W poszukiwaniu niebieskich impresji -Annes 77

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W poszukiwaniu niebieskich impresji -Annes 77

Post »

Witaj Aniu. Szkoda , że musiałaś pożegnać się z działeczką ale masz odrobinę terenu koło domu więc całkiem bez niczego nie zostaniesz ;:196. Tak to czasem już bywa , życie samo pisze nam scenariusz :( . Dużo zdrowia życzę Twoim rodzicom a Tobie siły i wytrwałości . Trzymam kciuki za ten scenariusz posiadania działki na emeryturze ;:196 . Pozdrawiam cieplutko :wit .
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Luty w kalendarzu, za oknem śnieg.Ostatnio sporo go napadało.
Przykrył czapami rhododendrony i teraz ciekawie wyglądają jakby pod pierzyną spały.
W skrzynce małej mam kilka torebek nasion, a w nich zeszłoroczne nasiona pomidorków koktailowych w odmianie ?Cappuccino?,które wtedy gdzieś mi umknęły i ich nie wysiałam ;:224 W tym roku dużych odmian nie będę siała, po prostu nie ma miejsca .Skupię się na ogrodzie i mam w planie kupić dwie róże do donic.Pewnie będą to angielki.Chyba zadoniczkuję cały teren ;:oj
Kilka lat wstecz zakładałam, że wystarczy nam mały ogródek przy domu skoro mamy działkę.Jednak teraz wszystko zmienia postać rzeczy.W życiu nie można dokładnie zaplanować niczego.Mój tato ,który był okazem zdrowia teraz walczy każdego dnia o życie ;:218
Jego pasja ,która jest związana z przebywaniem w otoczeniu natury została mu całkowicie odebrana.Podpytywałam się go ,czy mu tego nie brakuje.A tato mi odpowiedział, że teraz to tylko zdrówko chciał by mieć ;:224

Dorotko klonik mój w doniczce powędrował do domku narzędziowego owinięty agrowłókniną. Szkoda by go było stracić.Pozdrawiam miło:)

Obrazek

Lenka witam miło i witam Cię:) Piesio merda ogonem i dziękuje za pochwały. Również życzę zdrowka:)

Obrazek

Wandziu o to poradziłaś sobie :) No niestety tak to jest z przeglądarkami.
Róża została owinięta agrowłókniną, ale nie zrobiłam jej zdjęcia w ubranku. Mam nadzieję, że obudzi się na wiosnę.

Obrazek

Ewa dziękuję za życzenia.Mam nadzieję, że ten rok będzie choć trochę bardziej pozytywny.Oj zdrówko potrzebne bardzo :wink:
Karmnik wisi, ale ptaszka ani jednego:( Na śniegu widać jakieś ślady jakby jeden skakał, ale nie wiem kto nas odwiedził.

Obrazek

Soniu i tego się trzymam, mus tak myśleć.Nie jest łatwo pogodzić dwa ogrody.Miałam już latem taki scenariusz.Jak byłam na działce, to myślałam o tym drugim i odwrotnie ;:173

Obrazek

Gosiu kilka róż zabrałam tych mniej rozrośniętych. Edenkę mam zamiar przekopać do siebie.W końcu tą odmianą na początku ogrodowania najbardziej się zauroczyłam ;:167

Obrazek

Dorotko działka Rod wymagała mnóstwa czasu i zaangażowania ;:224
Kiedy mój tato zachorował z tygodnia na tydzień stawała się jakby zapomniana.Przykro było na to wszystko patrzeć i serce bolało.
Tak siebie pocieszam, że te róże tylko mnie i wszystkich drapały i moja mama ciągle się kaleczyła przez nie.Gertrudy Jeckyll w ogóle mi nie żal.Miała ogromne kolce, no fakt kwiaty miała jako jedna z pierwszych i ten zapach, którego nie zapomnę.Kilkanaście róż szybko łapało plamistość, także też ich nie żałuję.Zostawiłam dwa Leonardo da vinci, może jednego uda mi się wykopać.Zresztą w szkółkach jest tyle pięknych odmian.Wystarczy kliknąć i gotowe.Za kilka dni mam urodziny i już M się pytał co bym sobie życzyła.Trudno ze mną nie mają.Rośliny najlepszym prezentem :uszy

