Mój kwiecisty zakątek.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój kwiecisty zakątek.

Post »

Zyciu u mnie w ogrodzie tez nie ma już co focić. W lesie zawsze coś się znajdzie. Liście wygrabione , zostały tylko na prymulkach i tawułkach. Tym nie zaszkodzą , niech mają pierzynkę. Rosną w lasach , tam też liści nie brakuje. Pozdrowienia dla Kazia. :wit
Witaj Halinko . :wit
Wątku nie zamknę , a jeżeli już to otworzę nowy ;:108 ;:108 Mam trochę doświadczenia z roślinami , w większości kwitnącymi, ale gdzie mi tam do ,,Asów ogrodowych '' , jakich mamy na Forum. Corocznie przybywa doświadczeń i chętnie się dzielę nimi. Pytaj Halinko :P
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Tadziu ja uważam, że jesteś ekspertem od uprawy roślin. ;:108
Bardzo dużo się od Ciebie uczę. :)
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Teresko dzięki , ale zawstydzasz mnie :oops: :oops: Przybywa mi roślin , szukam wiadomości o nich i też korzystam z doświadczeń Forumków . Wiedza nie idzie w las , lecz w nas ;:113
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Tadziu ale Ty tą wiedzą chętnie z nami się dzielisz. :)
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jak coś wiem , to podpowiem :uszy
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tadeuszu. Pisałeś że siałeś pierwiosnki, ja też mam zamiar pobawić się w to. Genia podpowiedziała mi, że nasiona muszą być stratyfikowane około 3 miesięcy i dopiero wysiane. A Ty jakie masz z tym doświadczenie :?:
Napisałeś również iż jeżówki nie powinny zawiązywać nasion bo je to osłabia. Ja swoich nie obcinałam do tej pory i chyba przez to moja biała nie przeżyje zimy.
Pozdrawiam Hala
Matrix2
500p
500p
Od: 29 sie 2010, o 11:44

Post »

moje jeżówki purpurowe - po kwitnieniu obcinam pędy kwiatowe, ładnie się rozrastają i ładnie przyrastają w kępach. Natomiast tak samo postępuję z jeżówką białą kupioną w tym roku na wiosnę i ta jest coraz słabsza, w sezonie praktycznie w ogóle się nie rozrosła. Nie wiem od czego to zależy ale wydaje mi się, ze w takim stanie jak teraz to nie przezyje zimy.
Rysiek
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Kontakt:

Post »

