Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 4

Post »

Wrócił upał i susza panoszy się na całego. Ręce opadają...
:wit :wit Witam nocną porą.

Marylko - dobra rada nie zawada. ;:180
Pryskałam różę tuż przed powrotem do domu. Słońce już jej nie dotykało swoimi promieniami. Instrukcję przeczytałam uważnie. Jednak coś z tym preparatem jest nie w porządku. Przycięłam uszkodzone końcówki wraz z pąkami i już roślinka zaczyna przyrastać. Będzie dobrze. ;:333
Dzięki za podpowiedź w sprawie herbatki, ale może w przyszłym roku wypróbuję, bo w tym uparłam się zrobić naleweczkę z płatków pachnących róż.
Sąsiadka pozwoliła mi obrywać płatki swojej pachnącej, do tego ja mam trzy młodziutkie pachnące. Będzie eksperyment. Obie czekamy (sąsiadka i ja) na efekt. :tan

Obrazek

Julio - solą posypuję ścieżynki między rabatkami, bo sól niszczy młode roślinki, a na ścieżkach rosną jedynie chwasty, więc sól nie dopuszcza do ich rozwoju. Tak robiła moja mama, eksperymentuję więc u siebie. Zobaczymy, na ile ta metoda na chwaściory się sprawdzi.

Obrazek

Zuziu - żal różyczki, to zrozumiałe, ale po przycięciu uszkodzonych fragmentów zaczyna odżywać. ;:333
Pomidory faktycznie dostały owe sterydy przed posadzeniem, a dodatkowo jeszcze kompocik z pokrzyw. Dobrze im się wiedzie. ;:303
Hortensja pnąca liczy sobie już cztery wiosenki i zakwitła po raz pierwszy. Już myślałam, że nigdy nie pokaże kwiecia. ;:108

Obrazek

Iwonko [00..] - pewnie, że doczekam, ale ja bym kciała już.... ;:224
Dziękuję w imieniu fuksji. ;:196

Obrazek

Dorotko 71 - a ja w domku mam malutko doniczkowych, bo wiadomo, kota. A ona jak się zezłości na mnie, to nie przebiera w środkach i na pierwszy ogień idą doniczki. ;:306 ;:306

Obrazek
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czyli szkodniki dokarmiasz solą. ;:306 Witaj Lucynko. ;:196
Ślicznie się powojniki rozkręciły, piękne róże o które trzeba dbać bo robali mnóstwo. ;:14 dobrze że coś u Ciebie popadało u mnie nawet już mokro.
Piękne kolory na ogrodzie, spacerek odbyłam oczęta nacieszyłam, jestem teraz zmobilizowana do pracy. ;:138
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko podziwiam śliczne begonie , zawsze sobie mówię ,ze w następnym roku będę sadzić i zapominam w odpowiednim terminie ;:223
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

U mnie upału w tym tygodniu nie ma , wczoraj w cieniu chłodem powiewało...Dobry czas na prace ogrodowe...Podlewam tylko pomidory ,ogórki i fasolę... Jeszcze trochę wilgoci u mnie w glebie jest..można plewić chwasty bo tych to u mnie nie brakuje..Opóźnienia wiosenne dają się widzieć ;:oj ..Nic to...powoli zaczynamy z eM panować nad chwastami... :)
Podziwiam Twój porządeczek działkowy! :shock:
Miłego dnia Lucynko! Odpoczywaj , czerpiąc zadowolenie z efektów swojej pracy! ;:196

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
IzabelaS
500p
500p
Od: 15 cze 2010, o 23:21

Post »

Lucynko, z pewną taką nieśmiałością pytam - to żółte-piękne, czy to róża, czy begonia?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Dzisiaj miałam dzień pełen miłych wrażeń. ;:215
Przedpołudnie spędziłam u mamy, popołudnie na działeczce.
U mamuśki jak zawsze plątały się przy mnie dwa przemiłe kociaki.

Oto one.
Obrazek

Obrazek

Kasiu [Kasiula] - szkudniki lubią sól, ale M im żałuje tego smakołyku z powodów dla mnie nie do końca jasnych.
No bo skoro nie goni ich z moich wypieszczonych ścieżynek, to mógłby równie dobrze posolić im piaseczek, który mają w wolierze. ;:218
Powojniki dopiero zaczynają się rozkręcać. Niecierpliwie czekam na wysyp kwiecia. :tan

ObrazekMiśka obraziła się na mnie za samotnie spędzone pół dnia i uciekała mi na drzewa.