Obrazek

Aniu-nena super, że widać zdjęcia.Ja na szczęście widzę wszystkie zdjęcia w wątkach, choć mam nieciekawy internet, czekamy aż pociągną światłowody.W tym roku mają wreszcie założyć.
To masz rację rankiem podejść na ogród z kawką i powąchać swoje skarby.Na razie są młode i jeszcze niskie.
Historyczne róże o tak są wspaniałe i samowystarczalne.Posadzisz i same rosną.No i wyglądają.Niestety u siebie nie mam miejsca na takie dorodne krzaki, będę podziwiała u Ciebie Aniu:)

Obrazek

Jagi a dziękuję za dobre słowo i płomyczek nadziei i dobrych myśli, tych pozytywnych, bo teraz bardzo mi tego potrzeba.
Niebieskie impresje były na potrzeby działki, tam był taki klimat sielski, drewniany płot od strony sąsiada, w koło lasy.Tutaj jak na razie mam tylko dwie niebieskie donice, ale muszę przywieźć moje krzesło składane, które kosztowało niemało i zostało pomalowane na błękit.
Dalej może służyć za kwietnik.

Obrazek

Alicjo no niestety ciężko jest pożegnać się z miejscem, które się kochało, a najbardziej z różami.Jednak na pewne sprawy nie mamy wpływu i trzeba się cieszyć tym co się ma.Najbardziej mi żal mojej mamy, ona kochała tę działkę.Jednak zapowiedziałam ,że może do mnie przyjeżdżać i kosić trawkę lub popielić :uszy
Dziękuję za życzenie zdrówka i pozdrawiam.

Obrazek

Ewelinko marzenia to fajna rzecz, trzymają przy życiu ;:108
Może na emeryturze zakupimy kawałek ziemi, któż to wie.
Jeszcze trochę czasu upłynie.
Dziękuję za życzenia zdrówka dla nas :) To paliwo życia?

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Aniu, może będziesz bardzo zadowolona ze swojego małego ogródka?
Przede wszystkim przy domu. W każdej chwili możesz wyjść.
I wierzę, że urządzisz go super.
Najważniejsze, żeby tata był zdrowy.
Teraz pewnie jemu trzeba poświecić więcej czasu
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Aniu ;:196
gratuluję nowego domu z ogródkiem. ;:138
Na pewno zawsze będziesz miała możliwość zadbania o ogródek, bez konieczności dojazdów.
Przykre, że tak się wszystko ułożyło i musiałaś zrezygnować z działki.
Najważniejsze, by zdrowie Wam dopisywało . ;:167 ;:196 ;:196 ;:196
Pozdrawiam cieplutko. :wit
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

A jaki areał masz ogrodu przydomowego? Piszesz, że mały ale nie doczytałem nigdzie ile to 'mały' znaczy :wink:
Zawsze żal zostawiać ogród po tak długim czasie, ale wiadomo, że czasem decyzję trzeba podjąć.

Brak pojawiania się zdjęć w wątkach zależy od hostingów - część hostingów nie współgra z jakimiś przeglądarkami, często wystarczy aktualizacja po stronie hostingu i wtedy zdjęcia przez każdą przeglądarkę można by oglądać. Ja Twoich zdjęć też nie widzę w chromie, dopiero w explorerze pojawiają mi się :wink: Więc jeśli ktoś ma problem z oglądaniem zdjęć to zawsze warto sprawdzić inne przeglądarki :)
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kilka dni temu spadła nowa dostawa śniegu, biegałam z szuflą, a dziś deszcz pada i mają już być temperatury plusowe.
Dzisiaj mam zamiar posiać kilka odmian pomidorów, ale w większości koktailówki. Jedną z odmian jest Cappuccino, którą zamówiłam w zeszłym roku, a potem torebka z nasionami gdzieś mi umknęła.Drugą odmianą jest Maskotka ( to nasiona kupione w Lidlu). Lobelię też już czas wysiać .
Lubię w donicach te drobne, niebieskie kwiatuszki.

Oto moje nasiona

Obrazek

I jeszcze doniczki oraz hydrożel do pelargonii w donicy...

Obrazek

W sumie to dobrze, że stopnieje śnieg, bo jestem ciekawa ,czy pojawiły się przebiśniegi.Tylko jeden mi wyrósł z 10 cebulek posadzonych w zeszłym roku. Mam nadzieję, że będzie ich więcej.

Gosiu tak masz rację, jednak przy domu kawałek ziemi to jest to.Można w każdej chwili wyjść i cieszyć się przyrodą ;:108
Tata jest w trakcie leczenia, ma rehabilitację w domu i trzyma się choć łatwo nie jest ;:224

Krysiu dziękuję ;:167 . Tak ogród przy domu to wygoda.Zawsze było mi żal, kiedy odjeżdżałam z działki i musiałam zostawić róże i przyrodę za sobą.
O tak zdrówko teraz jest najcenniejsze.