Wyczytałam u Reni że Ty i Genia obcinacie liliowce ja chociaż mam ich bardzo mało i same proste, starej odmiany,to też tak czyniłam.
W tym roku jakoś się zaniedbałam a dzisiaj gdy się za nich zabrałam to miały same suche liście
więc je ścięłam przy samej ziemi.
Martwię się o nie - czy na wiosnę odbiją?
Te które dostałam od Ciebie i Joli zdrowo zazieleniały.
Powiem Ci Tadziu ;:196 Dziękuję za serce, nie dziękuję za to co włożyłeś do pudełka. ;:167
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Zytko nie przejmuj się na pewno Ci wyjdą w przyszłym roku .
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Tadku :wit . Pospacerowałam po Twoim ogrodzie i kolejna choroba mnie dopadła ;:147 . Twoje korony cesarskie są tak piękne, że zapragnęłam zaprosić je do swojego ogrodu ;:63 . Tylko obawiam się , że na zakup w tym roku już za późno :( . Przepiękna ostróżka i pustynniki, które dwukrotnie próbowałam posadzić u siebie, ale padły ;:151 . Jednak podobają mi sie tak bardzo, że chyba spróbuję wiosną po raz kolejny, tylko tym razem posadzę je na wzniesieniu.
No i oczywiście nie mogłam przejść obojętnie koło Twojej ostróżki i liliowców - piękne ;:138 .
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Halinko , wysiewałem pierwiosnki omszone. Przez dwa tygodnie przetrzymywałem w lodówce. Nieżle wzeszły. Mam też udaną próbę wysiewu dyptamu . Stratyfikowałem w lodówce i nic z tego . Wysiałem po zebraniu do doniczki , zostawiłem na dworze i ,,zapomniałem '' do wiosny. W kwietniu wykiełkowały jak szczotka. Myślę , że ten sposób jest prostszy i pewniejszy. Po nowym roku kupię nasiona , posieję i na powietrze.
Zawiązywanie nasion osłabia każdą roślinę . Biała jeżówka w porównaniu z różową jest o wiele bardziej himeryczna. Ma słaby system korzeniowy i słabiej rośnie. Pełna biała wykazuje też takie objawy. Kwitła nieprzerwanie przez ponad trzy miesiące i obawiam się o jej przezimowanie. Reszta nowych w dobrej kondycji, dla pewności okryłem wczoraj stroiszem z sosny. Rysiu , to już trzecia biała jeżówka u mnie . Poprzednie także padały. Ta ostatnia rośnie lepiej , zobaczę jak w przyszłym roku. Przy okazji podlewania krowiakiem róż , dostała też kilka porcji , może to pomogło. Krowiak fermentował od dwu miesięcy i rozcieńczyłem go bardziej niż na róże. Fosfor wzmacnia system korzeniowy.
Zyciu serce za serce ;:167
Liliowce podcinam na kilkanaście centymetrów. Prawie wszystkie już uschły , teraz większość roślin już w takim stanie. Na wiosnę będą zielone. To odmiany , które u mnie zdrowo rosną , te które słabiej nie ma po prostu z czego dzielić. ;:223
Geniu , dwie niesprzyjające zimy dla liliowców, może już ta będzie lepsza. Ziemia lekko zmarznięta i byłoby dobrze , gdyby taka została. W ubiegłym roku liliowce były pod śniegiem w błotku. Póżniej po stopieniu złapał mróz, nie były to dobre warunki do przezimowania.
Witaj Edytko :wit
W tym roku już na pewno za póżno na korony. Cebule najlepiej kupować w sierpniu i wrześniu. I wtedy są w handlu. Pustynniki lubią piasek i po przekwitnięciu muszą mieć sucho . W tym roku moje nieżle zniosły mokre lato . W suche kłącza są w idealnym stanie. Posadzenie na wzniesieniu wskazane. Będą w przyszłym sezonie dwie nowe ostróżki , białą i wrzosowa, wielkie pełne kwiaty. Muszą być u mnie. ;:108 ;:108
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Witaj Tadeuszu :wit
Z dyptamem mam przykre doświadczenie. Nie zachowałam szczególnej ostrożności w upalny sierpniowy dzień i mnie poparzył. Jeden krzaczek różowy mi wystarczy, chociaż do niedawna marzył mi się jeszcze biały.

Chciałabym cieszyć się bylinami własnego chowu np. sasankami. Odpisałeś mi w wątku Geni, iż "z nasion też można . Trwa to długo , ale taniej. Z kupnego nasienia mało wschodzi, w tym roku tylko trzy. Kupuję mieszankę kolorów. Najlepiej od razu po zebraniu z rośliny posiać , wtedy po 3-4 tygodniach wyrasta las". Ja mam jedną sasankę a chciałabym mieć las. Kiedy mogę posiać nasionka :?:
Pozdrawiam Hala
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Ja wysiewałem pierwiosnki ząbkowane bez stratyfikacji i w miarę powschodziły,a teraz mam do posiania krwawnik ,Gailardie ,Góździka ogrodowego,przymiotno i ostróżkę .Też mogę wysiewać w styczniu
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Halinko , mam tez białego . Nie jest w takiej kondycji jak różowy i przyznam że nie tak ładny. Nasiona sasanek najlepiej wysiać po zebraniu , jak tylko dojrzeją. To jest ten moment, kiedy zaczynają latać , podobnie jak dmuchawce. Takie świeże mają większą zdolność kiełkowania. Mam kilka kolorów , mogę zebrać. Właśnie z takich ,,swoich'' wychodzą czasami nowe odcienie, przepylają się. Kupione wysiewaj na wiosnę.
Andrzejku , nie wszystkie pierwiosnki wymagają stratyfikacji. Omszony tak. Byliny , które masz siać nie wymagają mrożenia i wysiewaj je póżniej. Jednoroczne wysiewamy wcześniej , by jak najdłużej kwitły . Bylin nie ma potrzeby wysiewać tak wcześnie. W takich warunkach słabo rosną. Posiej w maju , chyba że masz foliak , wtedy w końcu kwietnia. Ostróżki mogą zakwitnąć w tym samym roku , reszta i tak dopiero w następnym.
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Dlatego mi omszone nie wzeszły i już coś nowego człowiek wie .Dziękuję ci
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”