Obrazek

Julio - mam kilka begonii, ale prawie same czerwone... Nie wszystkie bulwy pozwoliły się dobrze przechować. ;:108

Obrazek

Obrazek

Maryniu - u mnie gorąco, ale nie tak bardzo, jak było. Jednak susza ma się dobrze. ;:oj
Przed kilkoma minutami w centrum miasta pokropiło, ale wątpię, by podlało rośliny na działce. ;:218
Dzisiaj odpoczywałam. :tan Tylko z wężem musiałam po działce spacerować. ;:65 ;:224

Obrazek

Obrazek

Izuniu - tamto żółte, o które pytasz to piękny kwiat begonii. ;:333 A to żółte, to już różyczka dla Ciebie. ;:196

Obrazek

Obrazek

Jeszcze mała wycieczka wśród kwiecia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobranoc. ;:19 Do jutra :wit
Iwona i Piotr
500p
500p
Od: 24 paź 2010, o 09:31

Post »

Lucynko ale jak popada to sól przeniknie do gleby to bardzo nie korzystne dla rośli :(.
Lucynko, a kiedy (pora dnia) pryskałaś różyczkę?
Ja od kilku lat dzięki forum robię wyciąg z łusek cebuli i czosnku i to załatwia sprawę :).
Doczytałam że tu też jest wyciąg a jaki ma skład ten specyfik? bo w necie nie udało się znaleźć.
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Lucynko, to super spędziłaś dzień. ;:138

Obrażanie kotów znam z autopsji. Tylko mój jeszcze głośno mnie wyzywa. Ale tez i szybko mu przechodzi.

Ogród pięknie kwitnie. Jest tak kolorowo. Można oczy nacieszyć. I nos pewnie też, bo przy tych wszystkich kwitnieniach pewnie jeszcze wszystko cudnie pachnie!

U nas coś się od rana chmurzy. Może popada?
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Witaj Lucynko piękniutko u Ciebie jak zawsze ;:333
Masz ogromną ilość kwiatów moja mama byłaby zachwycona .Była u mnie niedawno i stwierdziła ,że mam bardzo mało kwiatów .
A z tą solą uważaj ,szkoda było by Twoich pieknych rośli i Twojej pracy
Kociaki milusie :D
Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko dziękuję, że chcesz się dzielić roślinami, ;:196 ale teraz za gorąco. Jesienią się przypomnę. :) Portretami mnie zauroczyłaś, petunia oliwkowa śliczna. ;:oj Pomidory już niedługo powędrują na talerz. ;:138 Ogórki to dopiero będą mieć luksusy. :wink: Biała naparstnica mi wpadła w oko, begonia jednak ma wyjątkowe kwiaty. Moje stoją jak zaklęte, żadnego kwiatka. ;:174 Hortensja już kwitnie, :shock: chyba ją podgrzewasz. :) Kocurki słodkie. ;:167
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Kociaki przemiłe ;:167 , nazbierałaś tych goździków kamiennych, jak ja je lubię, mało mam bo i miejsca dla nich niewiele, ale mam, bo cudnie pachną ;:215
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Lucynko, pięknie u Ciebie! goździczki, piwonie ;:oj ;:oj
Kotki Twojej mamy cudne miziaki, a Twoja Miśka jak mój Bombuś -tacy sami ;:306 ;:306 ;:306
Żurawki już ładnie Ci zakwitły a orliki pierwszy raz takie kolory widzę ! :shock: żółty ???? :shock:
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Ismeny Już kwitną ;:oj Moje jeszcze z ziemi nie wylazły, a Ty masz już kwiaty?
Kiedyś miałam goździki brodate ;:218 Gdzie się podziały? Też może, jak orliki, je wypieliłam? Zapomniałam o nich, a przecież są takie ładne. Jutro będę na ryneczku, to może kupię. Nie znałam nazwy: goździki kamienne. Wiesz może dlaczego je tak nazywają?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit :wit Witajcie po jednodniowej przerwie.
Przerwę zafundowała mi moja kochana kota. Poszła sobie w plenery i żadne prośby ani groźby na nią nie działały. Czekaliśmy na nią do ciemnej nocy.
Nie wróciła. ;:185 Za to my wróciliśmy do domu bez Miśki. ;:174 Zostawiliśmy lekko uchylony tunel, wodę i żarełko, po czym pełni obaw o nią musieliśmy działkę opuścić.
Rano czekała stęskniona i bardzo grzeczna. W ciągu dnia odsypia nocne eskapady. ;:7