Sauromatum dokładnie nie pamiętam, ale około 100m. Działka miała ponad 400 m, więc jest ogromna różnica ;:108

Ziemia czeka ...

Obrazek

Nowy bluszcz

Obrazek

Narcyzy Tete a Tete

Obrazek

Walentynkowa róża

Obrazek

Wiosnę przywołuję...

Obrazek

Pozdrawiam wszystkich ;:3
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Aniu ja tez będę siała te pomidorki do donic aż 10 doniczek chce też posadzić niskie dalie do donic bo w zeszłym roku mi ślimaki zjadły, a przez deszcze reszta zgniło chcę też miechunkę, dziwaczka wszystko w doniczkach bo mam takie puste miejsca gdzie nic nie kwitnie. Ja pomidorki będę siała dopiero w marcu jeszcze poczekam. Pozdrawiam życzę zdrówka dla wszystkich i słoneczka.
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu w donicach też rośliny i pomidory doskonale sobie radzą. Sadzę pomidory malinowe od czterech lat i ładnie owocują. Dalie wysokie i miniaturowe też 10 litrowych donicach świetnie kwitły. Myślę, że tak doświadczona ogrodniczka, wiele roślin posadzi na niewielkiej przestrzeni i donicach. Z konewką trzeba się nabiegać, ale przy domu to mały problem. ;:108
Życzę zdrowia i słońca wiosennego dla całej rodziny. ;:168
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu sadzenie do donic pomidorów i papryki to super pomysł. Dziewczyny w wątku warzywnym takie cuda prezentują, zbiory mają obfite.
Wiosna do domu przyniesiona, każde kwiatki nas rozweselają, bo pogoda nie nastraja optymistycznie.
Nasion kupiłaś spory zapasik, będzie pięknie ;:215
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu, piękną wiosnę przywołujesz i chyba Cię posłuchała, bo dni nie tylko coraz dłuższe, ale i wreszcie znacznie cieplej. Kończy się luty, a jak nadejdzie marzec, to już z górki... :D
Zamówiłaś już róże do donic? Ciekawa jestem na co się zdecydowałaś?
Też planuję posadzić pomidory do donic. W tym roku z warzywnikiem nie zdążymy, a nasionka czekają, więc nie ma innego wyjścia ;:65

Buziaki przesyłam ;:196
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Witaj Aniu.
Ciekawa jestem jak u Ciebie z pogodą. U mnie śnieg topnieje w oczach więc u Ciebie pewnie dawno śladu po nim nie ma.
Teraz czekać tylko na pierwsze zwiastuny :lol:
Fajnie mogą umilić ten czas te podpędzane cebulowe. Człowiek kupi sobie taką doniczkę i od razu humor lepszy.
Widzę że będzie pachnąco od groszków :lol:
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Fajne zakupy zrobiłaś - nasionka, nawozy ;:215 . W zeszłym roku w ogóle nie nawoziłam roślin przez wiosenną suszę i brak czasu więc chce im to w tym roku wynagrodzić ;:224 . Po raz pierwszy powinnam mieć swój kompost i ciekawa jestem jaki będzie. Zostało mi też odrobin mączki rogowej ale coś muszę pewnie jeszcze dokupić . Jak używasz tego hydrożelu ?? Zaciekawił mnie ;:173 . Zawsze mam problemy z roślinami w donicach bo w lato często je ususzę :;230 . Piękne narcyzki a czy w ogrodzie już widać jakieś oznaki wiosny ?? Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie i wiosennie. Mamy marzec i mieliśmy już kilka ciepłych dni.Krokusy wystartowały, niby takie maleństwa a cieszą.Parę tulipanów też pokazuje nosy.Człowiek zaczyna żyć.Przywiozłam kilka doniczek z bratkami i od razu weselej ;:oj
Nie tak dawno złożyłam zamówienie w holenderskiej szkółce i zamówiłam 8 dalii.Oglądając je u jednej ogrodniczki na kanale youtube wpadłam po uszy ;:124
Niesamowite pastele i gra kolorów.Czasami tak mam, że wystarczy zauroczenie i wpadam jak śliwka w kompot. Pewnie niedługo przyjadą, więc czas szykować doniczki, aby je trochę podpędzić.W Castoramie kupiłam dalię Evanah, która mi zmarzła w domku narzędziowym.
Jeszcze nie mogę przegapić w Lidlu wiór rogowych, ale na razie nie ma ich w gazetce 8-)

