałam z tydzień temu, i mimo, że miała termin do 2015 - nic
Chyba muszę kupić nowe nasionka

Spróbuj posiać nie przykrywając ziemią. Nasiona tylko lekko przyklep . Dopiero po wykiełkowaniu przysyp pół centymetrową warstwą ziemi.
-
- 50p
- Od: 2 kwie 2013, o 19:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie sałata rosła między pomidorami i były piękne duze główki. Taka strzepiasta, nie pamietam nazwy. W tym roku też tak zrobie.
Wysiałam do gruntu i potem sobie poprzerywałam.
Wysiałam do gruntu i potem sobie poprzerywałam.
Strzępiasta sałata na kanapce, czy jako dekoracja półmiska , apetycznie wygląda ....muszę rozejrzeć się za rzymską sałatą , też bym ją chętnie wypróbowała w tym roku 

forumowicz, zrobiłam jak radzisz. Dałam jej jeszcze szansę