Jeszcze pochwalę pogodę, która dała moim roślinkom dużo wody z nieba. :tan

Iwonko [Iwona i P...] - póki co rośliny mają się dobrze, sól im nie zaszkodzi. Moja mama zawsze sypie sól na ścieżki, a zarówno kwiaty i warzywa u niej są dorodne.
Różę pryskałam ok. godz. 19-tej.
Składu owego specyfiku nie podam, bo poszedł tam, gdzie jego miejsce, czyli do śmieci. ;:224

Dorotko 71 - cudnie pachną goźdxiki brodate i ostatnia kwitnąca jeszcze piwonia. A! I jedna różyczka. Na razie jedna, bo czekam jeszcze na kwiaty trzech pachnących róż.
Deszcz padał. Kilka razy. Przelotnie, ale obficie. ;:333
Roślinki dostały dużo wody, a aktualnie widzę kolejną nadciągającą chmurę. Zaraz spadnie deszcz. ;:303

Alicjo - miło poznać. Młodziutka jeszcze jesteś. ;:167
Sól nic kwiatom nie zrobi. Mama praktykuje to od lat i nigdy jeszcze nie miała strat roślinnych, a chwasty na ścieżkach nie rosną. :)

Soniu - jeśli chodzi o tę oliwkową petunię, to ciekawostka z nią związana jest taka, że ona wyrosła z zebranych przeze mnie nasion petunii dwubarwnej, nie mającej nic wspólnego z aktualnym odcieniem barwy.
Hortensja kwitnie wcześnie, a róże czekają na ... nie wiem, na co. ;:218
Naparstnice kwitną jak same chcą, ale już po raz drugi trafiła mi się biała, a obok niej druga biała. Muszę je oznakować, by zebrać nasiona. Ciekawe, jak zakwitną za rok. ;:108
Moje begonie z balkonu na działkę wyjechały już z pąkami, dlatego wcześniej kwitną. Zakwitną i Twoje. Cierpliwości. Może nakarm je trochę. One są dość żarłoczne. :!:

Iwonko [00..] - mam spore pólko tych goździków, które ja nazywam brodatymi, a Ty kamiennymi.
Skąd taka ich nazwa?
Pachną rzeczywiście zabójczo. Bardzo ten zapach lubię, a po raz pierwszy udało mi się mieć ich tyle, by ten aromat wdychać do woli. ;:333

Asiu [iwwa] - ;:180 ;:180
Nieliczne żurawki już kwitną. Pąki u kolejnych widzę, ale są i takie, które jeszcze i pąków nie mają.
Orliki w ubiegłym roku siałam. W tym roku zakwitły. Odmianowe. Zauważyłam kolejną zbierającą się do pokazania kwiatka. Też ciekawie się zapowiada.
Zdjęcie pewnie pokażę dopiero w niedzielę, bo na jutro spodziewam się dużo gości na grillu, więc raczej braknie mi czasu dla FO. ;:108

Iwonko 1 - ismeny , podobnie jak inne moje wcześniej kwitnące, wysadziłam w domu do doniczek, a na działkę pojechały już z liśćmi.
Goździki pewnie rzeczywiście potraktowałaś na równi z chwastami. Też tak zrobiłam kiedyś i potem przez jakiś czas nie miałam ich na działce.
Ja również nigdy nie spotkałam się z nazywaniem tych roślin goździkami kamiennymi. Może Iwonka [iwona 0042] wyjaśni pochodzenie tej nazwy. ;:218

Nie mam zdjęć z dnia dzisiejszego. Korzystając z deszczu trochę przesadzałam, trochę wysadzałam, trochę przed deszczem uciekałam i wróciłam z pustym aparatem, ale by nie było szaro, zaprezentuję coś z wcześniejszego albumiku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zachodzące słoneczko widziane z okna.
Obrazek

Obrazek

Życzę Wam wszystkim wspaniałego weekendu. ;:4
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Lucynko, dobrze że wycieczki koty dobrze się skończyły ;:108
Strachu i stresu pewnie miałaś co niemiara.
Fajnie że dostałaś wody z nieba, u mnie nadal nic.
Kochana przyjemnego weekendu i smacznego grillka ;:196
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”