Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz.2
Re: Moja działka - ... a mnie jest szkoda lata - Irena37 cz.2
Krysiu pamiętam zimę kilkanaście lat temu też był duży mróz tylko nie tak długo ale skutki były opłakane, zmarzły mi dwie magnolie, dwa hibiskusy, duży klemtis i hortensje. Nie wiem jak to w tym roku będzie, pewnie będziemy się cieszyli nawet jak tulipany zakwitną.
Geniu witam cię serdecznie, całkowicie zgadzam się z tobą, tak w lutym kwitły ciemierniki i ranniki, w tym roku mogą być inne niespodzianki, nie widomo co w ogóle po tych mrozach zakwitnie.
Geniu witam cię serdecznie, całkowicie zgadzam się z tobą, tak w lutym kwitły ciemierniki i ranniki, w tym roku mogą być inne niespodzianki, nie widomo co w ogóle po tych mrozach zakwitnie.
- gosia07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzisiaj przy okazji zakupów kupiłam nasionka aksamitek W lutym trzeba by pomału ruszać z sianiem niektórych rzeczy. Muszę jeszcze raz zwiedzić Twój ogród i spisać sobie parę chciejstw .Coś na pewno muszę sobie sprawić tylko jeszcze nie wiem co. W tym roku chcę kupić ze 3 azalie czy możesz mi jakieś polecić? Dodam że jedną kiedyś uśmierciłam wcale jej nie przygotowałam podłoża tylko tak wkopałam
Nie miałam wtedy internetu i nie wiedziałam że takie forum istnieje.Ja byłam typowy mieszczuch z blokowiska co to nie wie nic o roślinkach.Dlatego teraz proszę o poradę

Halinko i Romciu, kochane dziewczyny serdecznie dziękuję za piękne kwiaty. Przez te różowe kolory zacznę patrzeć na świat bardziej na różowo.
Gosiu jeżeli masz miejsce na parapetach to rzeczywiście około połowy lutego można niektóre kwiaty siać. Na odwrocie torebek z nasionami są podane terminy wysiewu, śmiało możesz dostosować się do nich. Ja nie wysiewam w domu gdyż nie mam na to warunków ale wcześniej wysiewam (około 20 kwietnia) na działce i przykrywam szybą, zwykle to są aksamitki, innych kwiatów nie sieję. Wspominasz o azaliach, one mają takie same wymagania jak Rh, są kwasolubne i podczas sadzenia należy do dołków dać ziemię torfową. Jeśli chodzi o odmiany, są różne, kupowałam te, które podobały mi się i sadziłam gdzie miałam miejsce. Rosną w cieniu i słońcu ale lubią mieć wilgotno. Brakiem wiedzy ogrodniczej się nie przejmuj, tu bardzo wiele osób tak zaczynało jak ty ale na forum wszystkiego się dowiesz.
Gosiu jeżeli masz miejsce na parapetach to rzeczywiście około połowy lutego można niektóre kwiaty siać. Na odwrocie torebek z nasionami są podane terminy wysiewu, śmiało możesz dostosować się do nich. Ja nie wysiewam w domu gdyż nie mam na to warunków ale wcześniej wysiewam (około 20 kwietnia) na działce i przykrywam szybą, zwykle to są aksamitki, innych kwiatów nie sieję. Wspominasz o azaliach, one mają takie same wymagania jak Rh, są kwasolubne i podczas sadzenia należy do dołków dać ziemię torfową. Jeśli chodzi o odmiany, są różne, kupowałam te, które podobały mi się i sadziłam gdzie miałam miejsce. Rosną w cieniu i słońcu ale lubią mieć wilgotno. Brakiem wiedzy ogrodniczej się nie przejmuj, tu bardzo wiele osób tak zaczynało jak ty ale na forum wszystkiego się dowiesz.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
Witaj Ireno!
Dziękuję za śliczną różową azalię. Bardzo lubię azalie japońskie.
Zostawiam też coś od siebie.

Dziękuję za śliczną różową azalię. Bardzo lubię azalie japońskie.
Zostawiam też coś od siebie.

- ZosiaM
- Od: 25 kwie 2007, o 14:46
Pozdrawiam i zapraszam do siebie
Moje pierwsze kroki w ogrodzie
Moje podróże,zdjęcia z ciekawych miejsc
Moje pierwsze kroki w ogrodzie
Moje podróże,zdjęcia z ciekawych miejsc
Krysiu, Halinko, Romciu i Zosiu serdecznie dziękuję za tyle pięknych kwiatów.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 21 sie 2009, o 20:41
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Irenko
witam serdecznie
Miłego weekendu życzę i zielone dla Ciebie zostawiam

Miłego weekendu życzę i zielone dla Ciebie zostawiam

Krysiu i Halinko po dzisiejszej śnieżycy ta piękna zieleń to ukojenie. Ode mnie też trochę zieleni.

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.