Alicjo pomidorki to podstawa. Skubnąć z własnego krzaczka jeszcze rozgrzanego słońcem owocu ;:138
U mnie jak na razie ślimaków nie ma na szczęście.
Życzę przyjemnego siania i dużo słonka:)

Obrazek

Soniu też tak uważam, że pomidorki sobie poradzą.No wiadomo więcej zachodu w donicach, musi być drenaż i dosyć spory pojemnik.
Gdzie kupujesz swoje donice do pomidorów?
Tobie również życzę słońca i pogodnych dni:)

Obrazek

Grażynko no właśnie trzeba spróbować, zajrzę do wątku ogrodowego ;:333
Mam już trochę wysiane.Lobelia powoli kropki pokazuje, nasiona ledwo widzialne były w malutkiej torebce z lupą można szukać.Normalnie wyzwanie.

Obrazek

Dorotko marzec przyszedł i od razu lepiej na duszy.Zaczyna się szaleństwo siania , później pikowania. Cynie ładnie i szybko wzeszły.
Co do róż jeszcze się nie zdecydowałam, bo jak się okazało, że mogę wykopać sobie róże z działki to się zastanawiam nad zamówieniem ;:173
No nie powiem , bo jakąś nową pięknotkę bym sobie z radością zamówiła ;:215
Pewnie nie wytrzymam i coś i tak zamówię.Choćby jedną:)

Obrazek

Wiolu po śniegu nic nie zostało, widać krokusy i tulipanki nosy wystawiają.
Niestety przebiśniegów u mnie nie ma, mimo, że wsadziłam z 10 cebulek dwa lata temu.Jeden hiacynt już mi przekwitł i zakopałam w ogródku.
Ostatnio znów sobie kupiłam w odmianie żółtej i mam już zakupiony wiosenny wianek na drzwi wejściowe.W sumie powinnam sama coś stworzyć, ale szybciej gotowy kupić.Pani sprzedawczyni w kwiaciarni też pasjonatka to sobie pogawędziłyśmy chwilę :wink:
Groszków troszkę nasiałam, żałuję, że nie zamówiłam pomarańczowych.Takich jeszcze nie miałam, ale w PL nie widziałam nigdzie w ofercie.

Obrazek

Ewelinko ja nawożę rośliny jeden raz i naprawdę ładnie później kwitną.Zawsze boję się, że przesadzę, więc podchodzę do tego zadania ostrożnie.Jeszcze nawóz do trawnika trzeba kupić.No niestety nie mam miejsca u siebie na kompostownik.Będę zasilała wszystko obornikiem granulowanym i mączką rogową jak ją upoluję.
Hydrożel podczas sadzenia roślin po prostu wsypuję pomiędzy rośliny .
Naprawdę miałam ładne pelargonie, kule pięknie wyglądały, polecam :uszy
Ciekawe, czy do pomidorów w donicach też się sprawdzi ?
Oznaki wiosny powoli się pokazują.Krokusy wszędobylskie wychodzą , jakieś tulipany z zeszłego roku. Jestem ciekawa jak w drugim roku się pokażą :)

Piwonia drzewiasta z odzysku, ciekawa jestem, czy będzie miała pąki kwiatowe?

Obrazek

Pozdrawiam wiosennie:) Dziś u mnie słonka nie ma, ale dwa dni z rzędu pięknie świeciło ;:3
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Aniu
Zwiastuny wiosenne okazałe.
Piękne nasionka, zaciekawiła mnie czarnuszka.
Cynie sadzonki kiedyś podarowała mi sąsiadka i bardo długo miały kwiatki.
Chyba muszę do tych kwiatuszków wrócić bo i ładne, i długo stojące na rabacie .
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu, krokusy pokazały kolorki ;:215 U mnie same szczypiorki, stoją bez ruchu już od tygodnia :roll: Nie mam pojęcia dlaczego nie chcą ruszyć? Czyżby zimno im było?
Dzisiaj z ciekawości zajrzałam na stronę DA i jest jedna nowość :) - Nye Bevan. Niestety nie ma z gołym korzeniem, a w pojemniku kosztuje ponad 30 funtów ;:202 Na razie odpadam, bo strasznie droga. Poza tym przypomina mi kwiatem i kolorem Vanessa Bell. Niby trochę inna, a jednak podobna. Poczekam do jesieni na goły korzeń.
Buziaki przesyłam ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”